3 biztos jele annak, hogy 2016-ra új állást kell találnod

szerző: Jobline
2015 december 11.

Állást változtatni nem egyszerű dolog, különösen, ha az egyben pályamódosítást is jelent. De ahogyan egy kapcsolatnak is véget kell vetni, ha már nincs jövője, a nem sok jóval kecsegtető munkahelynek is búcsút kell mondani. És ha már így van, ezt jobb minél előbb megtenni.

Az új évkezdet kitűnő alkalom arra, hogy megtedd a döntő lépést. Ha mégis maradt volna benned némi kétely, három dolgot gondolj át, hogy könnyebben hozhasd meg a döntést. Biztosan új állás után kell nézned 2016-ban, ha:

1. Már egy éve mondogatod magadnak, hogy menned kellene

Itt egy kis segítség, miért juthat gyakran eszedbe, hogy új állás után kellene nézned:

  • Nem szereted a munkádat.
  • Nem érdekel a munkád és már semmit nem tudsz/akarsz hozzátenni a közös erőfeszítésekhez.
  • Nem szereted azokat az embereket, akikkel kénytelen vagy napi szinten együtt dolgozni.
  • Nem vagy megbecsülve sem anyagilag, sem erkölcsileg.
  • Nem tudsz fejlődni: a cég ebben nem támogat, és a sok munka és egyéb elfoglaltságok miatt a szabadidődben sincs erre lehetőséged.
  • Nem áll fenn a munka-magánélet egyensúlya.
  • Úgy érzed magad, mint Bill Murray az Idétlen időkig című filmben: miután felkeltél, mindennap ugyanaz történik veled, ugyanazt csinálod és ugyanazok az emberek ugyanazokat a bornírt dolgokat teszik és mondják.
  • Ha arra gondolsz, hogy 2017 januárjában is a mostani helyeden kellene ülnöd, kiráz a hideg.

Hogyha a fenti tényezők közül néhány vagy akár az összes miatt ilyen régóta motoszkál benned a távozás gondolata, valóban megérett az idő a cselekvésre. Te tudod a legjobban, mi való leginkább neked, és ilyenkor érdemes a belső hangra hallgatni. Talán kicsit halogatós típus vagy, esetleg félsz attól, mi fog történni, ha kilépsz a komfortzónádból, sőt eleve már attól gondolattól megrettensz, mit fog szólni a főnök, ha eléállsz a nagy újdonsággal? Tedd félre az aggodalmakat, és kezdj el tervezni. Lépésről lépésre haladj (lásd korábbi cikkeinket), így nem fog nyomasztani a gondolat, hogy előtted áll a nagy ugrás.

2. A munkád veszélyezteti az érzelmi és fizikai egészségedet

A rossz munkába szó szerint bele lehet halni, de enyhébb esetben is krónikus betegség alakul ki. Rossz munka alatt természetesen nem feltétlenül uránbányászatot kell érteni, hanem minden olyan tevékenységet, amelyet undorral végzel, mert értelmetlen, megalázó robotnak érzed, irritál és felháborít, s ide tartoznak még a munkahelyi környezet kártékony hatásai is. Ilyen a rossz főnök, a lélekölő vállalati szervezet, az elviselhetetlen kollégák. De attól is lelki, majd fizikai beteggé válhatsz, ha arcpirítóan alacsony a fizetés, és nem látszik remény arra, hogy ez a helyzet változhat.

Többek között depresszió, elhízás, cukorbetegség, alkoholizmus, majd ezek szövődményei rombolhatják a szervezetedet, amennyiben hagyod magadon eluralkodni a rossz munka előidézte stresszt. Segíts magadon, hogy elkerüld ezeket a kockázatokat, ennek leghatékonyabb eszköze pedig az, ha másik állást keresel normális munkahelyen.

3. A munkád iránti utálatod miatt romlanak az emberi kapcsolataid

Az emberi lét teljességéhez hozzátartozik az értelmes és értékes munka, amire büszkék lehetünk. Akiben megvan erre az igény, ám a vágya nem teljesülhet, boldogtalan lesz, ami előbb-utóbb kihat az emberi kapcsolataira. A rossz munka miatti állandó elégedetlenség szeretteinken csapódhat le, házasságok eshetnek szét, gyerekek sérülhetnek lelkileg egy életre, mert a boldogtalan ember a vele-körülötte élők boldogságát is elpusztítja.

Tedd fel magadnak a kérdést: ha a dolgok ugyanígy mennek tovább, az negatívan hathat-e az emberi kapcsolataimra? Amennyiben igen a válasz, nem szabad késlekedhet, meg kell előznöd a jóvétehetetlen károk bekövetkezését.

Itt írtunk arról, hogyan érdemes felkészülni a 2016-os álláskeresésre. 

Kövess minket a Facebookon is!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen