Mi a baj a magyar fiatalokkal külföldön?

szerző: Jobline
2014 február 11. 1 hozzászólás

Egy kutatás szerint a magyar Y generáció értékrendje jelentősen különbözik a nyugat-európai fiatalokétól.

A magyar fiatalok Hollandiában érezhetik magukat a legjobban, az angol kortársaik értékrendje áll hozzájuk a legközelebb, s bár a rendszerváltozás idején még talán nem is éltek, legjobban még mindig a volt szocialista országbeli kortársaikhoz hasonlítanak - az ELTE Társadalomtudományi Kar Módszertani Kutatóközpontjának elemzése szerint.
A European Social Survey (Európai Társadalmi Felmérés) adatai alapján végzett vizsgálat arra volt kíváncsi, hogy a Magyarországon legnagyobb kivándorlási hajlandóságot mutató Y generáció (azaz az 1981 és 1998 között születettek) értékrendje mennyire tér el a kivándorlás főbb európai célországaiban élők értékrendjétől. Nagyon - állapították meg a kutatók.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

Frissen publikált elemzésük azt jelzi, hogy az ország elhagyása mellett döntő fiatalok - egyéb nehézségek mellett -, a magyartól esetenként jelentősen eltérő értékrenddel szembesülhetnek. Ez nemcsak a beilleszkedést, hanem az ottani életüket is megnehezítheti.

Forrás: Túry Gergely

A célországokra jellemző újítókedv vonzó a magyar fiatalok számára, mivel az újdonságra való nyitottság tekintetében nem térnek el az ott élőktől. Úgy tűnik, hogy a magyar fiatalok összességében Hollandiában érzik magukat a legjobban és Spanyolország értékrendje áll a legtávolabb tőlük.

A célországok Y generációjával összevetve viszont a magyar Y generációsok sokkal fontosabbnak tartják az egyéni ambíciókat, mint a szolidaritást, és külföldi kortársaikkal összevetve már újítókedvben is lemaradnak mögöttük. Ebben sokkal jobban hasonlítanak a többi volt szocialista ország Y generációjába tartozókhoz.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Általánosságban elmondható, hogy még az Y generációra is jelentős hatással van a szocializmus öröksége: ezzel magyarázhatók a volt szocialista országok és a kivándorlási célországok közötti értékrendbeli különbségek.

A volt szocialista országokban élő fiatalok felnőtté válása a rendszerváltást követő bizonytalansággal teli időszakban kialakuló kapitalizmus idejére esett. Ez állhat e fiatalok nagyfokú önmegvalósítási igényének hátterében, mely azonban a biztonságigényt megjelenítő értékőrzéssel párosul.

Az értékrend alapján a kortársak körében egy átlagos magyar Y generációba tartozó fiatal Nagy-Britanniában érezheti magát a legotthonosabban.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (1)
unisex 2014. február 11., 10:45

hát igen. Borzasztó a fiatalok el/lemaradottsága.
Nem tudnak különbséget tenni alapvető értékek között. Jóformán nem is ismerek senkit ebből a korosztályból aki nem lenne rasszista,antiszemita, homofób, idegenellenes, ne utálná a más országokból származót vagy esetleg minedzeket együtt. Persze a politika még ezt meg is lovagolja.
mert ugye a zsidó, a cigány, a buzi, a szocialista az nem magyar. hogyan is lehetne?!!!! Vagy csak én látom így. SZOMORÚ