10 jel, hogy itt az ideje munkahelyet váltani

2022 január 17.

A koronavírus-járvány első éve után Nyugat-Európában és az Egyesült Államok csúcson a felmondások száma. Magyarországon egyelőre ezt trendszerűen nem lehet kijelenteni, ám év vége felé közeledve érdemes egy kis önvizsgálatot tartani, hogy a megfelelő helyen dolgozom-e. Nézzük, milyen jelek lehetnek gyanúsak, hogy itt az ideje körülnézni a munkaerőpiacon.

1. A munkaadót nem érdekli a dolgozók egészsége
A Covid sok mindent előhozott a munkahelyeken. Kiderült például az is, hogy a cég mennyire viseli szívén a dolgozók testi, lelki, mentális jólétét. Ha olyan munkahelyen dolgozol, ahol nem foglalkoznak a fertőződések elleni védelemmel, mindenkinek be kell járnia függetlenül attól, hogy a munka otthonról is elvégezhető lenne, miközben csúcsot dönt a fertőzöttek száma, az eléggé elgondolkodtató. Sokat elmond a munkaadóról az irodai munkaeszközök minősége, milyen gyakran cserélik, mennyire tiszta és tágas a gyárakban az öltöző, megvannak-e a megfelelő védőfelszerelések.

2. A vezetők nem hisznek a rugalmas munkavégzésben
A pandémiás időszakban vizsgáztak a vezetők is. Árulkodó az is, hogyan kezelték a home office-t, mennyire tanulták meg az újfajta munkavégzést, a munkaidő-jelenlét helyett az eredményközpontúságot. Ha semennyire és továbbra is a bejárásban, az irodában töltött munkaidőben hisznek, akkor nincs meg a munkavállalók felé a bizalom, sőt nem urai a helyzetnek. E nexus nélkül viszont hosszú távon nem érezzük magunkat jól a munkahelyen.

3. Lefelé megy a cég
Vegyük szemügyre venni a vállalat gazdálkodását, nézzünk utána cégünknek a különféle céginformációs adatbázisokban. Nem jó jel a csökkenő árbevétel (főleg, ha a versenytársak növekednek), a veszteséges működés és ezzel párhuzamosan a fejlesztések elmaradása. Árulkodó lehet az is, ha kulcsemberek sora távozik. Ők valószínűleg tudnak valamit, és mivel ők a legkapósabbak az álláspiacon, más cégek örömmel várják őket. Krízispont a munkahelyen a felvásárlás és a fúzió is. Ekkor ugyanis „újra keverik a lapokat” és ennek vannak személyi következményei. Gyanakvásra adhat okot, ha megváltozik a vezető viselkedése. Ha elérhetetlenné válik, nem ad világos válaszokat, elmaradnak a korábbi megbeszélések.

Forrás: Jobline


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK
KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK
ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK
PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK
IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK
ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK
HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK
SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

4. Régóta ugyanazt a munkát végzed
Valamilyen fejlődés, tanulás, előrelépés bizonyos idő után szükséges. Máskülönben fennáll a kiégés, a motivációvesztés veszélye. Éppen ezért nagyobb szervezetekben bevett gyakorlat a munkakörök rotációja (job rotation), amikor is a munkavállaló két-háromévente más-más területen próbálja ki magát. Nézd meg azt is, hogy mekkora esély van az előléptetésre, van-e “karrierterv” vagy “karrierbeszélgetés” a feletteseddel. Ha hosszú távon egy helyben topogsz, akkor munkaerőpiaci értéked is csökken.

5. Évek óta nincs béremelés
Ugyan sokan nem a fizetés nagysága miatt érzik jól magukat a munkahelyen, mégsem előremutató, ha évről évre csökken a bér reálértéke. Ez az utóbbi egy évben felpörgő és 2021 októberében már 6,5 százalékos infláció miatt különösen fontos szempont lett.

6. Új vezető érkezik
Ha új vezető érkezik, az valamilyen mozgásokat biztosan elindít. Gyakori minta: először a régi vezető bizalmasai távoznak, a többiek pedig az új irányvonaltól, vezetési stílustól teszik függővé a távozást vagy a maradást. Az esetek nagy százalékában az új vezető hoz saját embert vagy keres hozzá lojálisakat. Lehet, hogy a váltás több hónapon át történik meg, de az előző ügyvezető bizalmasai bizonyosan nehéz helyzetbe kerülnek. Ez persze számodra is esélyt jelent az előrelépésre. Ám ha nem tudsz azonosulni az új iránnyal, érdemes lépni.

7. Teljesíthetetlen feladatokat kapsz
Megeshet, hogy már megvan az utódod, a vezetőnek azonban valahogyan igazolnia kell a felmondást. Ennek egyik nem fair módja, hogy teljesíthetetlen feladatokat ad ki kollégájának, közben folyamatosan bírálja, majd a kudarcra hivatkozva felmond.

8. Nem motiváló a munkahelyi környezet
Ez alatt nem feltétlenül a munkaeszközöket értsd, hanem a szociális közeget: a munkatársaidat, a feletteseidet, az ügyfeleidet, az iparágat. Akkor is gondold át a váltás, ha a kollégáiddal feszültség alakul ki, rossz érzésekkel érkezel meg az irodába. Ez az alapérzés előbb-utóbb a magánéletedre is rossz kihatással lesz.
Ne fogadd el tényként, hogy rossz vezetőid vannak. Inkább keress olyan céget, ahol ezt megkapod. Egy inspiráló vezető mellett nem könnyebb a munka és nem alacsonyabb a léc, inkább többet kihoz belőled, te pedig örömödet leled a munkában és abban, hogy bizalmat, eszközöket és lökést kaptál az értékteremtéshez.

9. Nem teljesülnek az ígéretek

“Lesz fizetésemelés”, “lecseréljük az összes számítógépet”, “home office minden irodai munkakörben”, “kifizetjük az összes túlórát két hónapon belül”. Ha ilyen vagy ehhez hasonló ígéreteket hallasz és nem teljesülnek, az is okot adhat a váltásra.

10. Rossz a cég híre vagy a termék a nyilvánosságban
Példákat most nem írok, de a sajtóhíreket olvasva időnként felbukkannak botrányos szolgáltatók, átvert ügyfelek történetei, hatósági bírságok. Olyan cégnél dolgozz, amelyre büszke vagy.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen