Nem jó, ha betegen megy be a munkahelyére

szerző: Jobline
2013 október 18. Szóljon hozzá

Egy elismert mikrobiológus, Charles Gerba arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki akár csak az első tünetek megjelenésével bemegy a munkahelyére, azzal katasztrófát idézhet elő a kollégái körében - írja a nol.hu a Medipress értesülései alapján.

Az Arizonai Egyetem kimutatták, hogy olyan gyorsan terjednek a kórokozók az irodákban, hogy valóban tanácsos betegen otthon maradni. Eredményeikből az derült ki, hogy ha egyetlen dolgozó megy be a munkahelyre betegen, ebédidőre a gyakran érintett felületek több mint a fele válik fertőzötté. A kórokozók leggyakoribb lelőhelyei a telefonok, az asztallapok, a kilincsek, a fénymásoló és a lift gombjai, valamint az irodai hűtőszekrény. A tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy az olyan egyszerű óvintézkedések segítségével, mint a kézmosás vagy a fertőtlenítő törlőkendők használata, drámai mértékben csökkenthető a fertőzés kockázata - írja a nol.hu a Medipress értesülései alapján.

Az arizonai kutatásban 80 irodai dolgozó vett részt, akik közül néhánynak reggel folyadékot cseppentettek az ujjaira. A cseppek a többség esetében sima vízből származtak, egy ember azonban olyan folyadékot kapott, amely a náthához, az influenzához és a gyomorvírushoz hasonló mesterséges vírusokat tartalmazott. A dolgozókat arra kérték, hogy végezzék szokásos tevékenységeiket. A kutatók körülbelül négy órával később mintákat vettek a leggyakrabban érintett felületekről és az emberek kezéről – kiderült, hogy a felületek és az alkalmazottak több mint 50 százaléka megfertőződött legalább az egyik vírussal.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)