Minden ötödik felnőtt keveredett már munkajogi vitába

szerző: Jobline
2014 január 17. Szóljon hozzá

A hazai felnőtt lakosság 14 százaléka tart attól, hogy olyan munkahelyi problémája adódik, melyet jogi úton lehet csak megoldani – derült ki a Generali 1000 fős, az internetezőkre reprezentatív kutatásából. Azonban, ha ilyen helyzetbe kerülnének, a megkérdezettek több mint fele fogadna ügyvédet saját védelmében, és 47 százaléka indítana pert.

A Generali Biztosító a 18-75 év közötti magyar lakosság körében online kutatást végzett (minta: 1000 fő), hogy feltérképezze, milyen tapasztalatokkal rendelkeznek a jogi viták terén. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 51 százaléka volt már olyan helyzetben, hogy neki vagy családjának ügyvédi segítséget kellett igénybe vennie.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

A legtöbben (43 százalék) szerződés, azon belül is főként adásvételi szerződés elkészítéséhez igényelték ügyvéd közreműködését, a megkérdezettek harmada (34 százalék) öröklési ügyben, míg több mint minden negyedik válaszadó válás, illetve gyermekelhelyezés kapcsán kért jogi segítséget. A felmérésben résztvevők mintegy ötöde fordult munkajogi problémával ügyvédhez.

A megkérdezett munkavállalók 29 százaléka fél attól, hogy egy esetleges hosszabb kényszerszabadság miatt főnöke elbocsátaná, és további 14 százalék komolyan tart attól is, hogy jogtalanul vádolják meg gondatlan károkozással munkaadói. Utóbbi esetben a válaszadók több mint fele rögtön megbízna egy független ügyvédet, 47 százalékuk pedig be is perelné munkáltatóját. 40 százalék próbálná meg békés úton rendezni az ügyet, feletteséhez fordulva (24 százalék), a közvetlen munkatársak (9 százalék) vagy a HR (7 százalék) segítségét kérve. A kutatásból az is kiderült, hogy a munkavállalók tizede nem tenne semmit egy ilyen szituációban.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

munkahely  •  munkajog  •  vita
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)