Mennyiért tehet le egy nyelvvizsgát?

szerző: Jobline
2013 október 22.

Manapság a diplomához, egy jobb álláshoz elengedhetetlen, hogy az ember legalább egy idegen nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkezzen. A többség évek alatt tanulja meg az adott nyelvet, nem is gondolva arra, mennyit költ a tudás elsajátítására. Természetesen ez a befektetés busásan megtérül. Mégis érdemes előre átgondolni, mennyibe fog kerülni nagyjából a papír megszerzése – állítja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője.

Mielőtt nekivágna Ön vagy gyermeke a nyelvtanulásnak, érdemes több szempontot is átgondolni: mennyi időt szán a képzésre, milyen szintre akar eljutni, milyen nyelvvizsgát szeretne megszerezni? Ennek fényében érdemes nyelviskolát vagy magántanárt választani. A K&H Bank, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője annak járt utána, mennyi pénzt érdemes előre elkülöníteni a nyelvtanulásra.

A kisdiákok szerencsés helyzetben vannak, hiszen már az általános iskolában kötelező egy idegen nyelvet tanulni. Ennek hatékonysága azonban változó, van, aki a 8. évfolyam végére már le tud tenni egy alapfokú nyelvvizsgát, míg mások csak a 12. évfolyam végére jutnak el erre a szintre. A középfok eléréséhez már sokan igénybe veszik magántanár segítségét is.

Csoportban vagy egyénileg?

Az interneten számos iskola, tanár segít eligazodni a különböző oktatócsomagok, nyelvvizsgák között. Általánosságban elmondható, hogy nulláról kezdve a tanulást, egy alapfokú szint eléréséig legalább 200, középfokúig 500, míg a felsőfokúig minimum 800 nyelvóra szükséges.

Forrás: Túry Gergely

A csoportos oktatást vállaló tanfolyamok óradíja általában 800 forintnál kezdődik, míg egy magántanár 2000-4000 forintot is elkér, és még a tankönyveket is meg kell vásárolni. Ma már lehetőség van az online-nyelvtanulásra is, itt 2500 forintba kerül egy óra egyeztetés Skype-on, míg egy havi oktatócsomag ára meghatározott számú feladattal körülbelül 8000 forint. Ezek alapján kiszámolható, hogy alapfokú vizsgáig legalább 160 ezret elkölt az ember, középfokú tudás megszerzéséig 500 ezret, míg felsőfokig 640 ezer forintot. Az, hogy mennyi idő alatt költ el ennyi pénzt valaki, függ a tanulás intenzitásától, de legalább 2-3 évvel lehet számolni.

Ennyi a nyelvvizsga

Erre jönnek rá a nyelvvizsgadíjak. Ez függ attól, milyen típusút szeretne a hallgató megszerezni, van-e külön lehetőség szóbelire és írásbelire, vagy csak a komplex vizsga tehető le. A legolcsóbb a BME szóbelije, 10 ezer forint, míg a legdrágább – ugyanakkor nyelvtanárok szerint a leginkább hasznosítható belföldön és külföldön egyaránt – a Cambridge ESOL, ahol 40 ezerbe kerül a komplex vizsga.

„Összeállításunkból kiderül, hogy akár félmillió forintba is kerülhet egy nyelv elsajátítása, ám ezt mindenképpen megtérülő befektetésként kell értékelni, hiszen segítségével lediplomázhat, jobb álláshoz juthat az ember, külföldön is boldogulni tud, vagyis az élet számos területén előnyhöz juthat a nyelveket nem beszélő társához képest. A költségek ismeretében ugyanakkor érdemes tudatosan, előre tervezni, félretenni a szükséges összeget, illetve anyagi lehetőségeink szerint megválasztani az oktatás formáját” – javasolta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűrielnöke.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

költség  •  nyelvvizsga  •  tanulás  •  befektetés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen