Az olvasó kérdez: "nem vagyok bejelentve, nekem ebből bajom lehet?"

szerző: Jobline
2013 november 04. Szóljon hozzá

"A munkáltatóm nem akar bejelenteni, tehát hónapról hónapra számlát állítok ki. Ezt meddig lehet így csinálni, van valami időhatár rá? Illetve ha egy hatóság rájön arra, hogy a munkáltatóm így dolgoztat, abból nekem lehet bajom? Engem megbírságolhatnak?" - érdeklődött a Jobline olvasója. A kérdésre a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella válaszolt.

Sajnos előfordul, hogy a valakit akaratán kívül nem munkavállalóként, hanem vállalkozási/megbízási szerződés keretein belül foglalkoztatnak - magyarázta dr. Fésü Gizella, a D.A.S. Jogszerviz szakértője. Ez kockázatot a munkáltatónak jelent. Ugyanis az így foglakoztatott személy a jogviszony jellemező jegyeire rámutatva megpróbálhat arra hivatkozni, hogy a jogviszony valójában munkaviszony.

Ilyen jegyek lehetnek, ha a tevékenység végzésének helye előre meghatározott, a munkáltató által meghatározott ideje, a munkáltató utasításadási joga stb.. Ami lényeges, az az, hogy sosem a szerződés (jogviszony) megnevezésének van jelentősége, hanem mindig a jogviszony tényleges, a gyakorlatban megvalósuló tartalmának.

Forrás: hvg.hu


A jogviszonyok között különbségtétel azért is nagyon fontos, mert a munkaviszonyra a Munka törvénykönyvében meghatározott jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak. Így például a jogviszony megszüntetésénél, ugyanis a munkaviszony csak meghatározott feltételek mellett szüntethető meg, különben jogellenesnek minősül - tette hozzá dr. Fésü Gizella. Mindeközben a megbízás és a vállalkozás a jogszabály szerint indokolás nélkül felmondható, így semmiféle védelem nem érvényesül.

Határidő a fentiek tekintetében nincsen a D.A.S. Jogszerviz szakértőjének elmondása alapján, a felek közötti jogviszony kezdetétől a jogszabályoknak megfelelő szerződést kell megkötni. Amennyiben nem ez történik, a munkáltató folyamatosan annak a kockázatnak teszi ki magát, hogy a munkavállaló azt megtámadja (különösen a munkaviszony megszüntetése után), netán az ellenőrző hatóságok szúrják ki és alkalmaznak bírságot. Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

Munkajogi kérdése van? Írja meg nekünk a [email protected] - ra, vagy küldje el üzenetben a Facebookon!

Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy mivel minden jogeset teljesen egyedi, ezért a fentebb olvasottak nem minősülnek jogi tanácsadásnak.

Korábban megjelent cikkeink:


Az olvasó kérdez: "Szakíts, ha bírsz!"

Az olvasó kérdez: Követheti a felmondást újabb próbaidő?

Az olvasó kérdez: "mikor szabadulhatok a munkahelyemről?"

Az olvasó kérdez: "jogos, ha nem vesznek vissza részmunkaidősként?"

Az olvasó kérdez: mi lesz a kismama fizetésével visszatérés után?

Az olvasó kérdez: "megkapom valahonnan a fizetésem?

Az olvasó kérdez: "Kötelező a csapatépítő tréning?"

munkahely  •  vállalkozás  •  D.A.S.  •  D.A.S. Jogszerviz  •  Az olvasó kérdez  •  bejelentés  •  számla
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)