Egyre derűlátóbbak a munkáltatók

szerző: Jobline
2014 március 11. Szóljon hozzá

Világszerte erősödik a munkáltatói optimizmus 2014 második negyedévében: 42 ország és térség közül 38-ban a foglalkoztatási szint emelkedésére lehet számítani, és 2008 harmadik negyedéve óta most a legmagasabb a létszámbővítést tervezők aránya.

A 2014 második negyedévére vonatkozó Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzéshez a világ 42 országában és térségében, több mint 65 ezer munkaadóval készítettek interjút, arról kérdezték őket, hogy hogyan látják a munkaerő létszámának alakulását a június végéig hátralevő három hónap során, a jelenlegi negyedévhez képest.

A munkaerő felvételi hajlandóságot mérő, a felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számított Manpower munkaerő-piaci mutató (MMM) értéke Indiában (45 százalékpont), Tajvanon (39 százalékpont) és Új-Zélandon (29 százalékpont) volt a legmagasabb.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

A leggyengébb második negyedéves előrejelzést Olaszországban (mínusz 4 százalékpont), Csehországban (mínusz 1 százalékpont) és Franciaországban (szintén mínusz 1 százalékpont) mérték.

Forrás: Stiller Ákos

A három nagy globális régiót külön vizsgálva kiderül, hogy az amerikai régió mind a tíz megkérdezett államában létszámbővítésre készülnek a következő három hónapban. Az előző negyedévvel összehasonlítva a munkaerő felvételi tervek négy országban javultak, kettőben romlottak.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A foglalkoztatási szint várhatóan mind a nyolc ázsiai és csendes-óceáni országban és térségben emelkedni fog a következő három hónapban. Öt országban és régióban erősödött az MMM az előző negyedévhez képest, míg kettőben jeleztek gyengülést. Indiában a legnagyobb az optimizmus, míg a leggyengébb kilátásokat immáron a nyolcadik egymást követő negyedévben Ausztrália munkáltatói jelezték.

Az EMEA térségben (Európa, Közel-Kelet és Afrika) a munkáltatók 24-ből 20 országban a foglalkoztatottak számának növekedését jelezték a következő három hónapra. Az előző negyedévhez viszonyítva 17 országban nőtt a munkaerő felvételi hajlandóság, 7 esetében azonban csökkent. Az ide tartozó Magyarország esetében 8 százalékpontot ért el a 2014-es második negyedéves munkaerő-piaci mutató.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)