Anyukák a munkaerőpiacon

szerző: Jobline
2013 október 21. Szóljon hozzá

Az anyák ötödét nem veszik vissza a cégek. A vállalatoknak csupán a 39 százaléka rendelkezik olyan eszközökkel vagy programokkal, amelyek ezt a munkavállalói kört támogatnák - hangzott el a Magyar Rádió Napközben című műsorában. A várandósság alatti munkavégzéshez képest még nagyobb kihívást jelent az otthon töltött évek után a kisgyermekes nők visszatérése a munkaerőpiacra, amit − köztudottan − a munkáltatók hozzáállása sem segít.

A várandósság alatti munkavégzéshez képest még nagyobb kihívást jelent az otthon töltött évek után a kisgyermekes nők visszatérése a munkaerőpiacra, amit − köztudottan − a munkáltatók hozzáállása sem segít. Holott a vállalatok 39 százaléka rendelkezik olyan eszközökkel vagy programokkal, amelyek ezt a munkavállalói kört támogatnák. A kutatásban összesen 110 cég és 55 ezer munkavállaló vett részt. Javarészt közép- és nagyvállalatok rendelkeznek a kisgyermekes munkaerő foglalkoztatásához szükséges erőforrásokkal, illetve a jelentős létszámból adódóan a visszatérő munkavállalók nem egyedi eseteket képeznek, hanem gyakran előfordulókat, amire így már többé-kevésbé kidolgozott rendszereik vannak − Magyar Távmunka Szövetség (MTSZ) reprezentatív felmérése.

2-3 év kiesés a munkából már komoly hátrány jelenthet, megkopnak a munkahelyi kapcsolatok, a dolgozó lemarad a szakmai fejlődésben, elveszik a rutin, a magabiztosság - hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című adásában.

A rádióban beszámoltak egy anyukáról, Katiról, aki napi 8 órában dolgozik. Kati azt mondta, szerencsésnek érzi magát, mert GYES alatt mondott fel az előző munkahelyén, de gyorsan talált új munkát. A nő a közigazgatásban dolgozik, ezért péntekenként már délután 2-kor végez. A kérdésre, hogy nem akart-e részmunkaidőben, vagy távmunkában dolgozni, azt felelte, hogy örül a jelenlegi munkájának is, bár jobb lenne 6 órában dolgozni. Hozzátette, hogy két gyerek mellett az lenne az ideális, ha a hétfők vagy a péntekek szabadok lennének, így utol tudná magát érni annyira, hogy ne kelljen egész hétvégén a házimunkával foglalkoznia.

 

Forrás: Túry Gergely

Egy másik, 4 gyerekes anyuka a Balaton Volánnál dolgozik, és 11 év után elvileg jövő februárban kellene visszamennie dolgozni, de azt mondta, mivel létszámstop van a munkahelyén, ezért nem biztos, hogy vissza fogják tudni venni. Elmondta, hogy neki most az ideális munka az lenne, ha otthonról, az interneten keresztül el tudná látni a feladatait.

Az MTSZ által készített felmérésben azt vizsgálták, hogy a kisgyermekes, várandós nők foglalkoztatásában mennyire rugalmasak a munkahelyek. Tóth Adrienn (MTSZ) szerint a távmunka lényege, hogy nem szakmákat, hanem munkafeladatokat lehessen távolról elvégezni.

Vannak viszont olyan szakmák, amiknél szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy távmunkában lehessen végezni, ilyen lehet például a fogorvosi szakma, vagy a gyógyítás egyéb területei. A Budai Egészségközponttól Malinkó Hajnalkát kérdezték arról, náluk hogyan is oldják meg a kismamák foglalkoztatását. Malinkó Hajnalka elmondta, hogy náluk a 250 dolgozóból 70 százalékuk nő. A központban az adminiszratív területeken dolgozó nőknek a legegyszerűbb a helyzetük, őket könnyen lehet távmunkában, illetve részmunkaidőben foglalkoztatni. Az egészségügyben dolgozó kismamáknál a munkarend miatt már nehezebb ezt megoldani, de igyekeznek lazítani a kereten, például átteszik őket asszisztensi munkakörbe, ahol nincs éjszakai munkavégzés, és a hétvégék is szabadok, illetve a 12 órás munkavégzésen is lazítanak, hogy 4 vagy 8 órában tudjanak dolgozni a munkatársaik.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

részmunkaidő  •  munkaerőpiac  •  munkahely  •  távmunka  •  szakma  •  anya  •  Magyar Távmunka Szövetség  •  szülő
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)