Mennyire kelendőek a magyar jogászok?

szerző: Jobline
2014 február 03. Szóljon hozzá

Kik a legkelendőbb jogászok, és milyen képzéssel lehetne számukat továbbnövelni? Erre próbált választ adni a jogiforum.hu.

A jogászképzés egyik nagy problémája az, hogy egyre nagyobb az igény a különböző szakirányok alaposabb ismeretére. A szakjogász-képzésekre jelentkező hallgatók növekvő száma demonstrálja, hogy az általánosabb jellegű jogi tudás sok szakterületen már nem elég - írja a jogiforum.hu. A megoldást az jelenthetné, ha a sok esetben még manapság is autodidakta módon megszerezhető tudás helyett az általános diplomára épülő továbbképzések, posztgraduális oktatási formák terjednének el.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

"A szakismeretek mellett elengedhetetlenül szükséges, hogy már az egyetemi oktatás keretén belül megkezdődjön az egyes hivatásrendek etikai normáinak, erkölcsi elvárásainak megismertetése a hallgatókkal annak érdekében, hogy az egyetemi tanulmányok befejezését követően ezek megfelelő alapot jelenthessenek a jogászi hivatás gyakorlására" – állította Kondorosi Ferenc egyetemi tanár.

Forrás: AFP / Ingo Wagner

Az ELTE diplomás-pályakövetési vizsgálata szerint a frissen végzett jogászok több mint harmada a közigazgatásban, negyedük ügyvédi irodában, 12 százalék a versenyszférában, majdnem ugyanennyien az önkormányzati igazgatásban, 7,5 százalék a bíróságokon, 2,5 százalék civil szervezetnél kezdett el dolgozni. A Frissdiplomások 2012 című, tavaly tavasszal publikált tanulmány szerint a pályakezdő jogászok 54,9 százaléka formális úton (álláshirdetéssel, önéletrajz-küldéssel) jutott az első állásához, míg 39,4 százalékuk személyes ismeretség révén (ajánlás, gyakorlati hely, korábbi munkakapcsolat) és csak 5,7 százalékuk egyéb megoldással.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A Jogi Fórum állásbörzéje is azt tükrözi, hogy számottevő kereslet van ügyvédjelöltekre: az 58 álláshirdetés fele (29) őket célozza meg. A hirdetők kiváltképp idegen nyelven (elsősorban angolul) jól kommunikáló jogászokat keresnek. A külföldi cégek elsősorban kereskedelmi és vállalati jogászokra, gyakornokokra (trainee lawyer) vadásznak. Ügyvédjelöltek és angolul jól beszélő gyakornokok mellett számottevő kereslet van jogi asszisztensekre és közbeszerzési tanácsadókra is.

A fejvadászok viszont ritkán keresnek jogászokat, ugyanis a klasszikus jogászi pályákkal a modern HR-szakma nem igazán tud mit kezdeni, mivel a kiválasztás folyamatában több sajátságos tényező is akad. Míg a bíróságok, ügyészségek esetében a szervezeti rendszer része a rekrutáció, addig az ügyvéddé, illetve közjegyzővé válásban megint csak az informális kapcsolatok a meghatározóak.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

képzés  •  karrier  •  ügyvéd  •  jogász
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)