Gyed extra: tényleg annyira jó?

szerző: Jobline
2014 január 03. Szóljon hozzá

Mi az, amivel egy nőnek tisztában kell lenni a Gyed extrával kapcsolatosan? Repka Ágnes szakértő beszélt erről az RTL Klub 8:08 című műsorában.

Sokaknak rémálom a gyermek melletti munkvállalás, ám most - elvileg - olyan szabályok léptek életbe, amik könnyítenek a kismamák helyzetén. Ilyen a január elsején hatályba lépett gyed extra, ami azt teszi lehetővé, hogy a gyermek 1 éves kora után az édesanya a gyed folyósítása mellett korlátlan időtartamban munkát végezzen. Ez később a gyesre is érvényes lesz - tette hozzá Repka Ágnes szakértő az RTL Klub 8:08 című műsorában. Azt továbbra is minden édesanya egyénileg döntheti persze el, vissza akar-e menni dolgozni a gyermeke 3 éves kora előtt, vagy nem. Az egy másik kérdés, hogy a munkáltató visszaveszi-e a nőt, lesz-e lehetőség kihasználni a gyed extrát.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

Problémák

A gyed extrának azonban több hátulütője is van. Repka Ágnes szerint az egyik legfontosabb, hogy a 2012-től hatályos új Munka törvénykönyve kimondja, hogyha a nő már nincsen fizetés nélküli szabadságon, de a gyermek még nem múlt el 3 éves, akkor már nem élvez abszolút felmondási védelmet (a korábbi Mt.-ben ha az édesanya a gyermek 3 éves kora előtt visszament dolgozni, járt neki az abszolút felmondási védelem - a szerk.).

Forrás: AFP / Youhikazu Tsuno

A törvény úgy fogalmaz, hogy amennyiben nincs a munkavállaló munkaköréhez szükséges képzettségnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő, üres, betöltetlen állás, akkor megszüntethető a jogviszony. "Az az édesanya, aki otthon volt 1-2 évet, honnan tudná, hogy ez az indok valós és okszerű-e?" - teszi fel a kérdést Repka Ágnes. Szerinte az anyukák nagy része el fogja fogadni ezt az indokot.

A másik probléma a szakértő szerint az, hogyha ezután mindenki úgy számol, hogy megkapja a fizetést és a gyedet is, kedvet kap ahhoz, hogy visszatérjen dolgozni, hogy olyan tömegű édesanyák döntenek majd így, hogy az egyébként is szűkös, földrajzilag nagyon rossz elosztású bölcsődei helyekre még többen fognak pályázni - fogalmazott Repka Ágnes.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

kismama  •  munkajog  •  Repka Ágnes  •  Gyed extra
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)