A kevésbé képzetteknek áll a világ?

szerző: Kutasi Judit
2011 január 12.

Piszkosul nehéz olyan pozícióra pályázni, amelyre esetleg túlképzettek vagyunk. Ugyanakkor rengeteg oka lehet, miért érdekelhet egy álláskeresőt a korábbinál szerényebb fizetés, alacsonyabb pozíció. Lehet, hogy kevesebb stresszt szeretne beengedni az életébe vagy hosszabb szünet után tér vissza a munkaerőpiacra.

Az interjúztató szakemberek nagyon rövid benyomások alapján hoznak döntést a jelentkezőkről. Általában 30 másodperc alatt eldöntik, kiben látnak fantáziát. Éppen ezért csupán annyi információt szabad nyújtani, amely megmutatja: megfelel-e a pályázó az álláshirdetésre.

A józan ész azt diktálná, hogy a munkaadók a legképzettebb, legkvalifikáltabb szakembereket keressék az adott pozíciókra. A valóságban azonban azokat a munkavállalókat veszik fel szívesebben, akik nem lépnek gyorsan tovább. Az újabb és újabb alkalmazottak toborzása, kiválasztása, betanítása ugyanis időigényes folyamat, ami ráadásul rengeteg pénzbe is kerül. Sok cég feltételezi, hogy aki egy vagy két diplomával is rendelkezik, hamar megunja az adminisztratív feladatokat. Ettől tartva a munkáltatók a nyilvánvalóan túlképzett jelentkezők anyagát gyakran azonnal a szemétbe hajítják. Ha tehát olyan állásra pályázik valaki, amely nem kíván meg annyi gyakorlatot vagy olyan magas iskolai végzettséget, mint amilyennel rendelkezik, nyugodtan hagyjon ki néhány pontot a szakmai múltjából.

Nem érdemes aggódni a lebutított önéletrajz miatt. „Túlképzettként” ugyanis meg sem kapja a jelölt a lehetőséget, hogy felkerüljön az esélyesek rövid listájára. A cél ez esetben nem a brillírozás, hanem az interjúra való bejutás. Ha már egyszer ott van az álláskereső a megbeszélésen, még mindig meglepheti az interjúztatót azzal, mennyire kompetens, megnyerő valójában. Ilyenkor el lehet mondani a cég képviselőjének, miért érdekes egy olyan pozíció, amely látszólag nem jelent nagy kihívást a dolgozó számára.

Pályamódosításnál is gyakran előfordul, hogy alapvető információkra, munkatapasztalatra lehet szüksége a jelöltnek, amit egy új területen csak pályakezdőként szerezhet meg. Ilyenkor nem árt alaposan felkészülni az indoklással. Meg kell ugyanis győzni a leendő munkáltatót arról, hogy ez a kísérlet nem csak egy rövid fellángolás, vagy épp nem a több hónapos sikertelen álláskeresésből való menekülés.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen