Durva, meglepő dolgok derültek ki a pályakezdőkről

szerző: Jobline
2013 november 14. 3 hozzászólás

Hiányoznak az alapkompetenciák, olyan pályakezdőkkel is találkoznak a munkaadók, akiknek gondot okoz az írás, olvasás, számolás - mondta a 180 percben az MGYOSZ szakembere a hirado.hu beszámolója szerint. Vadász Borbála beszélt arról is, hogy a lehető legtöbb gyakorlatra lenne szükség a képzőhelyeken.

Az Európai Unióban hónapok óta az egyik legfontosabb téma a fiatalok munkanélkülisége, hiszen szinte az összes tagországot érinti a kérdés, a „peremországokat”, Portugáliát, Spanyolországot, Görögországot jelentős mértékben, Németországot, Ausztriát, Dániát, Hollandiát kevésbé. A jelenség ugyanakkor nem új keletű, az ifjúsági munkanélküliség a válság előtti időszakban is a közel duplája volt a teljes népességre jellemző rátának – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Vadász Borbála, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége nemzetközi projekt koordinátora a hirado.hu beszámolója szerint.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

Szerencsésebb gazdasági helyzetben a munkaadók bátrabban bővítenek, vesznek fel fiatalokat, gyakornokokat, amikor azonban bizonytalan a helyzetük, nem tudnak tervezni – jegyezte meg.

Forrás: Túry Gergely


Vadász Borbála szavai szerint már az óvodában el kellene kezdeni a pályaorientációt, mint fogalmazott: azt hallotta, hogy az általános iskolások legfeljebb öt szakmát tudnak felsorolni, így egyszerűen nem ismerik, milyen lehetőségeik lehetnek hosszútávon.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Az alapkompetenciák is hiányoznak, a munkaadók, vállalatok olyan pályakezdőkkel is találkoznak, akiknek gondot okoz az írás, olvasás, számolás – hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, az a fiatal, akinek több területre kiterjedő a tudása, nyelvismerete van, végül megtalálja a maga pályáját.

Mindez nem elsősorban pénzkérdés – emelte ki, hozzátéve: olyan rendszert kellene kialakítani az oktatás világa és a munkaadók között, amelyben szorosabb az együttműködés, amelyben „a képzőhelyek értik, mire van szükségük a munkaadóknak, és fordítva”.

A legtöbb pályakezdő minden munkatapasztalat nélkül indul, óriási hátrány, hogy nincs tisztában a munkaidővel, a csapatban dolgozással, a vállalati hierarchiával, ezért a helyes irány az, ha a szakképző helyeken minél több a gyakorlat – mondta a Kossuth Rádióban Vadász Borbála.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

pályakezdő  •  munkaadó  •  MGYOSZ  •  írás  •  olvasás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (3)
A73 2013. november 17., 8:35

Tisztelt Vadász Borbála!
Bizonyos gyakorlat igen is pénz kérdése. Ma már nincsenek olyan cégek ahol ne az lenne az elvárás hogy állj be és termelj. ezt 7 szakmával a hátam mögött kijelenthetem. mivel pl. a cnc forgácsoló szakmában nem tudtam el helyezkedni mert 3 év gyakorlatot várnak el ez pedig munkahely hiányában megvalósíthatatlan. Egyénileg meg nincs rá pénzem, hogy valakinek fizessek azért hogy 3 évig ott dolgozzak ingyen, hogy legyen gyakorlatom. Régen a rendszer változás előtt a nagy un. állami cégeknél a kezdők el lehettek az öregek mellet még megtanulták rendesen a szakma fortélyait. Manapság meg a 2 éves cnc képzés után még csak az alapokat tudja az ember és bizony az ebben a szakmában nem éppen azonnali ipari vagy egyedi gyártáshoz elég tudás. Így aztán nem sok esély van az elhelyezkedésre. Tehát úgy mégis csak pénz kérdése. persze írni olvasni tudás az általános iskolai feltétel lenne ha nem tud akkor hogyan is jutott tovább más iskolába?
A nyelvtanulás is pénz kérdése nem is kevés ráadásul az oktatások minősége hagy kívánni valót. Mivel nem a valós tudásra teszi hangsúlyt.Hanem pl a magolásra abból meg beszélt nyelvkészség nem igazán szokott jönni. Úgy gondolom így talán egy kicsit sántít a történet.

lolita23 2013. november 14., 19:46

A legtöbb iskolában van kötelező minimum fél éves szakmai gyakorlat, így a minden munkatapasztalat nélkül indulás nem igazán állja meg a helyét. Manapság rengeteg gyakorlati lehetőség van jó esetben 500 ft-os nettó órabérért, amiért tegyük hozzá nem fénymásolni kell, hanem ugyanazt a munkát elvégezni, mint egy asszisztens/akár manager, ezért is kikötés, hogy legalább egy évre tudjon maradni a delikvens, így megéri a cégeknek is. Én is eltöltöttem több mint 2 évet egy népszerű multinál, mint gyakornok -nem lehet azt mondani, hogy ne lenne tapasztalatom, felsőfokon beszélek angolul és ha nagyon muszáj spanyolul is meg tudok szólalni-, ehhez képest nincs állásom, mivel jelenleg az olcsó munkaerővel, azaz a gyakornokokkal kell megküzdenem. A legtöbb multinál divat lett több évre is akár gyakornokokat alkalmazni és legyünk őszinték, a legtöbb esetben nem tartják meg ezeket az embereket, mert költségtakarékosság van szinte mindenhol. Inkább vállalják, hogy felvesznek akár 2-3 gyakornokot egy teljes munkaidős helyére és még így is olcsóbban jönnek ki. Lehet itt ócsárolni a fiatalokat, a lusta és elveszett "y generáció" bélyeget ránk nyomni, de velünk szemben sokkal nagyobb elvárásokat támasztanak, mint néhány évvel ezelőtt kellett volna teljesíteni, akár nyelvek, akár IT szempontjából... és mindezt havi 80.000 Ft-ért 40+ órában gyakornokként...

totimi53 2013. november 14., 14:57

Tisztelt Vadász Borbála! Úgy gondolom, hogy a tapasztalat megszerzése IGENIS PÉNZKÉRDÉS! Ha Ön nem is, de szülei még emlékezhetnek azokra az időkre, amikor a legtöbb - szakmai - oktatási intézménynek SZERZŐDÉSE volt gyárakkal, üzemekkel, ahol a fiatalok MÁR az iskolaévek alatt is - viszonylag - értékelhető munkatapasztalatra tehettek szert. Azt tetszik mondani, hogy: MA MÁR nincsenek ilyen üzemek, gyárak??? VANNAK!!! Csakhogy: meg is kellene FIZETNI a gyakorlati oktatást! Valamilyen módon... Adókedvezménnyel, konkrét anyagi ráfordítással s olyan szerződéssel, hogy a "vállalatnak" MEGÉRJE a fiatalokat SZAKMÁRA oktatni... Ahogy az "ŐSKORBAN", azaz, a rendszerváltás előtt volt... Ne értsen félre. Nem az ú.n. "elnyomás"-t sírom vissza... Az most is van... CSAK: FÉLTEM a fiatalokat és az ORSZÁG JÖVŐJÉT!!! Köszönöm, ha elolvassa...