Felhalmozta a szabadságát? Kiderül, mit kezdhet vele

szerző: Jobline
2013 november 07. Szóljon hozzá

A Munka Törvénykönyve jelenlegi szabályai alapján a szabadságot kizárólag akkor lehet pénzben megváltani, ha a munkaviszony megszűnésekor az arányos szabadságot a munkáltató nem adta ki a munkavállaló részére - olvasható az RSM DTM blogon.

2012. december 31-ig ugyanakkor élt még az a szabály, mely lehetővé tette, hogy a gyermek gondozása, ápolása miatti fizetés nélküli szabadságról visszatérők esetében a munkáltató a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára eső időszakot pénzben válthassa meg.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

Sokak szerint ez azért volt jó megoldás, mert így a munkáltatónak nem kellett akár több hónapot is várnia arra, hogy a visszatérést követően a munkavállaló végre valóban dolgozni kezdjen.

Forrás: Fazekas István

Azonban mivel a  fenti lehetőség a kismamák esetében az idei évtől megszűnt, már egyáltalán nincs lehetőség arra, hogy a felhalmozott szabadságot a munkáltató ne természetben adja ki, hanem pénzben váltsa meg.  Erre próbál egyszeri megoldást nyújtani egy 2013. szeptember 9-én benyújtott törvényjavaslat, melynek értelmében a 2014. január 1-ét megelőzően keletkezett és ki nem adott szabadságot a munkáltató a munkavállaló beleegyezésével 2014. február 1-ig megválthatná. A javaslat alapvető indoka az, hogy a korábban felhalmozott szabadságok egy szűk időn belüli kiadása ne lehetetlenítse el a cégek működését.

Tehát a felhalmozott szabadságunkból maximum a 2013. évi alapszabadságunkat meghaladó mértékű szabadságért kaphatunk pénzt, azonban a javaslat alapján a korábbi évekről felhalmozott szabadságokat is kifizethetnék.

A teljes bejegyzést olvassa el az RSM DTM blogon.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)