Hogyan csökkentheti a stresszt a munkahelyén?

szerző: Jobline
2013 november 18. Szóljon hozzá

A munkával összefüggő betegségek 40 százalékának hátterében a stressz van. Az alkalmazottak csaknem 20 százalékka elhagyja az abédet, ami később forint milliókban kifejezhető károkat okoz a gazdaságnak - írja a themostwanted.blog.hu.

Azok a cégek, amelyek felismerték, hogy a mentális egészség legalább annyira fontos, mint a fizikai, ma már mindent megtesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a stressz faktort a munkatársaik életében. Íme a themostwanted.blog.hu tippjei a munkahelyi stressz csökkentésére.

Érezze jól magát

Mondhatják, hogy közhely, de a helyes táplálkozás és a testmozgás mindennek az alapja. A magyar nyelvben egyelőre még nincs megfelelő kifejezés az angol "wellbeing" szóra, de szabadfordításban a jóllét érzése, amit takar.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

Ennek a jóllét érzésnek a megteremtésében van fontos szerepe a mozgásnak, amely hormonokat, endorfinokat - a boldogsághormonnak nevezett hormont - termel és a táplálkozásnak. Egy felmérés szerint a teljes lakosság nagyjából 10 százalékka elhagyja a napi főétkezést. Vagyis, ha ezt az arányt úgy nézem, hogy csak a dolgozókra vetítem, akkor ez a százalék a 20 százalékot is meghaladhatja, de maradjunk csak a 20 százaléknál.

Beszélgessen

A szemtől szembe beszélgetések, amelyek előhoznak és teret adnak az egymás közötti feszültségek oldásában, jelentősen csökkentik a stresszt. Meg kell teremteni a lehetőséget az ilyen beszélgetésekre a kollégák között.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Élő kapcsolatok a munkahelyen is

A figyelem, a bizalom, a visszajelzés csak néhány tényező, amelynek alapja a munkahelyi kapcsolat és amelyek sokat segíthetnek nehéz helyzetekben. A magány mindenkit felemészt. Egyedül maradni egy problémával a vezetők, top managerek jellemző problémája, holott a hatékony irányításhoz nekik lenne a legnagyobb szükségük arra, hogy valakinek elmondhassák, ami nyomja a lelküket.

Kapcsoljon ki

A munka-magénélet egyensúly megteremtése érdekében képesnek kell lennünk arra, hogy ki tudjunk kapcsolni. Az ehhez vezető első lépés az off gonb a telefonunkon vagy számítógépünkön. A hétvégét, a szabadságot rekreációra, pihenésre, feltöltődésre adják. Aki nem arra használja, nem pihen, nem töltődik fel.

Ne vállalja túl magát

Minden munkaadó olyan alkalmazottról álmodik, aki csak az igent ismeri és elvállal mindent. Olyan ember pedig nincs, aki mindent be tud vállalni. Vannak korlátok. Aki túlvállalja magát, hamar elérheti azt a szintet, ahonna már csak kiégésről lehet beszélni. Ha ezt valaki eléri nincs vissza út. Új munkát új karriert kell keresni.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

stressz  •  munkahely  •  tipp
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)