„Egy interjú nem mesedélután!” - 9 tipp, hogy öné legyen az állás

szerző: Dóczi Ildikó
2013 október 21. Szóljon hozzá

Számos elküldött CV és motivációs levél után végre behívnak minket állásinterjúra. Kiválasztjuk a legszebb kosztümöt, öltönyt, visszafogott frizura és smink, a tükör előtt és a családtagok előtt elpróbáljuk az összes kérdést és választ. Készen állunk, hogy bizonyítsunk leendő munkaadónk előtt. De lekéssük a buszt, dugóba keveredünk – nem indultunk el időben, és a késés sokszor pont elég, hogy ne kapjuk meg az álom munkát.

Összegyűjtöttünk 9 tanácsot, amit mindenképp meg kell fogadni az állásinterjú előtt és közben!

1.)     Felejtse el a régi főnökét és munkáját!


Egy állásinterjún senki sem kíváncsi a bántalmakra és sérelmekre, amik az előző munkahelyén érték. Hiszen előfordulhat, hogy leendő főnöke együtt szokott teniszezni a volt főnökével, és ez nem vet önre jó fényt. Meg kell tanulni lenyugodni, és higgadtan válaszolni az előző munkahellyel kapcsolatos kérdésekre!

2.)     Ne vegye fel a telefont, vagy nézze meg az üzeneteit!

Adott a szituáció: épp az ambícióiról kérdezik, amikor megcsörren a telefonja. Egy nagy levegő után el kell utasítani a hívást, elnézést kérni, és visszatérni a témához. Előfordul mindenkivel, hogy elfelejti lenémítani a telefonját, nincs is ezzel probléma, de a profi HR-esek ebből is következtetéseket vonnak le: hogyan reagálna például egy stresszes ügyfél esetén. A válasz: higgadtan, magabiztosan.

 

Forrás: www.fijilive.com


3.)     Vegye komolyan a Skype-os interjúkat is!

Attól függetlenül, hogy épp nem megvalósítható a személyes találkozás, és Skype-on vagy egyéb videós módszerrel kell megoldani a beszélgetést, még nem jelenti azt, hogy otthoni ruhában, sörrel a kézben beszélhet leendő feletteseivel. Ugyanúgy csinosan kell felöltözni és komolyan kell venni az interjút, mert pillanatok alatt meg tudják szakítani a vonalat.

4.)     Ne akarja magát túlságosan eladni!

Egy interjú során nyilván elengedhetetlen, hogy pozitívumokat sorakoztasson fel maga mellett, hogy eladja magát. De nem szabad túlzásba vinni: ha egy konkrét kérdést kap, akkor arra kell, hogy válaszoljon, nem pedig ignorálni és a saját ajnározásával folytatni a beszélgetést. Ez egy kölcsönös társalgás, bemutatkozó, nem itt kell értékesíteni önmagát.

5.)     Fektessen hangsúlyt az öltözékére!

Ha nem tudja, hogyan öltözzön fel az interjúra, bátran kérdezze meg a vállalattól, hogyan készüljön. Ha azt a választ kapja, hogy normálisan, még nem jelenti azt, hogy pólóban, rövidnadrágban és szandálban jelenjen meg! A HR-esek a nem megfelelő öltözékből egyszerűen azt a következtetést vonják le, hogy nem illik a cég imidzsébe, nem odavaló.

6.)     Egy interjú nem mesedélután!

Előfordulhat, hogy nem eldöntendő vagy egyszavas kérdést kap, hanem olyat, aminél hosszabban kell kifejtenie a mondandóját. Figyeljen azonban arra, hogy ne beszéljen túl sokat, hagyja ki a felesleges részeket, inkább támaszkodjon a tényekre, adatokra, amiket könnyebb megjegyezni!

7.)     Ne mondjon olyat, hogy nem szeretne tanulni!

Semmiképp sem szabad olyat mondani, hogy az előző munkahelyedén sokat tanult és dolgozott, és ettől elment a kedve. Vannak olyan cégek – például a startup vállalkozások, ahol elengedhetetlen a tanulás, a rengeteg munka. Ha henyélni szeretne, akkor olyan munkát keressen, ami nem túl megerőltető szellemileg!

8.)     Ne sírjon!

Ne gondolja, hogy a könnyek bárkit is meghatnak! Ha stresszes kérdést kap, inkább várjon néhány másodpercet a válasz előtt, de ne hagyjon utat a könnyeknek, hiszen ez azt mondja önről, hogy nem tudja kontrollálni az érzéseit, és valljuk be, senki sem szeretne egy „bőgőmasinával” együtt dolgozni.

9.)     Legyen alaposan felkészült!


Sokan gondolják úgy, hogy a rögtönzés hatásos az állásinterjúkon. Ez nagy tévedés! A találkozó előtt időt kell szánni arra, hogy megismerjük a céget: az elveit, az alapvetéseit, céljait és történetét. A „Miért szeretne a cégünknél dolgozni?” kérdésre nem elég ugyanis, ha annyit mond, hogy „Mert kell a pénz” vagy „Mert szeretnék egy multinál dolgozni”, konkrét és megalapozott érveket kell felsorakoztatni a cég mellett – annak tulajdonságait felhasználva!

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

munka  •  állásinterjú  •  állás  •  tipp
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)