Munkahelyváltás: menni vagy maradni?

szerző: Kutasi Judit
2011 január 19.

Válság ide vagy oda, teljesen nem állt meg az élet a munkaerőpiacon sem. Bár a munkavállalók többsége továbbra is félti az állását, ma is vannak olyanok, akik a felmondáson, a váltáson gondolkodnak. A döntést azonban dilemmák sora előzheti meg.

1. Bűntudat

Sok mindent kell tehát megfontolnia egy munkavállalónak, mielőtt úgy dönt, hogy otthagyja az állását, és ismeretlen vizekre evez.

„Több mint egy éve bocsátottak el. Az első ijedtség azonban szerencsére nem tartott sokáig. Akkor még majdnem kibújtam a bőrömből, amikor hirtelen új ajánlatot kaptam” – emlékszik vissza a bizonytalan időszakra egy álláskereső, aki rövid időn belül másodszor került döntési helyzetbe. Az elbocsátott dolgozó akkor úgy érezte, bár nem álmai állásást találta meg, ez a lehetőség százszor jobb a bizonytalanságnál. Egy támogató közegbe került, főnöke megengedte, hogy otthonról dolgozzon, illetve több tréningre is beíratták. Ma azonban már egy több felelősséggel járó pozícióra vágyik, de bűnösnek érezné magát, ha cserbenhagyná a céget, ahol jól bánnak vele.

Menni vagy maradni?

Ha a távozás mellett dönt a munkavállaló, érdemes először megosztani aggodalmait a főnökével. Meg kell említeni ilyenkor a munkaadónak, hogy több felelősségre, komolyabb feladatokra vágyik, esetleg úgy érzi, több fizetést érdemelne. Az alkalmazott talán nem is reméli, hogy a vállalat teljesítheti az igényeit. Meglepetésként érheti a főnök ajánlata, aki hajlandó valamennyivel több pénzt áldozni egy megbízható munkavállaló megtartására. Akkor érdemes új állást keresni, ha kérését egyértelműen elutasítják. Általában nem szerencsés az új szerződés megkötése előtt elárulni, mire is készül a dolgozó. Egy ilyen esetben azonban azzal fejezheti ki leginkább háláját volt munkaadójának, ha időt ad arra, hogy megtalálják és betanítsák az utódját.

2. Félelem az ismeretlentől

Akármennyire unja már a dolgozó a feladatait, a biztos állás felrúgása mégis túl rizikós vállalkozásnak tűnhet. Talán épp egy családias munkahelyi környezetet kellene maga mögött hagynia az ismeretlen kedvéért.

Menni vagy maradni?

A személyes helyzet meghatározó lehet abban, mi az ésszerű döntés. Érdemes a biztos pozíciót, fix fizetést választani akkor, ha épp most vett lakást, házat az álláskereső, esetleg most született gyermeke. Könnyebb ugyanakkor a váltás mellett dönteni, ha a partnernek, házastársnak egy jól fizető állása van.

3. Örök optimista

A kiábrándító jelek ellenére a munkavállaló talán még mindig abban bízik, hogy jobbra fordul a sorsa. Az ígéret szerint kevesebb lesz a munka, ha a csapat végre lezár egy intenzív, több hónapig tartó projektet. A megkönnyebbülés helyett azonban egy friss projekt, és ismét rengeteg megterhelő feladat zúdul rá. Ekkor jön egy újabb reménysugár: a „beígért” új csapattag, akinek felvételét már egy éve lebegteti a főnökség. A csapattag azonban valahogy sosem érkezik meg.

Menni vagy maradni?

Inkább a váltás tűnik a jobb megoldásnak. A kilépés előtt azonban ebben az esetben is érdemes még egy kört futni a főnöknél. A „burnout szindróma”, vagyis a kiégés tünetei ugyanis megfelelő időben és módon még kezelhetőek. Az egyébként motivált, érzelemgazdag munkavállaló ilyenkor telítődik azokkal a problémákkal, amelyek nap, mint nap megkeserítik az életét. Van még esély a közös munkára, ha a vezető nem sepri az asztal alá beosztottja problémáit. Azonban akár marad az álláskereső jelenlegi munkahelyén, akár új állás után néz: mindenképp meg kell győződnie arról, hogy döntése hosszú távú karriercéljával is összhangban áll-e.

karrier  •  főnök  •  munkahely  •  váltás  •  kiégés  •  burnout szindróma
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen