Már most készülj a 2016-os álláskeresésre!

szerző: Jobline
2015 december 08.

Elhatároztad, hogy jövőre valóra váltod a karrierálmodat, és végre megtalálod a neked való állást? Ne januárban kezdj el felkészülni a nagy váltásra, hanem most azonnal!

A pszichológusok szerint jó dolog, ha valamilyen szimbolikus dátumhoz köthetjük a nagy változások kezdetét. Azt ajánlják, a fogyókúrába hétfőn érdemes belevágni, és nem a véletlen szülte az újévi fogadalom intézményét sem. Sokkal könnyebb úgy kitűzni a nagy célt, hogy a jövő majd január elsején kezdődik. Hogyan is szokás? A következő év első napjától leteszem a cigit, elkezdek rendszeresen futni, újra tanulok portugálul, nem eszem zsíros meg cukros ételeket és így tovább.

Veled viszont az a helyzet, hogy olyan munkahelyet keresel, ahová reggelente majd nagy kedved lesz bemenni? Ahhoz, hogy januárban eredményt tudj elérni, már most határozott lépéseket kell tenned. És felejtsd el, hogy ez egyszerű újévi fogadalom lenne, mert az ilyen merész elszánások túlnyomó része kudarcba fullad, te pedig tényleg szeretnéd végre beindítani a karrieredet. Tehát ez inkább egy nagyszabású projekt, amelynek te vagy a menedzsere.

Mit kell ahhoz most tenned, hogy januárban maximális fokozatra kapcsolhass? Tervezd meg, milyen állást szeretnél. Gondold át az eddigi eredményeidet, tűzd ki a rövid és hosszú távó karriercéljaidat, frissítsd az önéletrajzodat, tedd rendbe a profiljaidat a közösségi médiában és lépj kapcsolatba a hálózatod tagjaival.

Vedd számba az eredményeidet
Ahhoz, hogy az álláskeresés sikeres legyen, tudnod kell, mire lehetsz büszke. Egyrészt azért, mert hatásosan prezentálnod kell az általad elért eredményeket a leendő munkáltatódnak, másfelől akkor tudsz magabiztosan, pozitív attitűddel fellépni, ha tudod, hogy értékes munkaerő vagy, aki megérdemli, hogy felelősségteljes és megfelelő perspektívát kínáló állást kapjon versenyképes fizetésért.

Írd össze, milyen tapasztalatokra tettél szert az elmúlt évben, milyen új készségeket sajátítottál el, szereztél-e minősítést valamilyen tanfolyamon. Figyelj oda arra, vannak-e számszerűsíthető eredmények a szakmai sikerek között (X százalékkal növelted a forgalmat, Y százalékkal bővítetted az ügyfelek körét), mert ezt veszi észre azonnal a HR-es az önéletrajzodban és ezt tudja megjegyezni, amikor elhangzik az állásinterjún.

Az új infókkal frissítsd az önéletrajzodat és a profiljaidat
Ugye te is úgy készülsz az álláskeresésre, hogy van egy alap-önéletrajzod, amit mindig testreszabsz az aktuális meghirdetett pozíciónak megfelelően? Tilos ugyanis mindenhová ugyanazt az önéletrajzot küldeni, azokat az információkat kell összerendezni és kidomborítani, amelyek az adott munkáltató számára a legfontosabbak. Kell azonban egy alap, amelyet alkalomról alkalomra újraszerkesztesz. Ebbe az önéletrajzba írd be a legfontosabb új információkat, és tedd ugyanezt a LinkedIn-profilodon és a többi felületeden a közösségi médiában.

Oszd be jól az idődet, pontosíts és gyakorolj
Az évkezdetig hátralévő hetekben mindennap szakíts időt arra, hogy az álláskeresésre készülsz. Naponta legalább egy órát fordíts a karrierjövőd tervezésére. Jegyezd le, milyen cégeknél mely pozíciókat céloznád meg szívesen. Gondolj arra is, hogy nem minden állást hirdetnek meg nyilvánosan, tehát akkor is érdemes kopogtatnod kedvenc cégednél, ha látszólag nincs nyitott pozíció. Ebbe az órába férjen bele az önéletrajzod csiszolgatása és a közösségi profilok csinosítgatása is – ha mindennap egy kicsit rájuk nézel, újabb és újabb ötletek merülhetnek fel, miként tehetnéd még vonzóbbá őket. Nézz utána a leggyakoribb interjúkérdéseknek és a potenciális helyes válaszoknak, különösen arra a szektorra vonatkozóan, ahová készülsz.

Vedd célba a céget
Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy már tudod, hol szeretnél dolgozni, most bőségesen van időd és energiád arra, hogy felkészülj a cégből. Tanulmányozd a honlapjukat, a vezetők LinkedIn-profiljait, olvass a vállalatról cikkeket, interjúkat, gondolkozz el azon, milyen okos kérdésekkel tudod majd felkelteni magad iránt a HR-es tiszteletét.

Becsüld meg a hálózatodat
Vedd fel a kapcsolatot a hálózatod tagjaival, és kezdeményezz olyan beszélgetéseket, amelyek egy idő után a munka és az álláskeresés felé kanyarodnak. Ne feledd, hogy a rokonok, barátok, sport- és klubtársak is a networköd részei, ők is szolgálhatnak olyan fontos információkkal egy jó állással kapcsolatban. Ki tudja? Lehet, hogy a squash-edződnek van egy másik olyan tanítványa, aki egy nagy múltú cég értékesítési osztályán dolgozik, és hasznos tanácsokkal tud segíteni. De az is előfordulhat, hogy az a kedves hölgy, akivel együtt gyűjtöttél karácsonyi adományokat a szeretetszolgálat önkénteseként a hipermarketben, olyan embernek a telekszomszédja, aki arról tud beszámolni, hogy a cégük IT-részlegén éppen rátermett munkatársakat keresnek. A véletlenek száma végtelen, ezért olyan helyzetekben jöhet szembe az üdvözítő lehetőség, amelyekre nem is gondolnál. Vagyis ne feledd: mindenki, akit ismersz, a hálózatod tagja, és ez olyan kincs, amelynek jelentőségét lehetetlen túlbecsülni.

Kövess minket a Facebookon is!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen