Így írhat sikeres önéletrajzot egy pályakezdő

szerző: Kutasi Judit
2011 február 23.

Rövid, tömör, lényegre törő fogalmazásmód. Formailag pedig az áttekinthetőség a jó önéletrajz egyik legfontosabb kritériuma. Azaz a címszavakban, felsorolás jelleggel megírt CV az elfogadott. A pályakezdők esetében sincs kivétel! A pályázat megírásakor kizárólag a hivatalos, üzleti stílus elfogadható, amely azt sugallja, hogy a jelölt valóban komolyan veszi az álláskeresést.

Valós kép

Ha valaki pályakezdő, akkor az önéletrajzának is ezt kell tükröznie. Nem szabad „feltupírozni” annyira a CV-t, hogy úgy nézzen ki, mint egy 10 éves szakmai múlttal rendelkező pályázóé – tanácsolja Jónás Anikó, a Kelly Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember szerint minden megpályázott pozíció esetén érdemes kicsit alakítani az önéletrajzon, személyre szabni a benne található információkat, hogy valóban az adott pozíció elvárásainak megfelelő adatok, készségek, tapasztalatok legyenek benne. Ugyanakkor tanácsos kerülni az olyan kommunikáció használatát, amely azt sugallja, hogy az illető rövid időn belül vezető pozícióba kíván lépni. Természetesen lehet ambiciózus egy pályakezdő is, de tudomásul kell vennie, hogy a vezetői beosztásokig lassabban vezet az út.

Munkatapasztalat helyett

A Kelly Services munkatársai sok olyan elkeseredett pályakezdővel találkoznak, akik szerint az álláshirdetésekben inkább tapasztaltabb munkavállalókat keresnek a vállalatok. Pedig létezik olyan – nem a klasszikus munkaviszonyban szerzett – munkatapasztalat, ami a leendő munkáltató számára értékes lehet, és amiket a fiatalok is beleírhatnak az önéletrajzukba. A Kelly Services Hungary ügyvezetője példaként említi a nagyobb egyetemi, főiskolai projektekben betöltött szerepet, a szakmai gyakorlat alatt végzett munkát, a külföldi tanulmányutakat és munkavállalást. Hasonlóan értékes tapasztalatokat lehet szerezni az egyetemi szervezetekben végzett munkával (például AIESEC, AIGEE, stb.), valamint a szakkollégiumokban végzett tevékenységekkel is – teszi hozzá a szakember. Pályakezdők esetén meg lehet említeni a tanulmányi versenyeken való részvételt és elért eredményeket, valamint a nyári, kisegítő munkát vagy a családi vállalkozásban való segítséget is.

Nyelvtudás nélkül

Az első munkahely megtalálásánál rendkívül fontos a nyelvtudás is. Az önéletrajzban mindenképp a nyelvismeret aktuális szintjét kell feltüntetni. Jónás Anikó felhívja a figyelmet arra, hogy ma már szinte lehetetlen elhelyezkedni nemzetközi cégnél vagy nagyvállalatnál erős középfokú angol nyelvtudás nélkül. Ez nagyobb nyelvtani hibák nélküli, folyamatos beszédet takar. Ráadásul az ilyen vállalatoknál ma már az angolon kívül egy második nyelv ismeretét is preferálják. Nyelvtudás nélkül leginkább hazai cégeknél pályázhat eséllyel az álláskereső.

Fontos készségek

Érdemes persze a nyelvtudáson kívül egyéb készségeket is felsorolni. Főleg az informatikai tudást kell részletezni, viszont csak azokat a programokat szerencsés felsorolni, melyeket az illető valóban magabiztosan tud használni. Olyan készségeket érdemes kiemelni, – fejti ki a Kelly ügyvezetője – melyek relevánsak a megpályázott pozíció vagy terület szempontjából, illetve melyek alapján az adott pozícióra alkalmasnak ítélheti meg a HR-es a pályázót. Például fejlesztőknél ki lehet emelni az egyetemi projektmunkában a csapatvezetői szerepet, vagy pénzügyeseknél az analitikus gondolkodásmódot.

Semmitmondó sablonok

Arra kell vigyázni, hogy ne fusson bele a jelölt semmitmondó sablonokba. Jónás Anikó azt javasolja a pályakezdőknek, hogy kerüljék az olyan elcsépelt tulajdonságokat, mint a jó kommunikációs készség vagy a jó csapatjátékos. Próbálják a valóban rájuk jellemző tulajdonságokat beleírni a pályázatukba. Nincs ugyanis annál kellemetlenebb, mint amikor az interjún megkérdezik a pályázót: miért gondolja, hogy az adott tulajdonság jól jellemzi, az álláskereső pedig képtelen korábbi állítását érvekkel, tényekkel alátámasztani.

A Kelly Services Hungary ügyvezetője úgy látja, egy pályakezdőnek célszerű minden munkatapasztalatát feltüntetni a pályázatában, akkor is, ha csak diákmunka keretében adminisztrátorként vagy árufeltöltőként dolgozott valahol. Ezek az információk ugyanis megmutatják a leendő munkáltató számára, hogy a diák nem csak „végigbulizta” az egyetemi éveket, hanem próbált munkatapasztalatot is szerezni. A szakember ugyanakkor óva inti a pályakezdőket a szleng kifejezések, valamint a vicces fordulatok használatától, és felhívja a figyelmet arra, hogy az önéletrajzban mindig a hivatalos stílus a célravezető.

 

Mit tartalmazzon a pályakezdők önéletrajza?

- személyes adatok és pontos elérhetőség (e-mail cím és telefonszám)

- tanulmányok időpontja (ha még folyamatban van, a befejezés várható időpontja),

- milyen szakon végzett, milyen végzettséget szerzett,

- nagyobb egyetemi szakmai projektek és az abban vállalt szerep részletezése,

- szakmai gyakorlat leírása, konkrét feladatok,

- külföldi tanulmányutak, ösztöndíjak feltüntetése.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen