7 újévi fogadalom, amelyek begyújtják a karriered rakétáit

szerző: Jobline
2015 december 18.

Lefogyok, megtalálom a páromat, nekem való munkát keresek. Ezek tartoznak a leggyakoribb újévi fogadalmak közé. Mi most az utolsóval foglalkozunk, hogy tényleg elért célodat a munka világában.

Az évkezdet pszichológiai szempontból a legalkalmasabb időszak arra, hogy valamit megváltoztassunk az életünkben. Tanácsaink alapján gondolkozz el azon, mi mindent érdemes megfogadnod így év vége felé.

1. Körülnézek az álláspiacon
Más szakmára vágysz, mert rájöttél, hogy amit eddig csináltál, nem neked való? Szereted a munkádat, de jobb lenne máshol, prosperálóbb cégnél folytatni? Elérkezett az ideje annak, hogy végre jól keress, mert nem ártana végre egzisztenciát teremteni, családot alapítani? Ahhoz, hogy az ezekhez hasonló kérdésekre válaszolni tudj, ismerned kell az álláspiacot, tisztában kell lenned azzal, milyenek a trendek, és mely készségeidet kell fejlesztened ahhoz, hogy megsokszorozd az esélyeidet.

Amikor információt keresünk, legjobb barátunk a Google. Írj be a keresőbe olyan kifejezéseket, mint „legjobban fizető szakmák 2015”, „legkeresettebb szakmák”, „hiányszakmák”, „munkaerőpiaci trendek”, „legfontosabb készségek a munkáltatók szerint”. Sok találat lesz, gyűjtsd össze a legfrissebb összefoglalókat, és jegyzeteld ki őket. Ezzel olyan kis kalauzt kapsz, amely segít eldönteni, milyen irányban indulj el.

2. Képzem magam
Sokan elvárják, hogy a munkáltatójuk küldje őket tanfolyamra, tréningre, fizetve a díjat, és amikor ez nem következik be, tanácstanul tárják szét a karjukat. Ha fejlődni akarsz, proaktívan kell fellépned. Döntsd el, mit szeretnél tanulni és miért. Rengeteg dolgot ingyenesen el lehet sajátítani az internetről. Sok oktatóprogramhoz angoltudás kell, ebben az esetben iratkozz be intenzív nyelvtanfolyamra, ezzel is csak nyersz. Amennyiben a tanfolyam fizetős, ne sajnáld rá a pénzt, ez a legjobb befektetés a világon. Ma azok az országok a legsikeresebbek gazdasági szempontból, amelyek nemzedékek óta óriási összegeket fordítanak oktatásra (és azok csúsznak le, amelyek megnyesik ezeket a költségeket).

3. Sokkal jobban ápolom a kapcsolataimat
Az ünnepek jó alkalmat adnak arra, hogy felfrissítsd régi kapcsolataidat. Küldj karácsonyi, újévi üdvözleteket egykori osztály- és évfolyamtársaidnak, volt kollégáknak, sporttársaknak, külföldön dolgozó ismerősöknek, rokonoknak. Ezeket az újraéledt kontaktokat aztán ne hanyagold el, mert ki tudja, melyik barát-ismerős tud majd hasznos információval szolgálni vagy segíteni abban, hogy megtedd az első lépéseket egy új munkahelyen, egy másik szakmai területen, esetleg egy másik országban.

4. Másképp osztom be az időmet
Az új célok megvalósítása valószínűleg ütközni fog azzal, ahogyan eddig berendezted az életed. Írd össze, hogy a fogadalmaidnak megfelelően melyek azok a tevékenységek, amelyeket ezentúl beiktatsz a napi rutinodba, egy másik papírra pedig azt írd le, mely eddigi tevékenységeket tudod feláldozni a jövő érdekében. Valamiből mindenképpen le kell faragnod, vissza kell venned, hogy az új dolgok beférjenek az életedbe, ezért legyél szigorú. Például ha kevesebbet chatelsz, skype-olsz, facebookozol, tévézel, csökkented a vidójátékokkal töltött időt, már értékes órákat takaríthatsz meg, amiket hasznos tevékenységekre fordíthatsz.

5. Megtanulom eladni magam
Hiába a nagy elszánás, ha nem vagy elég eléggé magabiztos, nem tudod megfelelően kidomborítani az érdemeidet (írásban és személyesen is), ha a testbeszédet arról árulkodik, hogy legszívesebben kirohannál a szobából. A határozott fellépés és meggyőző kommunikáció tanulható és sok gyakorlással magas szintre hozható. Olvass erről minél több szakirodalmat (Google!), iratkozz be szélyiségfejlesztő tanfolyamra, keress magántrénert, ne sajnáld rá a pénzt (lásd a második pontot). Ami pedig az álláskeresés kötelező dokumentumait (önéletrajz, motivációs levél, esetleg referenciák) illeti, olvass utána, mik a legújabb trendek, és ezeknek megfelelően írd újra őket.

6. Mindig résen leszek
Valószínűleg előbb-utóbb eljön a neked való nagy lehetőség, de ha akkor kezdesz el kapkodni, csökken az esélyed a sikerre. Készülj úgy a továbblépésre, hogy bármelyik pillanatban felhívhat egy fejvadász, aki olvasta az önéletrajzodat egy állásportálon, és már másnap kávézni szeretne veled. A kávézásból csak akkor lesz állásajánlat, ha minden téren fel vagy készülve a váltásra, és mindössze arra kell ügyelned, hogy alaposan kialudd magad a másnapi találkozó előtt.

7. Inspiráló emberek társaságát keresem
Mindenkit más dob fel. Sokan egy kellemes habfürdőben ülve töltődnek fel leginkább, mások zenét hallgatnak, kézműveskednek, és van, akinek annyi is elég, ha tizenhatodszor is megnézheti a tévében, amint Bud Spencer hagymás babot eszik vasserpenyőből, fakanállal. Az viszont szinte mindenkit egyformán lelkesít, ha okos, motivált, pozitív emberekkel találkozhat, akik őt is hasonló energiákkal töltik fel. Ilyen emberekkel rengeteg helyen lehet találkozni, irodalmi klubban, főzőtanfolyamon, énekkarban, sportegyesületben vagy olyan internetes fórumokon, ahol szakmabeliek osztják meg egymással gondolataikat.

Inspiráló emberekből különösen sok mozog az önkénetesek világában: ők olyan személyiségek, akiket az tölt el örömmel, ha önzetlenül adhatnak, segíthetnek másoknak. Rádásul egy friss tanulmány arra mutat rá, hogy aki önzetlenül segít másoknak, annál csökken a stressz szintje.

Fentiekből természetesen az is következik, hogy ezentúl kerülöd a negatív emberek társaságát, akik titkon azon munkálkodnak, hogy másoknak is elmenjen a kedve az élettől.

Kövess minket a Facebookon is!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen