Hogy védekezhet a kirúgás ellen a kismama?

szerző: Jobline
2013 november 07. Szóljon hozzá

Az RTL Klub reggeli műsorában Repka Ágnes HR szakértő nyilatkozott.

Abortusz vagy kirúgás - ezt a két lehetőséget ajánlotta fel egy munkáltató állítólag nemrég az egyik, kéthónapos terhes alkalmazottjának. Végül közös megegyezéssel váltak el egymástól. A témáról az RTL Klub reggeli műsorában Repka Ágnest kérdezték, aki a Dolgozó mami blog és egyben a Jobline.hu szerzője is.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

A szakértő elmondta, hogy a közös megegyezésnél mindkét fél beleegyezik a munkaviszony megszűnésébe, de a fentebb említett helyzetben valószínűleg nem ez történt, hanem a kismama kényszer vagy fenyegetés hatására írta alá a papírokat, ami mindenképp rendellenes joggyakorlást jelent.

Forrás: sxc.hu

A 2012-ben hatályba lépett új Munka törvénykönyve alapján a védettség már csak akkor érvényes, ha a kismama a terhességét a felmondás közlése előtt tudatja a munkáltatójával - mondta el Repka Ágnes. Bár a törvény nem szabja meg, ennek milyen formában kell megtörténnie, a későbbi bizonyíthatóság érdekében ezt a kismama inkább írásban tegye meg - tette hozzá. Ennek az egyik legjobb formája az, ha előbb négyszemközt beszél a munkáltatóval az alkalmazott, és ezután ír egy pozitív kicsengésű e-mailt magáról a beszélgetés megtörténtéről.

A teljes riportot ide kattintva nézheti meg.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)