Ezeket teljesen felesleges beleírni a CV-be

szerző: Jobline
2015 március 13. 5 hozzászólás

Az álláskeresés során az első legfontosabb dolog, aminek a lehető legjobbnak kell lennie, az a CV, hiszen ha az nem elég meggyőző, akkor interjúra sem fogják behívni - írja a Business Insider.

A Business Insider összegyűjtötte, mik azok a dolgok, amiket akár már most rögtön kitörölhet az önéeltrajzából, a munkaadóknak ugyanis többnyire irreleváns információk.

Középiskola

Forrás: Flickr.com

Ha voltak felsőfokú tanulmányai, akkor a középiskolás évek, eredmények nem számítanak különösebben. Jobb is, ha nem pazarolja feleslegesen rá a szót.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

Rövid ideig tartó munkahelyek

Ha volt olyan munkahelye, ahol csak pár hónapot volt, azt nem muszáj beleírnia. Főleg, ha például a tanulmányai alatt végzett különböző munkákat - nem néz ki jól, ha ezekből összeállít egy egészen hosszú listát. Koncentráljon arra, hogy elsősorban a pozícióhoz releváns munkatapasztalatait emelje ki.

Egyértelmű készségek

A Microsoft Word használatához a legtöbben manapság már értenek, így például ezt teljesen felesleges külön kiemelni.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Minden olyan információ, ami alkalmas arra, hogy diszkriminálják

Politikai, vallási nézeteket tilos megosztania, és nem is praktikus. Ezekről a dolgokról később se beszéljen, a munkahelyen legyen mindig semleges, nem tartozik senkire sem, ki mellé húzta be az ikszet a legutóbbi választáson.

Túl sok

Figyeljen oda arra, hogy az önéletrajza egy oldalra ráférjen. Ne akarjon túl sok információt megosztani magáról, a HR-es valószínűleg úgysem olvassa végig. Egy oldalra írjon annyit, és olyan minőségű felsorolást, amivel kellően felhívja magára a figyelmet, az állásinterjún pedig majd bővebben úgyis elmeséli azokat a részleteket, amik nem fértek bele a CV-be.

CV  •  önéletrajz
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (5)
háeres 2015. március 17., 14:18

Teljesen egyetértek Bolyhos Nyuszival :-)

Álláskereső Marcsi 2014. február 11., 14:43

Kedves mindannyiotok,
Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Épp álláskeresővé váltam az a bizonyos otthontöltött 3év miatt. "De hogy miért is szültem én gyereket?" Bizonyára minden anyuka átesett ezen az időszakon, de ennyire reménytelen nem volt tán az élet, gyes után... Pedig életem legnagyobb élménye és semmiért nem cserélném el!
Most hogy aktualizáltam én is önéletrajzomat, bizony kihagytam, hogy hol lakom, családi állapotomat, éveim számát, na meg persze azt, hogy még szeretnénk egy kistesót :).
Azt viszont nem gondolnám, hogy egy oldalra rá kell hogy férjen a szakmai tapasztalat, főleg a kor előrehaladtával... (és még legalább 30 munkaév vár rám...)
Sajnos sok m.helyen tényleg a talpnyalással éri el az ember az előrelépését, vezető pozíciót, amit én is elutasítok, de világviszonylatban kevés a ténylegesen jó vezető, amiről jó pár könyvet írtak már.

Attila666 2014. február 04., 22:03

Szerintem ezeknek az önéletrajzoknak semmi értelme.Az hogy ki hogy áll a munkához, az a munkavégzés során derül ki.Misztifikálják az iskolai végzettséget, de én már 48 évesen, annyi balfasz, a józan ész hiányát megmutató, egyetemi és főiskolai bizonyítvánnyal rendelkező felettest túléltem, aki SEMMIHEZ nem értett,legfőképp az általa irányított területhez, hogy nem csodálkozom azon hogy itt tartunk ahol..Vagyis a béka segge alatt 20 méterrel..Nagyon kevés tehetséges és hozzáértő emberrel találkoztam ebben a 48 évemben, aki diplomával rendelkezett.Szerintem ezek nagy része azért tanul szülői vagy egyéb nyomásra,/vagy csak ambiciózus magától is,/ mert fél a munkától..És ezek irányítanak..Ha az állásinterjún bármi kiderülne arról hogy milyen munkás vagyok vagy leszek a cégnél akkor én vagyok 2. Ramszesz..Bár azt mondják a középszer megtalálja a hozzávalót...Középszerű ország, sehonnai vezetőkkel..

Barbarella108 2014. február 04., 12:36

Hmm.... Vajon az, hogy nő vagyok, 53 éves, férjezett, és még gyermekem is van, egyenként is nem elég ok a diszkriminációra? Akkor ezeket mind kihagyjam a CV-ből?

Bolyhos Nyuszi 2014. február 04., 11:04

Munkáltatói szemmel cáfolat:
- Szeretem ha az önéletrajzban benne vannak az egyetem/főiskola előtti egyéb tanulmányok, hiszen a pozíció meghirdetése során nem minden apró részletre lehet gondolni. Egy közgazdász tanulhatott műszaki iskolában is, ez pedig abszolút előny lehet egy adott szakterületen és lehet pont ez lesz az a plusz ami miatt 250 jelentkezőből pont őt hívjuk be.
- Aki a Wordhöz ért, adjon be .docx formátumú önéletrajzot. Azonban a térközök "beenterezése" és a behúzások "beszpészelése" azonnali törlést jelent. Ha nem értesz hozzá komolyabb szinten, akkor PDF.
- A rövid ideig tartó munkahelyek akkor kellenek csak ha a pályázott pozícióval kapcsolatos munkavégzést mutat be.
- Diszkriminációra alkalmas információk csak a leendő munkáltatónak előnyösek, tényleg érdemes kihagyni.
- Az hogy mi a túl sok, relatív. Inkább legyen egy önéletrajz normális betűméretű, tagolt és több oldalas mint zsúfolt, hiányos, tagolatlan egy oldalas.

Ezek a külföldi praktikák szerencsére hazánkba lassabban kúsznak be. A KKV szektor nagy része nincs HR-essel ellátva, így a vezetők a több száz önéletrajzot ugyan csak átfutják, de amelyik felkelti az érdeklődését, azt átbogarássza majd aztán hívja be.

Szerintem...