Kik lesznek az év munkaadói?

szerző: Jobline
2013 október 24.

Az Aon Hewitt humánerőforrás tanácsadó vállalat idén 13. alkalommal végezte el a Magyarországon egyedülálló Legjobb Munkahely Felmérést. Az országos kutatásban 6 iparágból közel 90 vállalat 35 ezer munkavállalója és közel 400 felsővezetője vett részt. Az idei kutatás eredményeit november 5-én, egy egész napos szakmai konferenciát követő gálaeseményen mutatja be a cég, ahol a Legjobb Munkahely díjak átadására is sor kerül.

Idén 13. alkalommal végezte el magyarországi vállalatok körében a Legjobb Munkahely Felmérés elnevezésű kutatást a HR tanácsadással foglalkozó Aon Hewitt. A femérésben közel 35 ezer munkavállaló értékelte munkahelyét, ez tíz százalékkal több a tavaly megkérdezettek köréhez képest. A résztvevő cégeknek három típusú kérdőívet kellett kitölteniük: az egyik a dolgozói elégedettséget mérte, míg a második a felsővezetők számára készült  A harmadik az adott szervezet humánerőforrás rendszereire és folyamataira vonatkozott, ezt HR-vezetők töltötték ki.

Így csökkenhet milliárdokkal a profit

"A felmérést 1994 óta világszerte 5000 szervezetnél végezzük el, ebben az elégedettségi területek részletes elemzése mellett azt is vizsgáljuk, hogy milyen kapcsolat van az üzleti eredmények és elkötelezett dolgozók aránya között" - mondta Szirbik Edina. A Legjobb Munkahely Felmérés projektvezetője szerint az adatok azt mutatják, hogy az elkötelezettségnek egyértelmű, pozitív hatása van a vállalat üzleti eredményességére - a szervezet növekedési lehetőségeitől, profitabilitásától kezdve, az ügyfélelégedettségen és a betegnapok számának csökkenésén át egészen az alacsonyabb fluktuációs mutatókig.  „Azt, hogy az elkötelezettség forintokban mérhető, semmi sem bizonyjtja jobban, mint hogy egyetlen nem elkötelezett dolgozó évente akár több mint 2 millió Ft-tal csökkentheti a profitot, míg egy elveszített tehetség pótlásának költsége akár az illető fizetésének 50 százalékára is rúghat.”

Nem kapaszkodunk már görcsösen a székbe

Az elkötelezettség az utóbbi években folyamatosan növekszik Magyarországon, nem volt ez másként az elmúlt esztendőben sem. „Bár a válság hatására megrendült munkaerőpiaci magabiztosság még nem állt helyre - hiszen a munkavállalók fele még mindig tart az álláskereséstől - bizonyos dolgozói rétegek,  különösen az IT-sok, termékfejesztők, mérnökök valamint a nyelveket magas szinten beszélők  egyáltalán nem félnek mozogni a munkaerőpiacon”  - értékelte az adatokat Bakos Réka, az Aon Hewitt tanácsadója.

 A szakértő szerint a magabiztos dolgozók egyre  könnyebben váltanak, nem ragaszkodnak görcsösen korábbi pozíciójukhoz, ami figyelmeztető jel a vállalatok számára. Ezt támasztja alá az is, hogy a hosszú távon tervező cégek a válság és a költségcsökkentések ellenére is a meglévő tehetségek megtartására és az újak megszerzésére dolgoznak ki több éves programokat, mivel ez fogja biztosítani számukra a válságból valógyors kilábalás lehetőségét.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen