Online szűrő: mit tudnak az álláskeresők?

szerző: Kutasi Judit
2011 február 09.

Új munkatársak kiválasztása esetén egyre gyakoribb, hogy a vállalatok online készségfelmérő tesztvizsgálatokat is végeznek, vagy inkább végeztetnek – az erre specializálódott cégek segítségével. De mennyire gyorsítható fel segítségükkel a kiválasztási folyamat? Mit profitálhatnak belőle a munkáltatók, és mit az álláskeresők?

Mérni, mérni, mérni

Csapatmunka, motiváció, kitartás, szervezés, IQ, érzelmi intelligencia. A különböző készségeket nagy biztonsággal, ráadásul igen gyorsan fel lehet mérni az online tesztek segítségével. Magyarországon leggyakrabban a pályázók idegennyelv ismerete kerül így a fókuszba. Fülöp Zsuzsa, az Adecco nemzetközi személyzeti tanácsadó cég magyarországi leányvállalatának közvetítési üzletág igazgatója hangsúlyozza, a nyelvi készségek mérésén túl különös figyelmet fordítanak az értékesítési és az IT készségekre, valamint a számviteli ismeretek felmérésére is. Emellett gyakran kapnak megbízást személyiség tesztek készítésére is a pár fős vállalkozásoktól egészen a több ezer főt foglalkoztató nagy multinacionális vagy hazai tulajdonú gyárakig, szolgáltató központokig.

Nyelvtudás

A szakember az online tesztek közül kiemeli a nyelvi készségfelmérést, valamint a munkakörnyezetben történő viselkedést vizsgáló tesztrendszert is. Előbbi esetében az Adecco Magyarország az álláskeresők nyelvtudását jelenleg 9 nyelven – a többi között angolul, németül, franciául, spanyolul és olaszul – méri fel. A 140 kérdésből álló írásbeli és 60 kérdésből álló szóbeli „vizsga” általában középfokú szintig méri fel a jelöltek nyelvtudását.

,,Forced choice'' módszer

A munkakörnyezetben történő viselkedést vizsgáló online tesztrendszert jellemzően a szellemi munkatársak, vezető beosztású dolgozók kiválasztásakor használják – árulja el Fülöp Zsuzsa. Elmondása szerint ez a személyiségteszt 183 kijelentéspárból áll. A válaszadóknak egymással nem ellentétes állítások közül kell – a számukra megfelelőbbet – kiválasztaniuk. A ,,forced choice'' módszerre épülő analízis 38 szempont alapján jellemzi a teszt íróit, elsősorban a teljesítmény, a hatékonyság, a vezetői készségek, valamint a munkához való hozzáállás terén. Mérhető még – a teljesség igénye nélkül – az értékesítési hozzáállás, az eredményorientáltság, a döntéshozatali képesség, a pályázók személyisége, a csapatmunkára való hajlandóság, a motiváció és a jövőbeni potenciál is. A felmérés persze nem vizsgálja a tesztalanyok mélylélektanát, a személyiségi jogok tiszteletben tartásával kizárólag a munka világában fontos tulajdonságokra koncentrál.

A pályázó érdekei

Az online tesztek persze nem csak arra alkalmasak, hogy a vállalatok számára gyorsítsák fel a kiválasztási folyamatot, és találják meg számukra a megfelelő munkatársakat. A kérdéseket a jelöltek viszonylag rövid idő alatt, nyugodt, otthoni környezetben is megválaszolhatják. Egy egyszerűbb felmérés mindössze negyed órát vesz igénybe, míg a például a vezetői tesztek akár egy-másfél órás elfoglaltságot is jelentenek. Az értékelést a rendszer azonnal generálja és a tanácsadó rendelkezésére bocsátja, így az elemzés hamar elkészül. Az eredményekről az álláskeresők – amennyiben igénylik – részletes tájékoztatást is kaphatnak, amely további segítséget nyújt az elhelyezkedésben.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen