Mit kell tenned ahhoz, hogy 2016-ban elindulj a siker útján?

szerző: Jobline
2015 november 04.

Már most tegyél újévi fogadalmat: 2016 lesz az áttörés éve a karriered szempontjából. Épp időben vagy ahhoz, hogy olyan változásokat vezess be az életedben, amelyek gyümölcse jövőre kezd beérni.

Határozd meg, ki vagy és mit akarsz, majd tűzd ki céljaidat
Sok emberrel az élet csak úgy megtörténik, hagyják sodortatni magukat az eseményekkel, aztán elérkeznek arra a pontra, amikor elcsodálkoznak azon, hogy nem vitték semmire, és ki vannak szolgáltatva a véletleneknek. Ha sikerre vágysz, meg kell határoznod, ki vagy és mit akarsz elérni – a munkában és a magánéletben egyaránt. Gondolkozz el ezen, beszélgess róla szeretteiddel és barátaiddal, majd tűzd ki azokat a célokat, amelyek határozott utat jelölnek ki előtted.

Állítsd fel a saját mércéidet és állapítsd meg, számodra mi jelenti a sikert
Mindenkinek más jelenti a sikert. A nagyon erős küldetéstudatú emberek pontosan tudják, mit szeretnének elérni. Az olimpikon a világ legjobbjai közé akar kerülni a sportágában, a tudós meg akarja fejteni az univerzum egyik titkát, az orvos minél több embert meg akar gyógyítani, a hegymászó fel akar jutni a világ tetejére. Te is állapítsd meg, milyen eredmények birtokában fogod magad sikeresnek érezni – egy elismert szakma mestereként, alkotó emberként, egy közösség motorjaként vagy boldog szülőként, teljesen mindegy, a lényeg az, hogy a saját mércéidnek akarj és tudj megfelelni.  

Készíts rövid és hosszú távú tervet
Holnaptól tényleg elkezdek készülni a nyelvvizsgára, majd nekiülök megtanulni a Photoshop használatát, most már biztosan beiratkozom a webdesign-tanfolyamra (miután a két legutóbb indított kurzusról lemaradtam) és ha jut rá időm, még a vakon gépelést is tovább fogom gyakorolni. Ismerős ez a szöveg? Ahhoz, hogy valóban elkezdd építeni magadat és a karrieredet, le kell szoknod a folytonos halogatásról, a „holnaptól minden másképp lesz” mentalitásról.

Készíts tervet, amit be is tartasz. Írd össze, 2016-ban mit szeretnél elérni, és az egyes lépések dátumait jelöld be a naptáradban. A következő 3-5 év feladatait is határozd meg, hogy a nagyobb léptékű célokat se téveszd szem elől. A komolyabb tervek – például egy új szakma elsajátítása szabadidődben – végrehajtását bontsd kisebb, jól átlátható szakaszokra, hogy lépésről lépésre tudj haladni, nehogy úgy tűnjön, olyan félelmetes feladatok áll előtted, amelyeknek lehetetlen nekifutni.


Ne ragaszkodj a komfortzónádhoz

A fejlődés legnagyobb gátja, ha valaki megreked megszokott tevékenységeinek körében, és szorong attól, hogy valami újba fogjon. Hiába készítesz terveket, ha a startvonalnál megtorpansz, mert olyan elvárásokkal találkozol, amelyekkel korábban nem kellett szembesülnöd. Ha tovább akarsz haladni, fogadd el, hogy ismeretlen szituációkba fogsz csöppenni, új emberekkel kell kapcsolatba kerülnöd és olyan feladatok várnak megoldásra, amelyekről nem gondoltad volna, hogy képes leszel megbirkózni velük.

Készülj fel a kudarcokra, sőt örülj nekik
A komfortzóna elhagyása azzal jár, hogy botladozni fogsz utadon, kudarcok érnek, csalódni leszel kénytelen, negatív tapasztalatokat szerzel. Ezek természetes, sőt örömteli dolgok, mert tanulni lehet belőlük. A kudarc arra jó, hogy megjegyezzük, mit nem szabad még egyszer elkövetni és rákényszerít, hogy új megoldásokkal próbálkozzunk vagy újra és újra megpróbáljuk átugorni az akadályt. 

Szűrd ki a zavaró zörejeket
Úgy érzed, ha egy nap 48 órából állna, akkor sem jutnál a feladataid végére? Akkor valamit alighanem rosszul csinálsz. Figyeld meg, egy nap mennyit facebookozol, hányszor és mire használod az okostelefonodat, hány giga tartalmat töltesz le fölöslegesen. Ez mind kárbaveszett idő, a zavaró tényezők elvonják a figyelmedet a hatékony munkáról, miközben valódi kikapcsolódást sem jelentenek.

Jelöld ki azokat az időszakokat, amikor teljesen elszakadsz a munkától és élvezed a pillanatot (sportolsz, zenét hallgatsz, szeretteiddel, barátaiddal vagy), és ha dolgozol, kizárólag az adott feladatra koncentrálj. Csak így tudsz eljutni A pontból B-be, s kerülsz közelebb terveid megvalósításához.       

Barátkozz kreatív személyiségekkel, kerüld a negatív emberek társaságát
A jó vezető nála okosabb emberekkel veszi körül magát, hogy folyamatosan fejlődhessen, a Facebook-alapító Mark Zuckerberg pedig azt mondta, olyan alkalmazottakat szeret fölvenni, akiknek szívesen lenne a beosztottja. Te is igyekezz inspiráló társaságba kerülni, és ne engedd a közeledbe a folytonosan fanyalgókat, akik mindig másokat hibáztatnak a kudarcaikért. A pozitív emberek feltöltenek a lelkesedésükkel és jó példát mutatnak, hogyan kell mindent megtenni a célok eléréséért.  

+ 1 hasznos tipp
Növeld a produktivitásodat, próbáld ki a Pomodoro-technikát! A 2016-os tervek összeállításakor már érdemes alkalmazni a Pomodoro-technikát, amelyet Francesco Cirillo olasz szoftvermérnök dolgozott ki. Tényleg működik!

Pomodoro az olasz neve annak a paradicsom alakú konyhai stoppernek, amellyel a háziasszonyok az egyes ételek elkészítési idejét mérhetik. Cirillo azt tapasztalta, hogy 25 perc intenzív munka és utána 3-5 perc szünet maximális produktivitást eredményez. Az intenzív munkával töltött időszak egysége 1 pomodoro; 4 pomodoro után ajánlott hosszabb, mondjuk félórás szünetet beiktatni.

A világszerte alkalmazott időgazdálkodási technika részleteiről itt tájékozódhatsz.

Kövess minket a Facebookon is!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen