Ezeket a szakmákat örökölheted leginkább a szüleidtől

szerző: Jobline
2017 november 29.

Amikor a gyerekek azon golnolkoznak, mik legyenek, ha nagyok lesznek, az apai példa sokat számít. De az anyák is nagy hatással vannak a választásra.

A dolgozó apák dolgozó fiainak átlagosan 2,7-szer nagyobb valószínűséggel ugyanaz a szakmája, mint a társadalom többi részének, de ez a szorzó csak kétszeres a dolgozó fiúk és dolgozó anyák esetében – derül ki a The New York Times felméréséből. A lányok 1,8-szer nagyobb valószínűséggel követhetik édesanyjuk pályaválasztását, míg az édesapjukét 1,7-szer nagyobb valószínűséggel.


A hátrány is örökölhető

Az adatokat 1994 és 2016 között rögzítették, és az is kiderül belőlük, hogy bár az anyák kisebb számban dolgoznak, mint az apák, komoly hatásuk van a gyerekeik pályaválasztására. Az a következtetés is levonható, hogy a szülői hatás a fiúk esetében nagyobb, mint a lányokéban.

Az öröklődő szakmák közé leginkább ezek tartoznak: acélmunkás, törvényhozó, pék, ügyvéd, orvos. A kevésbé öröklődő szakmák: beosztott menedzser, irodai dolgozó, szociális munkás. Ezek az adatok nagyjából megegyeznek a korábbi kutatások eredményeivel.

„Mindez nem csak a tanulmányoktól vagy a szülők anyagi helyzetétől függ, az is számít, hogy milyen szakmáról van szó” – magyarázza a témát kutató Kim Weeden, a Cornell Egyetem szociológiai intézetének vezetője.

Más példa is van arra, hogy a családi körülményeknek milyen jelentős hatásuk van a gyerekek életére. A munkanélküli szülők gyerekei nagyobb valószínűséggel válaszolták, hogy fogalmuk sincs, milyen szakmát válasszanak. „A hárányt ugyanúgy lehet örökölni, mint az előnyöket, ha pályaválasztásról van szó” – mondja Weeden.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Fontos a hátszél

Meghatározó tényező a szakmák öröklésénél – előnyként vagy hátrányként –, hogy a szülők miként tudják segíteni a gyerek pályakezdését. A szülők szakmáját öröklők gyakran jelentős hátszéllel indulnak, például ha beszállnak a családi vállalkozásba vagy elmehetnek gyakornoknak a céghez, ahol a szülő dolgozik, esetleg a szülő a kapcsolatai révén be tudja ajánlani őket más jó munkahelyre.

„Ha valakinek nincs elég pénze, valószínűleg mozgósítható kapcsolati tőkéje sincs – magyarázza Claudia Goldin harvardi közgazdász. – Mindezen okok miatt sok gyereknek elég mostoha sors jut.”

Néhány területen egész dinasztiák alakulnak ki, például Hollywoodban – Drew Barrymore-nak már a szülei és a nagyszülei is ünnepelt filmsztárok voltak – vagy a politikában, gondoljunk csak a Bush- vagy a Kennedy-klánra.

Laura Grant általános iskolai tanár volt, és amikor édesapja, Bill Grant, Washington állam képviselője elhunyt, lánya vette át a helyét.

„A képviselői stáb és a házelnök családi jó barátok voltak – mondja Ms. Grant, aki újra tanít, mert nem választották meg, miután lejárt a mandátuma. – Azonnal a belső körbe kerültem.”

A gyerekek gyakran a reggelizőasztal-effektus miatt folytatják szüleik szakmáját: a kötetlen családi beszélgetések során felébred az érdeklődésük és sokat tanulnak szüleik munkájáról.

Bizonyos hajlamok is örökölhetők. Minden családnak megvan a maga kultúrája, amelynek része, mivel tölti az idejét – kézzel alkotnak kreatívan, folyamatosan képzik magukat vagy műtárgyakkal díszítik otthonukat és zenét hallgatnak. Sokan számolnak be arról, hogy kamaszkori lázadásuk idején különféle szakmákkal kacérkodtak, aztán ugyanazt a karriert választották, mint a szüleik.


Lelkes szülők lelkes gyerekei

Számos esetben az inspirálja a gyereket, hogy a szülő mennyire elkötelezett a szakmája iránt.

Elizabeth Auld (29) rezidens egy New York-i kórház sürgősségi osztályán, édesapja ortopéd sebész Seattle-ben. Ms. Auld jól emlékszik a süteményekre, amelyeket a hálás páciensek hoztak édesapjának, ahogyan arra is, hogy édesapja rögtön a szomszédok segítségére sietett, ha megsérültek.

„Értelmes munkát kerestem, és látván, édesapámnak mennyi örömet okoz a szakmája, én is orvosnak tanultam” – mondja Ms. Auld. (Két lánytestvére filmes lett, édesanyjuk példája nyomán.)

Bár a kutatás az apákra koncentrált, arra is fény derült, hogy az anyáknak is komoly hatásuk van a gyerek pályaválasztására. „Mindkét szülő meglehetősen fontos, a lányok és a fiúk számára egyaránt” – hangsúlyozza Ms. Weeden.

A kutatás szerint húszszor valószínűbb, hogy a fiúk tudósok lesznek, ha az édesanyjuk is az. Gil Rabinovici neurológus Sarah Barcus rákkutató és Eliezer Rabinovici elméleti fizikus fia. Miután rájött, hogy nem ő lesz a második Steven Spielberg, sem a Chicago Cubs sztárolt játékosa, neurológusnak tanult a Kalifornia Egyetemen és ma a memórizavarokat kutatja.A The New York Times cikke nyomán
Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen