Az olvasó kérdez: "Kötelező a csapatépítő tréning?"

szerző: Jobline
2013 október 18. Szóljon hozzá

"Munkáltatóm bejelentett egy kétnapos csapatépítő tréninget kötelező jelleggel vidéken, az ország másik felében. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e joga kötelezni többnapos távollétre? Feleségem három pici gyermekünkkel maradna egyedül itthon" - kérdezi a Jobline olvasója. A választ a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella adta meg.

A jelenleg hatályos Munka Törvénykönyve alapján sajnos jó hírekkel nem szolgálhatunk. Eszerint a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. A csapatépítő tréning minősülhet eltérő munkahelyen történő foglalkoztatásnak - mondta a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella.

A szabályozás lényeges eleme, hogy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás csak ideiglenes lehet. Tartama naptári évenként összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot nem haladhatja meg. Ebbe egy párnapos csapatépítő beletartozhat. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót előre tájékoztatni kell, ami jelen esetben szintén megtörtént.

 

A törvény szerinti éves maximum naptári évre és teljes munkaidőre vonatkozik, így ha a munkaviszony évközben kezdődött, vagy határozott, illetve az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre, azt arányosan kell alkalmazni - tette hozzá a D.A.S. Jogszerviz szakértője.

E szabályok betartásával munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás idejére nem jár bérpótlék, de arra az időre járó munkabér (alapbér) megilleti a munkavállalókat.

Dr. Fésü Gizella szerint még fontos lehet az is, hogy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esetén fokozottan merül fel a méltányosság elvének fontossága, amely szerint a munkáltató utasítása nem járhat a munkavállaló aránytalan sérelemével. E körben figyelembe kell venni a munkavállaló személyi, családi körülményeit, egészségi állapotát, szakképzettségét stb. Ezért az említett okokra (pici gyerekek gondozásához nyújtott segítség) hivatkozva próbáljon meg a munkáltatótól méltányos eljárást kérni, ennek alkalmazása a munkáltató kötelezettsége. Persze az arányosságot mindig adott esetre vetítve kell vizsgálni. Így jelen esetben azt kell figyelembe venni, hogy a munkavállaló mennyire játszik a cég életében központi szerepet, mennyire fontos, hogy az érintett eseményen részt vegyen.

Sorozatunk eddig megjelent cikkei:

Az olvasó kérdez: "jogos, ha nem vesznek vissza részmunkaidősként?"

Az olvasó kérdez: "mikor szabadulhatok a munkahelyemről?"
Az olvasó kérdez: "Szakíts, ha bírsz!"
Az olvasó kérdez: követheti a felmondást újabb próbaidő?

Munkajogi kérdése van? Írja meg nekünk a [email protected] - ra, vagy küldje el üzenetben a Facebookon!

Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy mivel minden jogeset teljesen egyedi, ezért a fentebb olvasottak nem minősülnek jogi tanácsadásnak.
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)