Átlag alatt keresnek a könyvelők

szerző: Jobline
2013 október 22.

A könyvelők fizetése már nem éri el az országos átlagot sem, munkájuk ugyanakkor várhatóan jövőre sem csökken. Jobb helyzetben vannak a főkönyvelők, akik megközelítőleg kétszer annyit visznek haza havonta – derül ki a PENTA UNIÓ Zrt. legfrissebb felméréséből.

A folyamatban lévő, eddig közel félezer könyvelőt átfogó, országos felmérés előzetes eredményei alapján a könyvelők átlagosan havi nettó 141 000 forintot keresnek juttatásokkal együtt, amely nem éri el a 149 500 forintos országos átlagot. A főkönyvelők esetében az átlagos nettó havi bér 268 000 forint.

Nincs nagy szórás a könyvelői fizetésekben a megyénkénti összehasonlításban, egyedül a budapesti könyvelők emelkednek ki a mezőnyből. Esetükben 20 százalékkal magasabb a jövedelem, mint az országos átlag.

A korábbi felmérések szerint immár negyedik éve csökken a könyvelők ügyfeleinek száma és a késve fizető ügyfeleik aránya 2013-ra elérte a 40 százalékot. Ez különösen a könyvelők azon jelentős (40 százalék) részének jelenthet problémát, akik árbevétele nem éri el a havi félmillió forintot.

“A könyvelők bevétele csökken, a munkájuk azonban nem: az adószabályok jövőre is változnak. Így méltán érezhetik a megbecsültség hiányát, hiszen nagy felelősség hárul rájuk. Nincs még egy foglalkozás, ahol ennyit változna a jogszabályi háttér, ilyen szigorú az ellenőrzés és drasztikus a szankció rendszer. Ugyanakkor sajnos egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a változásokra történő teljes körű felkészülést biztosító adóegyetemeket. Így a többségük kénytelen részinformációkat adó, konzultáció nélküli előadásokat vagy az ingyenes internetes önképzést választani. A felkészültségbeli fehér foltokat pedig majd sajnos a könyvelt vállalkozások érzik meg - adóbírságok formájában, amit viszont egyre gyakrabban igyekeznek továbbhárítani a könyvelőkre és így a kör bezárul”- mondta Dr. Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének az elnöke.

Úgy érzi, többet is kereshetne? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

felmérés  •  bér  •  fizetés  •  könyvelő
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen