9 dolog, amit soha ne csinálj az első munkaheteden

szerző: Jobline
2019 július 02.

Minden szem rád szegeződik az első munkahéten – a szakértők is ezt vallják. A kollégák lenyűgözni vágyása miatt számtalan gikszert kaphatunk az első napokban. Ezek a hibák pedig elkerülhetőek lennének.

Hiába világítanak át a sejtjeidig az állásinterjúkon, valójában az első 90 nap elteltével fog csak kiderülni, hogy illeszkedsz-e a céghez. Az első 3 hónap nem hivatalos „meghallgatás”, hogy kiderüljön, hol lesz a helyed a cégnél.

Lynn Taylkor munkahelyi szakértő és szerző szerint az új munkavállalóknak a legjobbat kell magukból megmutatniuk, azonban kontraproduktív lehet, sőt félreértésekhez vezethet, ha túl nagy hatást akarnak gyakorolni. „Nem kell szuperhőssé válni az első héten, másrészről tudnod kell, hogy mindenki téged figyel” – mondja. Szerinte ezek azok a hibák, amelyeket az új munkatársak az első héten elkövetnek:


Ne hozz semmilyen döntést, mivel időbe telik, míg nem kiderül, mit szeretsz vagy nem szeretsz a munkában

Az első héten inkább kérdezd ki munkatársaidat és főnökeidet, hogy jobban megismerhesd a munkahelyi kultúrát. Egy munkakör megítéléséhez nem elég egy hét.

 

Ne égj ki túl gyorsan azzal, hogy sokáig maradsz, és túl korán mész be

Az első héten továbbra is „értékesítési üzemmódban” vagy, akárcsak az interjún, tehát bizonyítani akarod még mindig, hogy megérdemled a munkát. Ez viszont csapda: a túl sok munkától idejekorán kiégsz, ráadásul azt mutatod, hogy bármikor képes vagy ekkora munkatempóra. Később viszont már nehezebb lesz nemet mondani. Ez a magatartás ráadásul a kollégák számára is elrettentő. Maradj az ésszerű határokon belül.

 

Ne ebédelj egyedül

Az ebédidő remek lehetőség, hogy megismerkedj új emberekkel. Az első pár nap után az emberek már nem istápolnak annyit, de ettől még te kezdeményezhetsz közös ebédet a többiekkel.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

Miközben barátságos akarsz lenni, ne zavard az új kollégáidat

A bemutatkozásaid során ne mindig ugyanazokat a dolgokat mondd el magadról, inkább szabd személyre a mondandódat. Ne mutatkozz be a folyósón vagy a WC-ben, inkább győződj meg róla, hogy nem zavarod a kollégákat.

 

Ne mondj el mindent az életedről

Ezt a szabályt különösen érdemes betartanod a munkaidő után kávézások, borozások alkalmával. Vigyázz az alkoholra, lehetőleg tartsd a minimumon, vagy ragaszkodj a szódához.

 

 

 

Öltözködj úgy, mint aki a csapathoz tartozik

Ne úgy öltözz, mintha állásinterjún lennél. Ha a többi munkavállaló farmerben és pólóban közlekedik, akkor ne menj öltönyben vagy kosztümben a munkába, mert az azt üzeni, hogy nem jól illeszkedsz a vállalati kultúrába.

 

Ne beszélj az előző munkádról

Ez olyan, mintha randiznál valakivel, és folyamatosan az exedet emlegetnéd. Ne beszélj túl sokat arról, ami már elmúlt.

 

Ne félj megmutatni a képességeid tárházát

Az interjúkon gyakran nincs lehetőség arra, hogy megvitasd az önéletrajz minden kis részletét. Az első hét alkalmával biztosítsd, hogy a főnököd azokkal a készségeiddel is találkozzon, amelyek az elsődleges munkakörödön túl vannak. Így később belevonhat más projektekbe is, ha úgy adódik.

 

 

A Business Insider cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen