Döntési helyzetben – két állás közt

szerző: Kutasi Judit
2011 január 22.

A hosszú hónapok megfeszített tempójú álláskeresése, az önéletrajzok küldözgetése előbb-utóbb szinte minden pályázó esetében meghozza a gyümölcsét. Lehet, hogy egyből álmai állását kínálják fel a jelöltnek, de az is előfordulhat, hogy alacsonyabb beosztással, szerényebb fizetéssel kell beérnie. De mit tegyen az álláskereső, ha egyszerre két ajánlatot is kap?

A dilemma

Igazán szerencsésnek érezheti magát az a pályázó, akinek egyszerre két állást is felkínálnak. Ilyenkor nagy a nyomás. Mi alapján, melyik lehetőséget válassza? Legjobb, ha a döntést alapos mérlegelés előzi meg. A Jobline Magazin által megkérdezett karrier tanácsadók egyöntetűen azt javasolják, érdemes minél több információt gyűjteni a felkínált pozíciók lehetséges előnyeiről, illetve hátrányairól. A pro-kontra lista elkészíthető egy papírlapon is, vagy akár egy számítógépes excel fájlban.

„Egyik nap még munkanélküli voltam, másnap azonban két értékesítési pozíció között kellett döntenem. Mindkét esetben céges autót, telefont kínáltak. Végül a kreatívabb munkavégzés lehetősége fogott meg. Így a lakhelyemhez közelebbi, kevesebb havi fix fizetéssel járó ajánlatot választottam. Számomra ez többet ért havi 50 ezer forint plusznál” – írja egy álláskereső.

Döntési szempontok

Csábító lehet pusztán a fizetés, a jutalék, illetve az egyéb béren kívüli juttatások alapján döntést hozni. Azonban ha a pályázó nem akar csalódni, szerencsésebb az alapján szelektálni, melyik pozíció illik inkább a személyiségéhez.

Már az álláshirdetés nyelvezete is sok mindent elárul az adott vállalatról. Milyen a céges kommunikáció, illetve kultúra. Ennél is pontosabb képet alakíthat ki az álláskereső az alapján, milyen benyomások érték a kiválasztási folyamat alatt. Érdemes ilyenkor megfigyelni a többi dolgozó viselkedését, a hangulatot és a munkamorált.

Nehéz helyzetben

„Két ajánlat közül a magasabb fizetéssel járót választottam. Az első hónapban még időben megérkezett a pénzem. A második hónapban már néhány nap türelmet kértek. Aztán bejelentették, hogy csődbe ment a cég. Most már tudom, a másik lehetőség mellett kellett volna döntenem” – számol be rossz tapasztalatáról egy munkavállaló.

Szakemberek szerint ugyanakkor nem törvényszerű, hogy a magasabb fizetéssel járó ajánlat a „rossz döntés”. Érdemes utánajárni, biztos lábakon áll-e a cég. Hasznos információkat gyűjthet a pályázó az internetes keresőprogramok segítségével, valamint ellenőrizheti a vállalat helyzetét a cégnyilvántartásban is.

Fel kell továbbá mérni azt is, hogy előrelépés, egy helyben topogás vagy esetleg visszalépés-e az adott ajánlat elfogadása. A legfontosabb szempont azonban az, hogy mennyire illeszkedik az adott feladat, pozíció a munkavállaló hosszú távú karriercéljaihoz.

 

8 kérdés, amely segíthet a döntésben:

1. Milyen kihívásokat tartogat az adott pozíció?

2. Mennyi fizetésért,hány órát kell naponta, illetve havonta dolgozni?

3. Mekkora felelősséggel jár az adott pozíció?

4. Mennyi időt kell utazással tölteni munka előtt, illetve után?

5. Csapatban vagy egyedül kell-e dolgozni?

6. Milyen a munkahelyi környezet, légkör?

7. Szimpatikusnak tűnnek-e a leendő kollégák?

8. Van-e, illetve mennyi az ebédidő, a pihenőidő?

 

fizetés  •  állásajánlat  •  döntés  •  karriercél
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen