5 tipp fiatal mérnököknek régi motorosoktól

szerző: Jobline
2017 június 02.

A technológia villámgyorsan változik, de az alapelvek nem.

A jó döntések meghozatalát általában sok rossz választás előzi meg, és sajnos csak ritkán lehet megspórolni magunknak a tapasztalatot. Kivéve egy esetben: ha olyanokra hallgatunk, akik már végigmentek az úton. Cikkünkben tapasztalt mérnökök javaslatait szedtük össze. Érdekes módon tanácsaik nem a technikai készségek fejlesztésére vagy a projektek helyes elvégzésére irányulnak, hanem sokkal inkább az élethosszig tartó tanulás szükségességéről szólnak.

A mai munkaerő egészen másképp fest, mint pár évtizeddel ezelőtt. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala szerint átlagosan 5 évet maradunk egy pozícióban, és ez itthon sincs másképp: míg szüleink akár 40 évet is egy állásban töltöttek, mi jóval hamarabb továbblépünk, és folyamatosan új készségeket szeretnénk elsajátítani. Így vannak ezzel a pályakezdő mérnökök is, akik széles körű készségekkel lépnek be a munkaerőpiacra, mégis mindig van valami új, amit megtanulhatnak, ezért bölcsen teszik, ha hallgatnak idősebb kollégáikra.

 

NÉZD MEG AZ ÚJ IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOKAT A JOBLINE-ON


De mit mondanak az öreg rókák?

1. Keress mentort
Egy tapasztaltabb ember olyan mintát tud adni, ami segítségedre lehet a pályádon. Ahogy minden más iparágban, úgy itt is fontos, hogy legyen valaki, aki inspirál téged, és arra ösztönöz, hogy a legjobbat hozd ki magadból a pályád során. „Nézd meg a feletteseidet, és azt, hogyan gyakorolják a vezetést. Vedd sorra azokat a mérnököket, akiket csodálsz, és végy példát róluk. Azokról se feledkezz meg, akikre egyáltalán nem nézel fel, mert gyengeségeik számbavételével tudni fogod, mit kerülj el az úton” – mondja Ian Shields, a Királyi Légierő nyugdíjas csapatkapitánya.

 


2. Tanuld meg, hogyan kezeld az embereket
Ne csak szakmai, hanem vezetői készségekkel is rendelkezz „Az alapul szolgáló technológiai és tudományos mérnöki megoldások olyan gyorsan fejlődnek, hogy csak nagyon kevesen tudják tartani lépést, de mindig lesznek olyanok, akik új készségekkel és nagy lelkesedéssel jönnek elő. A titok, hogy felismerd a feladatod sikeres fiatal mérnökként, és fejleszd a készségeidet menedzserként is, így feltéteket állíthatsz a következő generáció mérnökei számára” – tanácsolja egy rendszermérnök 30 éves tapasztalattal a védelmi iparban.

 

 


 


3. Ne félj kérdéseket feltenni
Jobb csendben lenni, és bolondnak látszani, mint kinyitni a szádat és eloszlatni minden kétséget efelől – tartja a mondás. Ám ez nem igaz. A kérdések feltevése megerősíthet abban, hogy végiggondoltad-e az összes lehetőséget, kitágíthatja a komfortzónádat és segíti a fejlődésed. „Nem létezik olyan, hogy hülye kérdés” – véli Chris Walker védelmi ipari rendszermérnök. „Olyan megbeszéléseken ültem, ahol a cégvezetők a legalapvetőbb kérdéseket is feltették a tervezéssel kapcsolatban, és tanúja voltam, hogy mekkora ereje van ezeknek a látszólag ostoba kérdéseknek. Ha valami tehát nem tiszta, kérdezz”.

 


4. Ne hagyd abba a tanulást
Az intelligens fiatal mérnökök felismerik, hogy a diploma csak az első lépés a karrierükben, amelyet folyamatos képzések és tréningek követnek majd. A siker érdekében az élethosszig tartó tanulás elengedhetetlen a fiatal mérnökök számára. „Az egyetemi képzés csak a kezdet volt. A tanulási készségek és a magabiztosság birtokában profiként folytathatod tovább a tanulást” – mondja James Latty főmérnök.

 


5. Tarts lépést a többi mérnöki szakággal is
A mérnöki innováció gyakran váratlan helyekről érkezhet. Az olaj – és gáztechnológiai innovációk például közvetlen hatással vannak az űrhajózási technológiára, az egyik iparágban használt új anyagok más iparágak számára is előnyösek lehetnek. A fiatal mérnököknek folyamatosan naprakész tudással kell rendelkezniük a különféle iparágakban, ráadásul lépést kell tartaniuk a szomszédos tudományágak trendjeivel is.

 


Manapság sokkal jobban, mint bármikor, a fiatal mérnökök rengeteg mennyiségű információhoz jutnak hozzá, amellyel hozzájárulhatnak a karrierükhöz. Ennek ellenére jó, ha hallgatnak a náluk tapasztaltabb kollégák tanácsaira is, hisz náluk jobban senki sem ismeri a szakma csínját-bínját.

 

Veled is előfordult már, hogy nem hívtak vissza állásinterjú után? Ha szeretnél kiemelkedően jól teljesíteni az ilyen helyzetekben, ajánljuk figyelmedbe a „Szituációs gyakorlatok a sikeres állásinterjúért” című workshopot a június 10-ei Jobline Női Karriernapon! Önfejlesztés, új lehetőségek, kapcsolatépítés egy helyen, csak regisztrálnod kell!

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen