Trükkös kérdezz-felelek a bértárgyaláson

szerző: Kutasi Judit
2011 február 26.

Nincs egy megbízható forgatókönyv, amit követve az álláskereső biztosan kialkudhatja magának álmai fizetését. Fellépés, lélekjelenlét, stratégiai gondolkodásmód és persze jó kérdések is kellenek ahhoz, hogy a pályázó elérje a célját.

Ki kezdje?

Az állásinterjú egyik igen kínos pontja a béralku. Ezen a téren ráadásul a HR-esek, cégvezetők gyakorlata sem egységes. Van olyan interjúztató, aki az utolsó percig kivár, illetve aki már a beszélgetés első felében jelzi, milyen fizetést, juttatásokat remélhet a leendő munkavállaló. Természetesen jobban jár az álláskereső, ha nem neki kell felvetnie a fizetési igény kérdését. Eljöhet azonban az a pillanat az állásinterjú vége felé, amikor már nem érdemes tovább várni. Ilyenkor udvariasan meg lehet kérdezni, mikor tudnának szót ejteni az anyagi kérdésekről.

Határozott fellépés

Ha konkrét összeget kell megjelölnie a pályázónak, határozottan, a partner szemébe nézve válaszoljon. A bizonytalanság, a szemkontaktus hiánya ugyanis nem jelent előnyös tárgyalási pozíciót. Ha elhangzik egy összeg, a félreértések elkerülése érdekében hozzá kell tenni, hogy bruttó vagy nettó összegről van-e szó. A következő lépésben érdeklődni lehet arról, milyen egyéb elemeket tartalmaz a leendő jövedelemcsomag. Felmerülhet a céges mobiltelefon, a vállalati autó, a bejárási támogatás, valamint a különféle - esetleg választható - béren kívüli juttatások, cafeteria elemek lehetősége is, amelyek mind az alku tárgyát képezhetik. Az okos pályázó persze mindig nyitva hagyja a kérdést arra hivatkozva, hogy az általa megjelölt összeget a munkakör pontosabb ismerete, valamint a felelősségi kör kérdése is befolyásolhatja.

Stratégiai kérdések

Előfordulhat, hogy a munkavállaló a döntés előtt stratégiai szempontból szeretné még egyszer átgondolni az ajánlatot. Ennek általában nincs akadálya, de az interjú végén célszerű az ezzel kapcsolatos határidőket, egyéb kérdéseket tisztázni. Ugyanakkor nem szerencsés a partnerrel, házastárssal való egyeztetésre hivatkozni. Ez esetben úgy tűnhet, a munkavállaló nem elég magabiztos ahhoz, hogy fontos döntéseit önállóan meghozza. Végül a szóban elhangzott ajánlatot célszerű a pályázónak írásban is kérnie a leendő munkáltatótól. Abból kell ugyanis kiindulni, hogy nem mindenki teljesen őszinte, valamint félreértések is előfordulhatnak. Egy szóban elhangzott ajánlat még kevés ahhoz, hogy a jelölt otthagyja jelenlegi munkahelyét, vagy visszamondjon egy másik ígéretes álláslehetőséget.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen