Még mindig cigi-kávé kell a munkahelyi beilleszkedéshez?

szerző: Kutasi Judit
2011 február 27.

Akár hosszú évekre is megpecsételheti az álláskereső sorsát, miként sikerül az első hetekben beilleszkednie az új munkahelyén. Nem csak a főnökkel kell megtalálni a megfelelő hangnemet, hanem a leendő kollégákkal is, akik megkönnyíthetik, de jelentősen meg is nehezíthetik az új munkatárs helyzetét.

Nem fáklyás menet

Még egy nyitott, talpraesett személyiségnek sem könnyű azonnal beilleszkedni egy összeszokott, hosszú évek óta együtt dolgozó társaságba. Nagyon fontos az első benyomás, a barátságos, de nem tolakodó viselkedés. Ahhoz, hogy a kollégák megkedveljék az új munkatársat, nem elég hibátlanul végezni a rá bízott feladatokat. A közös hangot is meg kell találni a többiekkel.

Fő a nyitottság

Alapszabály, hogy az új dolgozó ne vonja ki magát a céges társasági életből, illetve ne klikkesedjen. Soha ne utasítsa vissza az első kávé vagy ebédmeghívást, ugyanis ezek a rövid szünetek a legalkalmasabbak a kapcsolatépítésre. Persze nem könnyű bekapcsolódni a többiek beszélgetésébe, de egy-két humoros vagy érdeklődő közbevetés, mosoly segíthet átvészelni az első időszak magányos pillanatait. A véleménynyilvánítás azonban már nehezebb kérdés. Nem tudhatja ugyanis az új munkavállaló, kivel hányadán állhat.

Cigiszünet?

De mit tegyen a munkavállaló, ha például nem bírja a dohányfüstöt, a többiek viszont minden szünetben cigizni indulnak? Rászokni természetesen még a beilleszkedés érdekében sem érdemes a dohányzásra, de leszólni sem szerencsés a füstölőket. A nemdohányzók érdekeit az unió legtöbb tagállamához hasonlóan ma már Magyarországon is törvény védi. (A legfrissebb hírek szerint júliustól egyébként minden zárt légterű nyilvános helyen megtilthatják a dohányzást, így a munkahelyeken is, ha a kormány elfogadja az erről benyújtott törvénymódosító javaslatot.) Jelenleg azonban a munkahelyek kijelölt dohányzóiban vagy az utcán sokszor nagyobb társasági élet zajlik, mint az irodában vagy az üzemben.

Beszédes ruhadarabok

A megjelenés, az öltözködés az első napokban legalább annyira fontos, mint korábban az állásinterjún. Óvatosan kell bánni az intenzív parfümökkel, valamint az erős sminkkel. Érdemes megfigyelni, mit hordanak a kollégák, valamint érdeklődni lehet a vállalati szabályzat előírásairól is. Visszatetszést kelthetnek a harsány kiegészítők, illetve például hölgyek esetében a túlzottan kivágott, szexi ruhadarabok. Az előbb említett szempontokat nem szabad félvállról venni. A beilleszkedés tétje ugyanis nem csupán az, hogy a dolgozó jól érezze magát a munkahelyén. A rosszakarók akár szakmai nehézségeket is támaszthatnak azokkal szemben, akik nem fordítanak elég figyelmet a beilleszkedésre.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen