A Facebook és az álláspályázat

szerző: Jobline
2013 november 08. Szóljon hozzá

Biztosan jó az, ha mindig mindenhol minden egyes lépésünk dokumentálva van? Hogyan függhet össze az álláspályázatunk sikeressége a Facebook profilunkkal? Mire érdemes odafigyelni? Mindezekre választ és jó tanácsot kaphattok alábbi cikkünkből.

Előfordul, hogy a HR-es utána jár az ígéretes jelölteknek, nem csak referencia, hanem a csodálatos Internet segítségével, ahol mi mindig mindent dokumentálunk, közzé teszünk, életünk minden egyes legapróbb mozzanatairól. Nem mindegy tehát, hogy milyen képet festünk a pályázatunkban és a Facebook profilunkon magunkról. A kettőnek valamilyen mértékégi érdemes összhangban lennie egymással.

Például, ha jelentkezünk egy értékesítői pozícióra és azt állítjuk magunkról, hogy remek kapcsolatteremtő képességgel rendelkezünk, könnyen hatunk az emberekre, nem okoz gondot számunkra a megfelelő légkör kialakítása, ezzel szemben pedig alig van néhány ismerősünk az oldalunkon, eléggé visszás érzéseket kelthet a HR-esben, holott lehet, hogy rengeteg barátunk van, de az életünket nem a Facebookon éljük.

Persze a Facebook nem egy szakmai portál, vannak erre külön kialakított szakmai oldalak (LinkedIn), érdemes tehát elsősorban azokra felhívni a figyelmet az önéletrajzunkban, például a QR-kód mögé rejtett LinkedIn profilunk hozzáférésével.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

A kezdetek

Érdemes átnézni külső szemlélőként a saját profilját. Természetesen nem azt mondjuk, hogy mindent csupaszítson le és egy teljesen üres, jelentéktelen oldalt tudjon a magáénak, hanem azt, hogy próbálja meg a nem kívánatos, oda nem illő elemeket száműzni belőle. Miért menő, ha az ember kiposztolja, hogy milyen mennyiségű italt sikerült betermelnie a haverokkal előző este? Amire ráadásul még büszke is. Ez nem feltétlenül ad nyerő pozíciót, hacsak nem arra keresnek munkatársat, hogy a pultot támasztva ki tud minél több italt elfogyasztani. Ez nem egy olyan eredmény, amitől dagadhat a mellünk. Ne feledje, most szakmai szemmel közelítünk.


Forrás: AFP / Roslan Rahman


Csoportok, érdeklődési körök, hobbik


Ebben a részben nem azt fogjuk mondani, hogy mindent tüzetesen takarítson le, hiszen az embereknek megvan az egyéni érdeklődési köre, ez így természetes. Persze érdemes gagyi, komolytalan oldalak lájkolását mellőzni, azonban amivel színesítheti a palettát, ha a szakmájához közelebbi csoportokhoz, oldalakhoz, klubokhoz is csatlakozik. Ez abszolút előnyére válhat, sőt, ezáltal még a szakmában zajló változásokról, aktualitásokról is folyamatosan tájékozódhat. Illetve lehetősége adódik arra, hogy szakmabeliekkel kapcsolatot tarthasson, új ismeretségre tegyen szert, vagy régieket felfrissítse.

Aktivitás

Érdemes pár szót szentelnünk a Facebook aktivitásra is. Kérdéses, hogy hol van az aranyközépút, de valószínűleg ez nem a non-stop online jelenlétnél kezdődik. Ön mit szűrne le arról a pályázóról, aki állandóan a Facebookon lóg és minden egyes percben megosztja, hogy éppen „Mi jár most a fejében?”. Még munkaidőben is! Ennél nagyobb baklövést akkor követhetünk el – és erre sajnos már mi is láttunk példát – ha valaki munkaidőben, a munkájával kapcsolatban bosszankodik. Ha elégedetlenek vagyunk jelenlegi helyünkkel, ne a Facebook-ra posztoljuk, hanem váltsunk. Ha nem mi tesszük, akkor jó esélyünk van arra, hogy a főnökünktől kapjuk meg majd a kezdő löketet.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Fontos figyelni a kommentjeinkre, hozzászólásainkra is. A politikai, vallási hovatartozás sem a közösségi portálokra tartozik, ez abszolút magánügy. Gondolkodjunk tehát és legyünk okosak. Igyekezzünk odafigyelni a helyesírási hibákra és a megnyilvánulásainkra is. Ne engedjük, hogy elszaladjon velünk a ló, fenyegetőzzünk más felé a Facebookon, vagy sértő kiírásokat tegyünk közzé. Ez az intelligens emberekre nem vall, hiszen ha valakivel problémánk van, nem ez fogja megoldani a helyzetet. Van egy egészséges határvonal, amit nem érdemes túllépni, sem szakmai, sem pedig emberi oldalról.

Fényképek, megjelölések

A fényképek között bizony érdemes szigorúbban szelektálni. Nem túl nyerő, ha magamutogató fotókkal tömi tele a profilját, ezeket hagyja a négy fal között. Gondoljon bele: összerak keményen egy szuper önéletrajzot, remek benyomást kelt és ezen a pozitív érzésen felbuzdulva rákattintanak a profiljára és ezek a képek egy szempillantás alatt romba döntik a pályázatát.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

-Aurum Recruitment-

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)