Esély az új állásra: a köszönőlevél

szerző: Kutasi Judit
2011 január 12.

„Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy a cégük által kiírt xy állással kapcsolatban meghallgattak.” Így érdemes például elkezdeni egy köszönőlevelet, amelyet az állásinterjú után küldhet egy jelölt a felvételiztetőjének. A köszönőlevél külföldön már évek óta elengedhetetlen eszköze bármilyen állásvadász stratégiának, de jelentőségét itthon sem szabad lebecsülni.

Köszönőlevél e-mailben

E-mailben, postán, kézzel írva vagy gépelve küldjük el a köszönőlevelet? A kérdés még a legtapasztaltabb álláskeresőket is zavarba ejtheti. A következő támpontok segíthetnek kijutni az útvesztőből. Fontos eldönteni, hogy egy rövid elektronikus vagy postai úton elküldött levélben mondjunk-e köszönetet a lehetőségért. Legegyszerűbb azt a formát választani, ahogy a vállalat felvette az álláskeresővel a kapcsolatot. Ha a kommunikáció már az első pillanattól kezdve e-mailben zajlott, – mint például az interjú időpontjának, helyszínének egyeztetése – akkor mindenképp elektronikusan érdemes elküldeni a köszönőlevelet az interjú után. Ezzel a jelölt bebizonyíthatja, hogy nem egy átlagos, hétköznapi jelentkező. Ráadásul az e-mail vitathatatlan előnye a hagyományos postai levelekkel szemben, hogy még aznap – akár órákon belül – ismét ott lehet a nevünk az interjúztató előtt. Három napnál tovább azonban nem jó várni, a később érkező levelek esetében elképzelhető, hogy már nem is emlékszik a munkáltató a feladóra.

Postán is elküldhető

Ha egy konzervatív, hagyománytisztelő céggel kerül kapcsolatba a munkavállaló, postai úton küldje el a köszönőlevelet. De kézzel vagy gépelt formában? Többnyire a gépelt levél a megoldás, az alapkövetelmény pedig a frappáns, rövid fogalmazásmód. Ezzel nem csak azt lehet megmutatni, hogy ki mennyire hozzáértő, gyakorlatias, ismeri jól az üzleti életet. Az is bebizonyítható, mennyire jól fogalmaz meg a jelölt egy hivatalos levelet. Bizonyos pozíciók, például egy adminisztrációs asszisztens esetében ezt a képességet a leendő munkáltató biztosan látni szeretné, hiszen a munka nagy részét teszi majd ki a főnökkel való levelezés. Az e-mailben és a postai úton küldött levelet természetesen egyaránt névre szólóan kell elküldeni, a címzettnek pedig mindig az állásinterjún jelen lévőnek kell lennie.

Mi szerepeljen a köszönőlevélben?

Mindig mérlegelni kell, érdemes-e köszönőlevelet küldeni az adott vállalatnak. Míg a személyzeti tanácsadó cégek általában szimpatikus vonásként értékelik, addig a munkáltatók talán még mindig nem szoktak teljesen hozzá az ilyen jellegű levelekhez. Ha a küldés mellett döntünk, az ideális köszönőlevélnek néhány dolgot mindenképp tartalmaznia kell. Fontos megköszönni a megfelelő személynek az interjú lehetőségét a vállalatnál. Röviden érdemes összegezni a társalgás legfontosabb mozzanatait, momentumait. Le lehet írni, miért szeretnénk a cégnél dolgozni, miért felelne meg számunkra a pozíció. A jelöltnek így lehetősége nyílik kitérni arra, mennyire szimpatikus a munkakörnyezet, illetve hogyan tudná tapasztalatait ebben a pozícióban kamatoztatni. A felvételiztetőknek rengeteg jelölt nevét kell észben tartaniuk. A köszönőlevél az utolsó lehetőség arra, hogy megkülönböztessük magunkat mindazoktól, akikkel együtt ugyanarra a pozícióra pályáztunk.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen