"Két ajánlat között vacilálok" - A Jobline válaszol

szerző: Repka Ágnes
2013 december 10. Szóljon hozzá

"Mi a teendő abban az esetben, ha munkakereső vagyok, felajánlottak nekem egy állást, melyet el kéne fogadnom, viszont közben egy másik cégtől, ahol szívesebben helyezkednék el, még várom a döntést?" - írja levelében a Jobline olvasója. Repka Ágnes, HR szakértő válaszolt a felvetésre.

"A cég, melyhez felvételt nyertem, várhatóan jövő hét elején fogja e-mail-en keresztül elküldeni a munkaszerződést, melyet szintén e-mail-ben kell majd jóváhagynom, a szerződés aláírására pedig a munkakezdés első napján kerül majd sor. Közben természetesen több céghez is pályáztam, és egy olyan pozícióval kapcsolatban, melyet szívesebben töltenék be, jövő hét közepe-vége körül kapok választ. Kérdésem, hogy amennyiben ezt megelőzően elektronikus úton megerősítettem a cég felé, mely korábban ajánlott fel állást, a munkába állási szándékom, majd azt követően pozitív választ kapok az általam előnyben részesített pozícióval kapcsolatban, visszaléphetek-e az állástól, amire korábban kértek fel és el is fogadtam?"

Ha a kérdést tisztán munkajogi szempontból nézzük, akkor fontos lenne tudni, hogy pontosan mi az a válasz, amit ön az ajánlatot adó cégnek ír. Ha írásban megerősíti, hogy az állásajánlatot elfogadja, és a munkaviszonyt a mellékelt munkaszerződésben írt feltételek szerint önnek is szándékában áll megkötni, ettől később visszalépni ugyan nem lehetetlen, de nem is egyszerű eset.

A munkáltató esetleges reakcióját előre megjósolni nem lehet, mindenesetre ha ez egy olyan munkakör, amit könnyen és gyorsan betölthetnek egy másik jelölttel, bizonyára nem fontolgatnak majd semmilyen retorziót. Ellenben ha egy olyan ritka szakemberről van szó, akit nagyon nehezen találnak csak meg, és esetleg önre alapoznak egy nagy volumenű projektet, vagy annak azonnali indítását, nem biztos, hogy tetszik nekik ez a lépés.

Képzelje csak el, hogy mi lenne fordított helyzetben: ön kap egy írásos állásajánlatot, erre alapozva, ebben bízva felmond a jelenlegi munkahelyén, majd ezt követően az állásajánlatot tévő fél visszakozik, és mégsem szeretné önt alkalmazni. Bizonyára ezt ön sem értékelné, és valószínűleg ön is elgondolkozna azon, hogy az így keletkezett kárát a munkáltatón hajtaná be. Bár a munkavállaló és munkáltató helyzete korántsem ugyanolyan,  a munkavállalót ért kár egyértelműbb lenne ebben a helyzetben (felmondta a jelenlegi állását egy bizonytalanért), érdemes néha a másik szemével is megnézni az adott helyzetet.

Ugyanakkor az is érthető, hogy álláskeresőként az ember a neki legjobban megfelelő, legmagasabb fizetésű, vagy legtöbb kihívást rejtő állást szeretné megtalálni, és elfogadni. Én inkább abba az irányba terelném a dolgot, hogy a második potenciális munkáltatótól mihamarabb választ kapjak, és az elsőnek addig ne adjak kötelező érvényű választ. Ha írásban tesznek ajánlatot, valószínűleg lesz egy elfogadásra kijelölt határidő, ez a hazai gyakorlat szerint 3-5 munkanap szokott lenni. Ezen belül már - ha megérkezett a másik helyről a válasz - nyugodtan dönthet így, vagy úgy, és nyugodtan meg is írhatja a választ. Ha visszamondja ezt az ajánlatot, nagyon udvariasan tegye, kifejezve, hogy nagyon értékeli a lehetőséget, és valóban kiváló cégnek ismerte meg őket, de kapott egy sokkal kedvezőbb ajánlatot. Azonban kár lenne erről a lehetőségről lecsúszni, ha a másik, önnek jobban tetsző helyen kiderül, hogy mégsem önt választják.

Amennyiben azonban a másik helyről még sem jön időben visszajelzés - a gyakorlat sajnos az, hogy lassabban jeleznek vissza a HR-esek, mint azt a jelöltek várnák -, tudnia kell, hogy a próbaidő alatt indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a jogviszonyát, így ha a munkaszerződés aláírás után dolgozni kezd, majd 2-3 héttel utána kapja meg a kedvező választ a másik cégtől, megszüntetheti itt a munkaviszonyát felmondási idő nélkül. Arra figyeljen, hogy megfelelő, korrekt módon számoljon le, adja át a munkakörét, az esetleges eszközöket. Bárhová is kerül, nem szabad felégetett hidakat hagynia maga után.

Repka Ágnes, HR szakértő
Repka Ágnes: HR szakértő,
munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett. Jelenleg szabadúszó HR szakértőként és munkajogi tanácsadóként dolgozik, szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak.

Kérdése van? Írja meg nekünk a [email protected] - ra, vagy küldje el üzenetben a Facebookon!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)