Hogyan alakítható ki a reális bérigény pályakezdőként?

szerző: Jobline
2013 december 02. Szóljon hozzá

A pályakezdők többsége számára a kiválasztási folyamat legrettegettebb kérdése a „Mekkora fizetéssel lenne elégedett?”.

Mivel számos állásajánlat megpályázásánál kötelező elem a „jelentkezés önéletrajzzal és fizetési igény megjelölésével” formula, az álláskeresők többsége már ekkor szembesül azzal a problémával, hogy nem tudja meghatározni reális bérigényét, tehát azt az összeget, amiből a kiadásait finanszírozni tudja, és a munkaadók számára is elfogadható... A tét viszont hatalmas! Egy eltúlzott bérigénnyel sokszor már a személyes interjú lehetőségétől is elesik a pályázó. De ugyanez igaz akkor is, ha valaki túl alacsony összeget határoz meg. Ez utóbbi esetben könnyen gondolhatja a munkaadó, hogy alacsony önértékelésű a jelentkező.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

A fizetési igényekkel kapcsolatos bizonytalanság a legtöbb frissdiplomás szakembert érinti. A probléma forrása természetesen összetett, hiszen egyrészt nincs olyan hivatalos információbázis, ahonnan a fiatalok biztos adatokhoz, támpontokhoz juthatnának, másrészt sok esetben az sem teljesen egyértelmű számukra, hogy a fizetési igény megjelölése körültekintő munkaerő-piaci feltérképezést igényel, mivel nagyon sok tényezőtől függ, és nem csupán az egyéni igényeken alapszik. Mégis mit lehet tenni annak érdekében, hogy a fiatalok ne kerüljenek hátrányba az irreális munkabér megjelölések miatt?

Forrás: Jobline


Információk saját magunkról – ez a kiindulópont

Szűcs István, az Ygen Humánerőforrás Központ, Ökumenikus Segélyszervezet vezetője elmondta, hogy a fizetési igény kialakításának első lépéseként az álláskereső vegye számításba, hogy saját életének, életszínvonalának fenntartásához milyen havi bevételre van szüksége. Ezután következhet egy ún. szakmai önvizsgálat, amely például az alábbi kérdésekből állhat: Mennyi időt, energiát és pénzt költöttem a végzettsége(i)m megszerzésére? Milyen szakmai tapasztalatokat gyűjtöttem, akár főállásban, akár gyakornokként, akár bármilyen alternatív módon (pl.: egy ismerős számára holnapkészítés)? Milyen speciális tudásaim, személyes kompetenciáim vannak? Milyen értéket tudok teremteni annak a munkaadónak, aki engem választ?

A szakember szerint ezt követően érdemes feltérképezni azt, hogy azonos iparágban, üzleti területen egy hasonló cégnél és pozícióban milyen fizetéssel rendelkeznek más szakemberek. Ez is egy fontos támpontja lehet a munkavállaló saját bérsávjának meghatározásakor.

„A harmadik fő pillér a célállásokhoz kapcsolódó kereslet – kínálat felmérése. A munkaerőpiac működési elve sok hasonlóságot mutat az árupiacokéhoz: minél nagyobb a kereslet a munkáltatói oldalról egy végzettség vagy kompetencia iránt, annál jobb pozícióban van az álláskereső, illetve minél több azonos értékű és minőségű munkaerőt kínáló álláskereső van, annál kevesebb lesz a reális bérigény. Ahhoz, hogy az álláskereső feltérképezze saját területén a munkaerőpiacot, szintén nagy segítséget nyújt az internet, ahol HR-es témákkal foglalkozó- vagy hírportálokon sok cikket talál a munkaerőpiac aktuális helyzetéről, emellett nagyon hasznosak a speciális szakmai fórumok, konferenciák vagy akár az egyetem/főiskola alumni körének egy-egy találkozója.” – fogalmazta meg Szűcs István.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A munkaerőpiac megismerésének egy rendkívül hatékony módja lehet egy állásbörzén való részvétel is, ahol az álláskeresők személyesen ismerkedhetnek meg a cégeket képviselő munkatársakkal. Érdemes olyan karriervásárt választani, ahol nem csupán vállalatokkal lehet találkozni, hanem például tanácsadásokon, programokon keresztül is lehetőség nyílik fontos munkaerő-piaci és karrierépítést támogató ismeretekre szert tenni. Erre remek példát nyújt a HVG Állásbörze Országos Képzési és Karriernapok, amely évente kétszer kerül megrendezésre – minden ősszel és tavasszal.

Itt dolgoznának a pályakezdők

A legmagasabb fizetési igénnyel a műszaki szakemberek és az informatikusok rendelkeznek, ami összecseng a munkaerő-piaci kereslettel: ezeken a területeken a legnagyobb a munkaerőhiány, így a magasan képzett szakemberek által elérhető bérek lényegesen magasabbak az átlagnál. Ezeket a szektorokat követi a gazdasági szakemberek és az elsősorban SSC (shared service center) területen érvényesülni akaró álláskeresők csoportja. Az SSC iparág az alapvetően nyelvismeretükkel elhelyezkedni vágyók egyik legfontosabb felvevő ágazata napjainkban. Az ide tartozó vállalatok száma egyre növekszik Magyarországon. Ezek a munkahelyek reális és sokszínű karrier perspektívát nyújthatnak azoknak a fiataloknak, akik jól beszélnek az angolon kívül még egy vagy több idegen nyelvet. Az elsősorban bölcsész/társadalomtudományi képzettséggel rendelkezők relatív alacsony bérigénye összefüggést mutat azzal, hogy az előbbi kategóriákhoz képest számukra kevesebb cég kínál végzettségüknek megfelelő álláslehetőséget – e területen a végzettek aránya is jóval magasabb.

Forrás: jobline.hu


Arról is fontos szót ejteni, hogy a HVG Állásbörze felmérésében választ adók a fizetési igényeik mellett mely vállalatokat jelölték meg, mint legkedveltebb (jövőbeli) munkáltatókat, vagyis melyek azok a cégek, akiktől a fent említett fizetéseket várnák az álláskeresők. A kérdőíves kutatás során a kitöltőknek a rendezvény 100 fölötti vállalata közül kellett kiválasztaniuk azt a három munkáltatót, akiknél a legszívesebben dolgoznának. Íme, a HVG Állásbörze legkedveltebb vállalatai:


1.     AUDI Hungária

2.     Bosch csoport

3.     Lidl Magyarország

4.     Nestlé Hungária Kft.

5.     Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

6.     Danone Kft.

7.     ALDI, Vodafone

8.     ExxonMobil, IBM DSS, Procter & Gamble

9.     Morgan Stanley, Tata Consultancy Services

10.     Continental

A reális bérigény alapja a tájékozottság – az álláskeresőnek saját magával, a cégekkel és alapvetően a munkaerőpiaccal kapcsolatban. Elengedhetetlen tehát a munkaerőpiac és a vállalatok minél mélyebb megismerése, amely személyesen érhető el a leghatékonyabban. Ebben sokat segíthet a részvétel különböző céges nyílt napokon, rendezvényeken vagy egy állásbörzén, ahol kötetlen formában szerezhetőek be a különféle, máshol talán el sem hangzó információk, amelyek elősegítik a reális kereseti igény felmérését, jelentősen növelve a szakemberek versenyképességét – kiemelten a pályakezdőkét.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)