Hogyan add el magad, ha túlképzett vagy az állásra

szerző: Jobline
2018 március 26.

Sokszor gondot jelent, ha valaki képzettebb vagy tapasztaltabb, mint amit a meghirdetett állás esetében elvárnak. Ilyenkor néhány trükkel túl lehet jutni az első akadályokon.

Mindenki találkozott már olyan álláshirdetéssel, ahol fiatal munkaerőt keresnek sok éves tapasztalattal. Ennek a fordítottja, amikor az a hátrány, ha valaki vén rókának számít a szakmájában. Az ilyen munkaerővel több gond is lehet a munkáltató szempontjából: feltételezik róla, hogy nehezen illeszkedne be egy alacsonyabb pozícióba, mert unná a szerény kihívást jelentő feladatokat, és rosszul viselné, hogy nála képzetlenebbek a főnökei. Az is gond, hogy a túlképzett kollégát rendesen meg kellene fizetni, ráadásul számítani lehet arra, hogy menten odébbáll, mihelyt igazán rá szabott ajánlatra bukkan.

Mégis adódhatnak olyan helyzetek, amikor a túlképzett munkaerő szívesen elhelyezkedne olyan helyen is, ahol nem tudja maximálisan hasznosítani képességeit és tapasztalatait. Például mert pályát váltott, és az alapokból építkezve kell megtanulnia az új szakmát, vagy szusszanni szeretne egy kicsit, hogy közben a dédelgetett magánprojektjére kocentrálhasson, esetleg hirtelen munkát kell találnia, hogy fizetni tudja a számlákat és ki tudja húzni a hónap végéig.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Hogyan oldható meg, hogy túlképzett voltunk ne szúrjon szemet a HR-esnek? Van néhány kreatív módszer.

#1. Leépítés miatt gyorsan kell az új állás
Meg kell magyaráznod, mi motivál, amikor a meghirdetett pozíció nyilvánvalóan visszalépést jelent a karrieredben. Ilyenkor a win-win szituációt kell hangsúlyozni, vagyis hogy az új helyzet pozitív hozadékkal jár mindkét fél számára. A munkáltató kap egy jól képzett és tapasztalt új kollégát, te pedig olyan területeken fejlesztheted a készségeidet, amelyeken még fejlődésre van szükséged.
Az interjún azt kell erősen hangsúlyozni, mi mindent adhatsz a cégnek, így némileg árnyék vetül arra a nyilvánvaló tényre, hogy mindez azért van így, mert többet tudsz, mint amennyit a pozíció megkíván. Feledtetned kell, hogy az alacsonyabb pozíció és a szerényebb juttatási csomag kissé előnytelen számodra, tehát veszítesz – lelkesen azt domborítsd ki, milyen sokat nyer a cég általad. Anélkül, hogy beképzeltnek tűnnél, utalj arra, hogy tapasztalataidnak köszönhetően valószínűleg gyorsabban beletanulsz majd a munkakörödbe, hamarabb átlátod a szervezet működését, s ezáltal időt és pénzt spórolsz meg a vállalatnak.

 

 


#2. Pályát váltasz
Gyakran előfordul, hogy valaki pályát vált, miután hosszú éveket töltött el egy adott területen. Ez manapság még elfogadottabb, mint korábban, hiszen felgyorsultak a változások, sorra szakmák szűnnek meg, miközben új foglalkozások tűnnek fel szinte a semmiből. Amikor bemutatkozol a toborzónak vagy a HR-esnek az állásinterjún, hangsúlyozd, hogy az utóbbi időben milyen új készségeket és szakmai fogásokat sajátítottál el, és továbbra is készen állsz arra, hogy tanulj és új utakon indulj el.
Emeld ki, hogy bár X időt ötltöttél el az eddigi szakmádban, cseppet sem derogál újoncként megméretni magad valamilyen számodra ismeretlen területen. Ilyenkor kell felsorolni azokat a transzferálható készségeket, amelyek megkönnyítik számodra akár a gyökeres váltást is és amelyek igazán értékessé tesznek.
Amikor a kompenzáció megvitatására kerül sor, érzékeltesd, hogy tisztában vagy az iparágban fennálló viszonyokkal, ezért nem ér hideg zuhanyként, amit a munkáltató a jelenlegi helyzetben ajánlani tud.

Ugyanakkor eszedbe ne jusson azt mondani, hogy kész vagy bármilyen ajánlatot elfogadni. Lehet, hogy egyébként ez az igazság, de azt kell mutatnod, hogy lelkesedsz a meghirdetett pozíció iránt, miközben tisztában vagy az értékeiddel. El kell adnod magad, de a lehető legjobb áron, ami a piacon elérhető.

#3. Az önéletrajz testreszabása
Mivel bizonyos dolgokat a szokásosnál jobban kell hangsúlyoznod, más információk pedig jobb, ha a háttérben maradnak, újra kell szabnod a sztenderd önéletrajzdat.
– Ha az önéletrajzod több mint 10 éves pályafutást ölel fel, húzd meg úgy, hogy csak a releváns feladatkörök maradjanak.
– Ha több szakmában szereztél oklevelet és több területen is kimagasló eredményeket értél el, csak azokat hagyd benne az önéletrajzodban, amelyek az új pozícióra való alkalmasságodat hangsúlyozzák.
– Amennyiben új szakmai területet célzol meg, teljesen szerkeszd át az önéletrajzodat oly módon, hogy a „sztori” az új irány felé mutató ívet vegyen fel, mintha mindig is erre a területre készültél volna.


A Fast Company cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen