Cafeteria: mi lesz 2011-ben?

szerző: Jobline
2010 november 24.

A 2010-es évhez képest jelentősen átalakulnak a béren kívüli juttatások. 2010-ben három csoport volt: az adómentes, a kedvezményes 25 százalékos adózású és a normál adózású. 2011-re a három csoportból egy marad. Megszűnt az internetes utalványok adómentessége, s a normál adózású természetbeni juttatás is megszűnik, ráadásul ez utóbbi 2011-ben ugyanúgy adózik, mint a pénzjövedelem.

A kedvezményes adózású béren kívüli juttatásokhoz különböző értékhatárok tartoznak. Többségük a minimálbér havi összegéhez viszonyul. Egyelőre a 77 500 forintosminimálbérrel érdemes számolni. (Ekkora minimálbér mellett nem csökkenne a minimálbéresek nettó jövedelme, figyelembe véve a fél százalékos nyugdíjjárulék-emelkedést is.)

A módosítások okán bekerült a béren kívüli juttatások kedvezményezett körébe a hidegétkeztetési utalvány is, amely bemutatóra szóló, egyszer használatos pénzhelyettesítő eszközként működik.

A hidegétkezési utalványból akár műszaki cikk is vásárolható, hiszen utólag nem ellenőrizhető, hogy milyen termék ellenértékeként használták fel - emiatt több szakmai szervezet is tiltakozott, sokan a melegétel-utalványok méltatlan háttérbe szorulását nehezményezték. Vélhetően a válságadók bevezetését akarta így ellensúlyozni a jogalkotó. Amit az egyik kezével elvett, azt a másik kezével visszaadta. A hidegétkezési utalvány várhatóan tarolni fog 2011-ben a béren kívüli juttatásokon belül.

A cikk folytatásáért és kalkulátorokért kattintson ide!

forrás: hvg.hu

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen