Dinamikus létszámbővítés a tiszaújvárosi Jabil-nél

szerző: Kutasi Judit
2011 február 14.

Mi állhat – válság idején – egy cég dinamikus növekedésének hátterében? A nemzetközi háttér, az elektronikai iparágra jellemző sajátosságok, vagy éppen egy elhivatott menedzsment csapat? Ennek járt utána a Jobline Magazin stábja.

Toborzás a Jabil-nél

Válság ide vagy oda, megduplázta dolgozói létszámát a tavalyi évben a Jabil Circuit Magyarország Kft. Az elektronikai gyártási szolgáltatásokat kínáló cégnél mind a termelési, mind a termelést támogató területen nagyarányú munkaerő felvétel történt. A toborzás-kiválasztás, még ha nem is ilyen ütemben, de idén is folyamatos – hangsúlyozza Katona Ágnes, a vállalat HR vezetője.

A 8000 főt foglalkoztató – ebből 600 irodai alkalmazottal rendelkező – cégnél jelenleg főleg termelési területre keresnek munkatársakat, szinte valamennyi munkakörbe. A termelést támogató részlegeken is zajlik a munkaerő felvétel, itt elsősorban diplomás mérnököket keresnek. Emellett a humán erőforrás, a logisztikai, valamint a gazdasági osztályra is toboroznak szakembereket. A humánerőforrás vezető elsősorban a termelési munkakörökkel kapcsolatban számol be jelentősebb túljelentkezésről. Elmondása szerint a technikusi és az irodai pozíciókra is mindig szép számban kapnak önéletrajzokat.

„Egy-két speciális munkakörtől eltekintve általában mindig sikerül időben megtalálnunk a számunkra megfelelő munkatársakat” – mondja Katona Ágnes.

A termelési területre jelentkező munkavállalókat elsősorban a Tiszaújváros 80 kilométeres körzetében található nagyobb városokban toborozzák. Ez Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza vonzáskörzetét jelenti. Bizonyos időközönként vissza is térnek ezekbe a városokba. „Tisztában vagyunk a régió sajátosságaival. Hogy segítsük a dolgozók munkába járását, vállalati buszokat biztosítunk a város vonzáskörzetében található településekre. Azoknak a munkavállalóknak pedig, akik távolabb laknak, a Jabil igyekszik munkásszállást biztosítani” – avat be a részletekbe a szakember. A termelést támogató munkakörökbe álláshirdetésekkel, illetve fejvadászok együttműködésével keresik a megfelelő jelölteket.

Katona Ágnes tájékoztatása szerint a munkavállalókkal szembeni elvárások a területektől és a pozícióktól függően változnak. Termelési területre jelentkezőknek legalább nyolc általános iskolai végzettséggel és büntetlen előélettel kell rendelkezniük. A termelést támogató feladatoknál speciálisan az adott pozíciók esetében változnak az elvárások, az angol nyelvtudás azonban valamennyi pozíció esetében elvárt.

„Minden munkakört az úgynevezett munkakör-értékelés módszerével vizsgáljuk, amelynek az egyik eredménye a munkakörök „grade sávokba” sorolása. Adott munkakörnél fontos a sávhoz való alkalmazkodás, ezzel is igyekszünk kerülni a belső bérfeszültséget.”

A kiválasztás – területtől és munkakörtől függően – pár naptól akár egy-két hónapig is eltarthat. Termelési munkakörökben kihelyezett toborzó napokon választják ki az új munkatársakat, ahol a cég bemutatása után lehet jelentkezni. Ezt követi egy általános felvételi teszt. Sikeres teszt esetén egy gyakorlati feladatokkal kiegészített állásinterjú következik, amely a pozitív döntés után állásajánlattal zárul. A többi pozíciónál általában egy-két lépcsős a kiválasztás.

A keresés további részleteivel kapcsolatban a Jabil Circuit Magyarország Kft. HR vezetője elmondja, Assessment Center (értékelő központ), HR és szakmai interjú strukturált kérdésekkel, valamint gyakorlati és írásbeli feladat- vagy tesztsorok tartoznak a kiválasztási módszereik közé. A HR a szakmai területtel együtt interjúztat és dönt, a cégvezetői szint a menedzser-kiválasztás esetén kapcsolódik be a folyamatba. A helyszíni toborzás mellett saját adatbázisból is dolgoznak. Katona Ágnes hangsúlyozza, jelenleg mintegy 65 ezer pályázó adataiból válogathatnak.

Céges háttér:

A Jabil Circuit Inc. 2000-ben – a tiszaújvárosi ipari parkban – építette fel az első magyarországi telephelyét, amely 2003-ban egy újabb gyártócsarnokkal bővült. A tiszaújvárosi gyár stratégiailag fontos: a világ vezető elektronikai vállalatainak nyújt EMS-szolgáltatást (Electronics Manufacturing Services). A további bővülés eredményeként a Jabil Global Services 2003 decemberében kezdte meg tevékenységét Szombathelyen, amely a high-tech elektronika területén nyújt garanciális és garanciaidőn túli szervizelést, valamint integrált logisztikai szolgáltatásokat.

toborzás  •  kiválasztás  •  felvétel  •  válság  •  elektronikai ipar  •  termelés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen