Mennyi a magyarok bérigénye?

szerző: Jobline
2014 február 20. Szóljon hozzá

Az elmúlt két évben alig növekedett, több területen pedig stagnált vagy csökkent a diplomás magyarok fizetési igénye – derült ki a HVG Állásbörze felméréséből. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők által elvárt bér 2013-ban alig 2 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbihoz képest. Az egyes területeket tekintve továbbra is az informatikusok fizetési igénye a legmagasabb. Noha sokaknak van konkrét elképzelése az elvárt munkabérről, a HVG Állásbörze tapasztalatai szerint sok fiatal, jellemzően pályakezdő álláskereső nem tudja felmérni, hogy elvárásai mennyiben csengenek egybe a munkaerő-piaci kereslettel.

Az IT-szektor után a gazdasági és mérnöki/műszaki szektor több év szakmai tapasztalattal rendelkező álláskeresői rendelkeznek a legmagasabb bérigényekkel – derül ki a HVG Állásbörze felméréséből, amely a 2013-as karrierrendezvényre kiérkező 12 ezer látogató által megadott válaszok alapján készült.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

A legmagasabb bért, nettó 389 ezer forintot az IT-szektor legalább hét év releváns szakmai tapasztalattal rendelkező álláskeresői szeretnék kapni, őket a gazdasági területen dolgozó (348 ezer forint) és a mérnöki/műszaki szférában tapasztalatot szerzett szakemberek (346 ezer forint) követik. Érdekesség, hogy az IT-szektorban szakmai gyakorlatra sem szeretnének nettó 150 ezer forint alatt elmenni a megkérdezettek. A beosztások közötti legdrasztikusabb eltérések is az informatikai területen vannak, ugyanis itt a legnagyobb (232 ezer forint) a különbség a szakmai gyakorlatot, illetve a senior pozíciót keresők bérigénye között.

A fizetési igények éves alakulását tekintve minimális növekedést láthatunk az elmúlt években. „2012-ben átlagosan 217 ezer forint volt a felsőfokú végzettségűek által elvárt nettó bér, 2013 őszén ez az összeg 221 ezer forintra nőtt, amely 2 százaléknál kisebb növekedést jelent. Az átlagnál nagyobb mértékben növekedett a tapasztalt mérnökök (5,9 százalék), és a műszaki területen vezető beosztást betöltők (5,5 százalék) fizetési igénye” – mondta el a felmérés kapcsán Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója. (Műszaki, mérnöki állást keres? Állásajánlatainkat itt nézheti meg)

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Az informatikai vezetőknél ugyanakkor csökkenő tendenciát figyelhettünk meg: amíg 2012 őszén nettó 392 ezer forint volt a fizetési elvárásuk, egy évvel később 30 ezer forinttal kisebb összeget jelöltek meg átlagosan (362 ezer forint). (IT/Telekommunikációs állásajánlataink között ide kattintva böngészhet)

A HVG Állásbörze tapasztalatai szerint sok fiatal, jellemzően pályakezdő álláskereső azonban nem tudja felmérni, hogy elvárásai mennyiben csengenek egybe a munkaerő-piaci kereslettel. Elsősorban nekik, azaz a pályaválasztás előtt állók számára nyújt fontos információt az Educatio Nonprofit Kft. által készített, Frissdiplomások 2012 című tanulmány, amely szerint a legjobban és legrosszabbul kereső pályakezdő diplomások nettó jövedelme között csaknem 100 ezer forintos az eltérés.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer országos kutatásának eredményei szerint egyébként a legjobban kereső pályakezdők az informatikai (nettó 212 ezer forint), a műszaki (190 ezer forint) és gazdaságtudományi (183 ezer forint) végzettségű frissdiplomások, hiszen irántuk a legnagyobb a kereslet a munkaerőpiacon.

A február 26-27-én 14. alkalommal megrendezésre kerülő HVG Állásbörze több száz kiállítója közül több mint 80 cég gazdasági és pénzügyi, 70-et megahaladó számú vállalat IT, több mint 60 cég mérnöki, és 50-nél is több kiállító pedig elsősorban nyelvtudást igénylő állásokat kínál.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

bér  •  fizetés  •  mérnök  •  informatikus  •  HVG Állásbörze
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)