Zenehallgatás munka közben? - A Jobline válaszol

szerző: Repka Ágnes
2013 november 13. Szóljon hozzá

„A szobánkban öten vagyunk. Munka közben szinte mindig szól a zene, bár ez engem nagyon zavar, mert alig tudok koncentrálni a feladataimra. Már többször kértem őket, hogy ne hallgassunk munka közben rádiót, hallgassa aki akarja fülhallgatón keresztül, de semmi változás. Mit tegyek? Nem akarom, hogy emiatt megromoljon a viszonyunk, de így nehezebben figyelek a teendőimre” - kérdezte levelében a Jobline olvasója. Repka Ágnes, HR szakértő válaszolt a felvetésre.

Amennyiben a zene olyan hangos, hogy ez a mindennapi munkavégzést zavarja, úgy vélem, nem lehet szó nélkül hagyni. Nagyon jó, ha a munkahelyen kellemes légkör uralkodik, és nem véresen szigorú fegyelem a jellemző, de ez a lazaság semmiképpen sem mehet a munka rovására.

A sok helyen divatos amerikai típusú irodák új kihívás elé állítják az egy légtérben dolgozókat: meg kell tanulni egymással, együtt dolgozni, figyelve a másik igényeire, a neki szükséges munkakörülményekre. Sajnos gyakran tapasztaltam, hogy erre jó néhányan nem, vagy csak többszöri kérés, beszélgetés,  vagy figyelmeztetés után képesek: állandó vita van abból, hogy kinyissuk-e az ablakot, vagy becsukjuk, menjen-e a fűtés, vagy a klímaberendezés, s hogy felkapcsoljuk-e a villanyt, vagy ne. És az ilyen civakodások hosszú távon nagyon meg tudják keseríteni az ember életét.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

Első körben mindenképpen újabb beszélgetést tudnék javasolni a kollégákkal - vagy a "bandafőnök" kollégával, akinek a legnagyobb a hangja, és a befolyása a többiekre - végiggondolva előzetesen, hogy milyen érvek hathatnak rá: racionális, vagy érzelmes típus, hideg észérvekkel, vagy érzelmekkel lehet-e rá hatni. Fontos hangsúlyozni, hogy a kérés nem magánérdek, nem saját célból történik, hanem azért, hogy a munkavégzéshez szükséges feltételek meglegyenek (ez pedig mindenkinek az érdeke). Talán érdemes ezt nem a legnagyobb hajtás és stressz idejére időzíteni, hanem egy jól elkapott pillanatban kéne felhozni a témát, amikor amúgy is fogékonyabb lehet a másik fél a kérésre: kávészünet, céges kiruccanás, ebédidő.

Azon is érdemes elgondolkozni, hogy vajon mást nem zavar-e (csak esetleg nem mer szólni), s ha van ilyen szenvedő "társ" még, vele együtt talán könnyebb kiállni a maradék három kolléga elé a kéréssel. Mindenesetre a csapat maga kéne, hogy megalkossa a saját szabályait, közös megállapodással, mert ezt a legkönnyebb utána számon is kérni a csapat tagjain, míg egy külső fél, mondjuk egy vezető által kiadott utasítást sokszor csak dacból sem tartanak be. Esetleg kompromisszumos megoldás lehet, hogy ha a nap bizonyos szakához kötődnek a csendet igénylő munkafeladatok, akkor be lehetne vezetni a csendes órákat, mondjuk délelőtt 10-től 14-ig, s így a nyugodtabb munkavégzési feltételek, de a hangulatos zene is megmarad, s mindkét fél enged egy kicsit. Ehhez azonban az kell, hogy némi kompromisszumkészség legyen mindkét félben.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ha ez nem segít, akkor sajnos vagy további tűrés a megoldás, vagy a vezetővel való egyeztetés, amit viszont szintén óvatosan kell megszervezni, nehogy visszaüssön a dolog, és "besúgásnak" véljék a kollégák! Semmiképpen sem a kollégákkal folytatott sikertelen beszélgetés után keresném fel a vezetőt, hanem kis idővel után csak, és kifejezetten kérve a diszkrécióját, a megértését. Meglehet, már az is segít, hogy néhány napig többször néz be az adott irodába, többször teszi "tiszteletét" a rádiózók között, akik így talán kissé visszafogják magukat.

Végső esetben pedig füldugó használata sem elvetendő ötlet, nem egy ismerősöm dolgozik, dolgozott így irodában (ahol szintén nagy alapzaj volt). Persze ez abban az esetben, ha telefonálni kell, ügfelekkel, kollégákkal kell egyeztetni, nem kivitelezhető, de legalább az egyedül végzendő feladatok esetén kis segítséget jelenthet. És ha a főnök megkocogtatja a vállunkat, mert háromszor szólított minket, de a füldugó miatt nem hallottuk, talán ő is rájön magától, hogy neki itt rendet kéne tenni.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

Korábban megjelent cikkünk:

Ebéd a főnökkel? - a Jobline válaszol

Repka Ágnes, HR szakértő
Repka Ágnes: HR szakértő,
munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett. Jelenleg szabadúszó HR szakértőként és munkajogi tanácsadóként dolgozik, szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak.

Kérdése van? Írja meg nekünk a [email protected] - ra, vagy küldje el üzenetben a Facebookon!

munkahely  •  iroda  •  Jobline válaszol  •  zene
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)