Segítség! Unalmas a munkahelyem!

szerző: Dóczi Ildikó
2014 február 10. Szóljon hozzá

Még a legizgalmasabb munka is unalmassá válhat egy idő után, amit először fel sem fogunk. Izgatottan és lelkesen kezdünk az új munkahelyünkön, új dolgokat tanulunk, új emberekkel találkozunk, fejlesztjük a képességeinket. Egy idő után azonban elkényelmesedünk: átadjuk az irányítást az "automata pilótának", aki reggel felkel, bemegy a munkahelyére, dolgozik, hazamegy, és ezt ismétli napról napra.

Ha úgy érezzük, hogy a munkahelyünk és a munkánk egyaránt unalmas, és nem elégíti ki a vágyainkat, szakíthatunk vele - a kilátástalan helyzetben váltsunk munkahelyet, hiszen bár mindenki retteg ennek a lehetőségtől, ne felejtsük el: az elmúlt időszak csak növeli a renoménkat, tapasztalatunkat, lehet, hogy most már sokkal jobban vágyakoznak irántunk a munkaadók.

A másik lehetőség azoknak szól, akikben még pislákol a láng, akik nem igazán szeretnék elhagyni jelenlegi munkahelyüket. Nekik üzenjük: aktivizálják magukat!

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

1.) Felejtsük el az "automatikus pilótánkat"! Időről időre távolodjunk el a munkánktól és a karrierünktől két lépésre, és nézzük őket objektív szemmel. Hogyan ítéljük meg a saját munkánkat? Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk tanácsot a munkatársaktól, ismerősöktől. Időnként hagyjuk magára a napi rutint és nézzünk végig mindenen: ez a szemlélet segíthet észrevenni azokat a hibákat vagy hiányosságokat, amik felett a napi rutinban átsiklottunk.

2.) Próbáljuk megváltoztatni a napi rutin egyes elemeit! Nem kell nagy dolgokra gondolni és megijedni! Próbáljuk például máshogyan indítani a reggelünket! Intézzük el a telefonhívásokat reggel, két órán keresztül ne nézzünk rá az e-mail fiókunkra, más időpontban tartsuk meg a szünetet és még sorolhatnánk. Csak egy apróság, ami lehet, hogy teljesen mássá varázsolja az egyhangú hétköznapokat.

3.) Szerezzünk barátokat a munkahelyünkön! Amikor új munkát kezdünk, mindenki izgatottan vagy épp félve várja, hogy milyenek lesznek a kollégák. Persze, mondhatjuk, hogy ismerünk már mindenkit - de mi van, ha egy kicsit jobban szétnézünk? A szomszéd irodában dolgozó cég alkalmazottaival mi a helyzet? Vagy amazzal a kis csoporttal, akik mindig együtt ebédelnek? Menjünk oda, mutatkozzunk be és figyeljük, hogyan alakulnak a dolgok!

4.) Változtassunk a munkakörünkön! Nem biztos, hogy egyből munkahelyet kell váltanunk - próbáljunk meg felettesünkkel beszélni a kialakult helyzetről, és kérjük meg, hogy adjon nekünk új felelősségi köröket, megbízásokat, vagy esetleg egy teljesen más pozíciót. Ha unjuk a jelenlegit, de félünk új munkahelyre menni, akkor ez a legjobb megoldás, nem?

5.) Tanuljunk valami újat! Egy remek módja az unalom legyőzésének, ha új dolgokat tanulunk meg. Nézzünk szét az interneten, hátha találunk új dolgokat a szakmánkkal kapcsolatban. Keressük a fejlesztéseket, a lehetőségeket és járjunk el képzésekre, workshopokra, előadásokra. Ez utóbbiak ráadásul nem csak a munkánk során fognak segíteni, de a karrierünk szempontjából is csak pozitívummal járnak.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

6.) Önkénteskedjünk! Bár az adományozás és a segítség is nagyszerű dolog, de mi most a munkahelyi önkénteskedésre gondoltunk. Nyugodtan jelentkezzünk olyan feladatokra, amiért a többiek nem lelkesednek, hiszen pozitív hozzáállással csak pozitív élménnyel jöhetünk ki a dologból. Lehet, hogy egy új képességünkre ismerünk rá? Egy bajos rendezvény segít ráébredni, hogy tehetségünk van a szervezéshez?

7.) Törjünk be az online világba! Nem kell persze robbanni, de mindenképp jó, ha jelen vagyunk a különböző online felületeken! Indítsunk egy blogot, jelentkezzünk nevesebb weboldalakhoz vendégírónak! De az is jó, ha a social media felületeken építünk karriert. Egy idő után mi magunk is rá fogunk döbbenni, hogy a szakmánkkal kapcsolatos írásaink másokat is segítenek.

8.) Vállaljunk más munkákat! Ha a munkahelyünk elég flexibilis, például nem túl szigorú az időbeosztás, akkor nyugodtan keressünk másodállást! Ha az időnkkel nem is, de a helyszínnel szabadon gazdálkodhatunk, az sem jelenthet akadályt: dolgozzunk otthonról, kávézóból vagy közösségi irodából.

9.) Vizsgáljuk meg az egyensúlyt a munka és az életünk között! Persze, persze, életünk nagy részét a munka teszi ki, de ez így nem helyes! Fordítsunk időt a barátainkra, családunkra, hobbinkra, hiszen sokszor az okozza az unalmunkat, hogy ezek a vágyaink nincsenek kielégítve. Ha emellett még a testünket is fitten tartjuk, a munka szinte sosem lesz unalmas.

10.) Promótáljuk magunkat! Próbáljunk meg úgy teljesíteni, vagy úgy fényezni magunkat, hogy annak előléptetés legyen a vége. Ha előrébb léphetünk a ranglétrán, akkor az újabb lendületet adhat a mindennapokban, hogy ismét lelkesen és szerelemesen induljunk el munkahelyünkre.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

munkahely  •  unalom
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)