Ennyire durva a különbség a nők és a férfiak bére között

szerző: Jobline
2014 január 08. Szóljon hozzá

A nők átlagosan 16,2 százalékkal keresnek kevesebbet férfi társaiknál az Európai Unióban – írja a narancsjuice.hu az Európai Bizottság legfrissebb, témában végzett felmérése alapján.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha ugyanakkora óradíjjal dolgozna mindkét nem, a különbség megőrzése érdekében a nők 59 napot dolgoznának ingyen - írja a narancsjuice.hu.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

A legkisebb különbség jelenleg Szlovéniába van, ott mindössze 2,3 százalék, míg a legmagasabb Észtországban, ahol 27,3 százalék. Magyarországon jelenleg 18 százalék a nők és a férfiak átlagos bére közötti különbség.

 
 A jelentés hangsúlyozta azt is, hogy az egyenlő díjazás elvének alkalmazását gátolja a díjazási rendszerek átláthatatlansága, az egyenlő díjazásra vonatkozó egyértelmű referenciák hiánya, és az egyenlőtlenség kárvallottjai számára nyújtott világos tájékoztatás hiánya is. A bérezés átláthatóbbá tételével javítani lehetne a bérdiszkrimináció egyes károsultjainak helyzetét, így ugyanis a nők könnyebben tudnák összehasonlítani a saját helyzetüket a férfi munkavállalók helyzetével.
Az Európai Bizottság szerint csak két tagállam, Franciaország és Hollandia ültette át a nemek közötti egyenlőségről szóló 2006-os irányelvet kielégítően és kellőképpen egyértelműen ahhoz, hogy ne kelljen további információkat kérni tőlük.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

 •  bér  •  fizetés  •  férfi  •  bérkülönbség
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)