Lykke, a tökéletes boldogság dán receptje a munkahelyen. Lehetséges?

szerző: Jobline
2018 április 05.

Három dologtól kell megszabadulni, hogy elégedettek lehessünk.

A Lykke kicsi könyve (The Little Book of Lykke) c. mű szerzője, Meik Wiking olyan kultúrák szokásait tárgyalja, ahol magas szintű elégedettség, vagyis „lykke” (dánul a tökéletes boldogság érzése) tapasztalható meg.  Sok dán ember dolgozik otthonról rugalmas munkaidőben, ami magas szintű produktivitást és boldogságot eredményezhet. Wiking azt vizsgálta, vajon bizonyos változtatások a munkahelyen – például pár nap otthoni munka – magasabb produktivitást eredményeznek-e.


Képzeljünk el például egy teljes napot, amikor önmagunkban dolgozhatunk. Nincsenek meetingek, és nem kell órákig hallgatnunk kollégáink ötleteléseit. Képzeljük el, hogy a főnökünk nem fog felhívni, hogy jelentést kérjen a futó projektekről, és e-mailek sem öntik el a fiókunkat „sürgős” jelzéssel. Ez egy szép álom, nem igaz?


Vajon mit tennénk ekkora szintű szabadsággal? Mennyi munkát tudnánk elvégezni egy nap? Végre alapos munkát tudnánk végezni, olyat, ami teljes figyelmet és koncentrációt igényel.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Általánosságban elmondható, hogy három dolog foszt meg minket a szabadságunktól a munkában: a találkozók, a vezetők és az e-mailek. Sokunk megpróbálja kitölteni a találkozók közti tíz-húsz perces lyukakat olyan munkákkal, amelyek egyébként megkövetelnék a koncentrációt, a hosszú, megszakítás nélküli időráfordítást. Jason Fried szerző szerint a vezetők és meetingek aláássák a produktivitást. Hiszen mi is történik? A tárgyalásokon az alkalmazottak azokról a munkákról számolnak be, amelyeken épp dolgoznak, a vezetők pedig gyakran szakítják meg a kollégáikat. Mindkettő olyan tevékenység, amely megöli a produktivitást.

 Megoldásként Fried azt tanácsolja, hogy a cégek vezessenek be egy „csevegés nélküli csütörtököt”, amikor az irodában senki sem beszélhet egymással, nincsenek megszakítások, nincs telefonhívás, meeting. Csak a csend. Persze előfordulhat, hogy egy egész nap nem teljesíthető igény, de már két-három csendben eltöltött óra is hatással lehet a munkára, vagy éppen az otthoni munka engedélyezése javíthat a helyzeten.


Dániában az emberek magas szintű autonómiát és rugalmasságot élveznek a munkahelyeken, és gyakran végzik el munkájuk egy részét otthonról. Ez az oka annak, hogy a dánok 94 százaléka mondja azt, hogy elégedett a munkakörülményekkel – legalábbis az Eurobarometer jelentése szerint, amely 1973 óta méri a közvéleményt. A boldogságuknak nagyobb mértékben oka lehet, hogy a dánok 58 százaléka továbbra is dolgozni fog, még akkor is, ha jó pénzügyi helyzetük miatt már nem is lennének rászorulva.


Boldogságtipp:
Próbálkozzunk olyan kezdeményezésekkel, mint például a kedd reggeli csendes idő, ami javíthatja a szabadságérzetet a munkahelyen. Indítsunk munkahelyi beszélgetést arról, hogy a rugalmasság és az autonómia hogyan növelheti az alkalmazottak elégedettségét és termelékenységét. Vezessünk be próbaidőszakokat, home office-napokat, majd értékeljük a munkavállalói elégedettséget és a produktivitást.


Business Insider cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen