„Könnyedén ítélnek meg minket a digitális lábnyomunk alapján” – interjú Bánki Tamással

szerző: Dóczi Ildikó
2014 március 13. Szóljon hozzá

Nemrégiben beszélgettünk Bánki Tamással, Magyarország legismertebb – ha nem egyetlen – Linkedin szakértőjével. Ezúttal azonban nem a karrierjéről, hanem a szakmájának tárgyáról tudhatunk meg számos érdekességet. Hasznos tanácsok munkakeresőknek, alkalmazottaknak és vezetőknek egyaránt a digitális lábnyomról.

Jobline: Mit jelent a Linkedinen szerepelni? Miben más ez, mint a Facebook, Twitter stb.?

Bánki Tamás: Én azt szoktam mondani, hogy nekem a Facebook személyes pálya, míg a Linkedin szakmai. A Linkedin a szakmai életemről szól, az énmárkámról, a Facebook pedig az életemről – tragikus, de ez van. A Linkedin nem az ismerősökről, hanem a kapcsolatokról szól. Egy kihasználható kapcsolati hálóként kellene mindenkinek használnia.

Jobline: Kinek éri meg regisztrálni?

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

Bánki Tamás: Mivel ingyenes, ezért mindenkinek ajánlom. Azonban mivel magyar felülettel egyelőre nem rendelkezik, nem biztos, hogy mindenki élvezni fogja. Vannak olyan funkciók, amelyek remek lehetőséget és segítséget nyújtanak például HR-eseknek – ez egy fizetős lehetőség, ami bár drága, nekik megéri, hiszen szabadon tudnak keresgélni a Linkedin teljes adatbázisában.

Jobline: Nézzük az elején: beregisztrálsz, szétnézel, hogyan tovább?

Bánki Tamás: Már a regisztráció legelején van egy nagyon fontos teendő, ugyanis javasolt, hogy regisztráció után az első kilenc alkalommal nem szabad arra kattintani, hogy „Continue” avagy tovább, helyette mindig a „Skip”-re kell nyomni, így lehet elérni, hogy ne menjünk az ismerőseink agyára. A Linkedin egyetlen hátránya talán, hogy agresszíven terjeszkedik.

Jobline: Milyen nyelven érdemes kitölteni a profilokat? Milyen egy jó profil?

Bánki Tamás: Lehetőség van arra, hogy magyarul töltsük ki, de ajánlott inkább idegen nyelven, hiszen a dánt és a csehet leszámítva, magyarul beszélnek szinte a legkevesebben Linkedinen. Nekem például két profilom van: egy magyar és egy angol. A magyarral kevesebb, az angollal több aktivitást végzek. Utóbbin például hetente változtatok valamit. Egy profil akkor jó, ha rendes képet töltünk fel hozzá: mosolyogjunk, látszódjon az arcunk. A Summary részbe bátran írjunk bele mindent, amivel magunkat szeretnénk eladni. Töltsük ki alaposan a különböző részeket, mint a munkahelyek, iskolák és persze figyeljünk arra, hogy a többiek is értékeljenek minket, tanúsítványokat adjanak a készségeinkhez (Skills & Endorsements). Ezek erősítik a profilunkat.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Jobline: Hogyan kell viselkedni a Linkedinen?

Bánki Tamás: Megint csak érdekes, hiszen a Facebookon csinálsz valamit, és az ismerőseid szólnak, hogy ez jó vagy sem. A Linkedinen az ember az énmárkáját építi, tehát kicsit visszafogottabban, kevésbé jópofán mutatja be magát. Amit mindenkinek ajánlani tudok, hogy naponta minimum 9 percet töltsön el a Linkedinen. Ma már ez nagyon könnyű, mert számos izgalmas és hasznos szakmai anyagot lehet találni a Linkedin Pulse-on. Ha szeretnénk, hogy a Google ránk találjon, akkor legyünk aktívak, lájkoljunk és osszunk meg bátran bármit, mert a Google és a Linkedin jóban vannak.

Jobline: Mi a teendő akkor, ha valakinek sikerül szuper Linkedin profilt összeraknia, ami minden HR-es álma, azonban a Facebook tevékenysége ennek a szöges ellentéte?

Bánki Tamás: Nagyon egyszerű: a Facebookon mindent úgy kell beállítani, hogy csak az ismerőseink láthassák. Így szinte akármilyen arcát mutathatja az ember a Facebookon, mivel azt csak a személyes kapcsolatai látják, nem okoz problémát és mellette lehet egy higgadt és profi Linkedin felhasználó is. Arra azonban figyeljünk, hogy az ismerőseink ismerősei között szerepelhet az adott HR-es, és mind tudjuk, hogy ma már igen könnyedén ítélnek meg minket a digitális lábnyomunk alapján. Amíg tehát a Facebookon mindent le kell tiltani, addig a Linkedinen az a jó, ha minden látható és büszkén mutatjuk professzionalitásunkat. Sőt, azt is el tudom képzelni, hogy álnéven legyünk a Facebookon – így biztos nem találnak meg.

Jobline: Lehetséges akár munkát is találni a Linkedinen?

Bánki Tamás: Ma majd’ 500.000 magyar felhasználója van a Linkedinnek, akik közül nagyon sokan már rendelkeznek munkával. De a válasz alapvetően igen, lehet munkát találni. A Linkedin azonban nem konkurenciája az álláskereső portáloknak, hiszen itt nem lehet a munkakörök között igazán válogatni. Betanított munkalehetőséggel például biztos nem lehet találkozni, de tény, hogy előfordulhat, hogy olyan pozícióval futunk össze, ami illeszkedik korábbi szakmai tapasztalatainkhoz.

Jobline: Akkor betanított munkásoknak nem éri meg regisztrálni?

Bánki Tamás: Ezt nem mondanám, hiszen előfordulhat, hogy egy külföldi cég Magyarországon szeretne terjeszkedni, így lehet, hogy az ő HR-esük pont a Linkedinen fog keresgélni. Valójában itt jön a képbe a lényeg: a HR-es az, aki ránk találhat, elolvashatja a profilunkat és a Summary alapján azt mondhatja, hogy igen, nekem ez az ember kell. Ha mi szeretnénk munkát találni, akkor semmiképp sem szabad elhagyni a CV küldést, de a jól felépített Linkedin profilunk ezt csak erősítheti.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)