Jogellenes, ha titkoban figyelik a céges telefont

szerző: Jobline
2014 január 21. Szóljon hozzá

A Kúria kimondta, hogy jogellenes, ha a munkáltató a munkavállaló hozzájárulása nélkül gyűjt helymeghatározó adatokat annak telefonja segítségével - számol be az atlatszo.blog.hu.

A bíróság úgy határozott, hogy hiába kap a munkavállaló munkáltatójától ingyenesen telefont a munkához, az nem lehet személyhez fűződő jog megsértésére alkalmas. Márpedig a telefonra a munkavállaló beleegyezése nélkül telepített helymeghatározó alkalmazás, amellyel bármely időpontban – így a munkaidőn kívül is – nyomon követhetők a munkavállaló helyadatai, megsértik a személyhez fűződő jogokat.

A konkrét esetben a munkavállaló egy munkatársától értesült arról, hogy a telefonjára helymeghatározó szoftvert telepített a munkáltató - olvasható az atlatszo.blog.hu-n. Ezután hasztalan próbált a munkáltatótól információkat szerezni erről, így végül a rendkívüli felmondást választotta. A bíróságnak abban is határoznia kellett, hogy mindez elegendő alap volt-e a rendkívüli felmondáshoz.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

A törvény (az ügyben még a régi Munka Törvénykönyve volt releváns) ugyanis kifejezetten általánosan fogalmaz, amikor kimondja, hogy a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi. Kérdés tehát, hogy a munkavállalói érdeklődés meg nem válaszolása és a jogosulatlan helymeghatározás a munkaviszonyból származó lényeges – az együttműködésre vonatkozó – kötelezettség jelentős megszegésének minősül-e.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A bíróság szerint igen. Az, hogy a munkavállaló nem tájékoztatott megfelelően, és hogy személyiségi jogot sértett, a bíróság szerint megalapozta a rendkívüli felmondást.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

mobil  •  telefon  •  munkajog  •  Kúria
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)