Ebéd a főnökkel? - a Jobline válaszol

szerző: Repka Ágnes
2013 október 29. 1 hozzászólás

"Munkahelyi barátnőimmel mindig a közeli étteremben ebédelünk, de mást nem szoktunk elhívni. A főnök viszont jelezte, hogy szeretne csatlakozni. Hogyan tudjuk finoman visszautasítani? Egyáltalán visszautasíthatjuk?" - kérdezte levelében a Jobline olvasója. Repka Ágnes, HR szakértő válaszolt a felvetésre.

Manapság a munkahelyi élet elengedhetetlen része a legtöbb helyen a kapcsolatépítés, és ennek része az is, hogy a kollégák egymással, vagy akár a főnökükkel is, munkaidőn kívüli, kötetlenebb programokon részt vesznek. Persze nem mindenki szereti ezeket az összejöveteleket, vannak visszahúzódóbb, kevésbé barátkozó típusú munkavállalók, akik szeretik a saját magánidejüket a munkától távol tölteni. Ugyanez lehet igaz a munkaközi szünetre, az ebédidőre is. Ilyenkor érthetően szeretne az ember egy kicsit leereszteni, pihenni, esetleg egy jót beszélgetni a kollégájával, aki egyben a barátnője is, s nem arra gondolni, hogy vajon most azt, amit éppen mondott, a főnök hogyan értékeli.

Mellesleg valóban munkaközi szünet az ebédszünet is (jogi szempontból), azaz igen, ekkor elmehettek a munkahelyről, ez a ti szabad időtök. Ebből a szemszögből érthető, ha nem nagyon tetszik nektek a főnök csatlakozási szándéka. Persze az is kérdés, hogy amúgy milyen személyiség a főnök, kedvelitek-e, szívesen vagytok-e vele, vagy mihelyt vége a munkának, menekültök a közeléből.

Nem kell mindig az asztalánál ennie
Nem kell mindig az asztalánál ennie
Forrás: hvg.hu

Azonban ezek az események teremtenek például lehetőséget arra, hogy lazább körülmények között beszélgessetek a főnökötökkel, akár a munkahelyi dolgokról - éppen aktuális projektekről, saját elképzeléseitekről, ötleteitekről. Sokszor nincs arra lehetőség, hogy a munkahelyi rohanásban egy új ötletet, egy személyes meglátást, véleményt nyugodtan, részletesen átbeszéljetek, és köztudott, hogy a fehér asztal mellett, kissé kötetlenebb hangulatban még a kisebb problémákat is jobb megvitatni.

Másrészt akár egyéb érdekes dolgokról is lehet beszélgetni: magánéletről, hobbikról, szokásokról. Ki  tudja, lehet, hogy kiderül, vannak közös ismerőseitek, ugyanazt a sorozatot szeretitek, hasonló könyveket olvastok. Bár ezek apróságoknak tűnhetnek, néha ez lendíthet előre egy amúgy tisztán munkahelyi kapcsolatot a barátság, vagy csak a kölcsönös szimpátia felé, ami aztán később hasznos lehet számotokra. Ez nem kihasználás, vagy nem stéberség, csak egyszerűen a munkahelyi kapcsolatépítés nevű "játékban" való részvétel.

Sok főnök egyáltalán nem érdeklődik a munkatársai felől, munkán kívül nem is keresi a társaságukat, így szerintem ezt a helyzetet inkább úgy fogjátok fel, hogy pozitív kicsengése legyen, nézzétek meg, hogyan tudjátok a legjobbat kihozni belőle. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden egyes nap vele kéne ebédelnetek, valószínűleg csak egy-két alkalomról lesz szó. Ha nagyon kellemetlenné válik, hogy minden nap veletek szeretne enni, apró kis trükkökkel csökkenthetitek az együtt töltött ebédidőt, például néha hozhattok otthonról ételt, ételfutártól is rendelhettek, vagy menjetek olyan helyre, amit ő nem szeret.

Repka Ágnes, HR szakértő
Repka Ágnes: HR szakértő,
munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett. Jelenleg szabadúszó HR szakértőként és munkajogi tanácsadóként dolgozik, szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak.

Kérdése van? Írja meg nekünk a [email protected] - ra, vagy küldje el üzenetben a Facebookon!

főnök  •  munkahely  •  ebéd  •  Jobline válaszol
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (1)
Sz.Zs 2013. október 29., 16:02

Velem is előfordult már, hogy a főnök együtt akart ebédelni. Kár, hogy csak most olvastam erről, miként kezeljem, mert akkor csak arra tudtam gondolni, mennyire nem szeretnék vele ebédelni (szeretek inkább egyedül lenni evés közben). De valóban, akár még barátság is lehetett volna belőle...