Jobline CV-teszt: melyik típust válasszam?

szerző: Kutasi Judit
2011 március 07.

Többféle önéletrajz típus közül választhatnak az álláskeresők, ha el szeretnék adni magukat a munkaerőpiacon. Szerencsés esetben már az álláshirdetésből kiderül, milyen CV-t várnak a jelölttől. Sokszor azonban csak annyit írnak, „várjuk részletes szakmai önéletrajzát”. Ilyenkor marad a találgatás, mit olvasnának szívesen a munkáltatók.

Amerikai önéletrajz

Az egyik leggyakrabban használt önéletrajz típus. Átlátható, informatív, könnyen megszerkeszthető. Lényege, hogy időrendben a legfrissebb információktól kell a korábbi tapasztalatok felé haladni. A személyes adatok után a munkahelyeket szokták részletezni. Érdemes felsorolni a cégneveket, beosztásokat, konkrét napi feladatokat, természetesen mértékkel. Ezt követhetik az egyéb projektek, iskolai végzettség, tanfolyamok, számítástechnikai ismeretek, nyelvtudás, jogosítvány, hobbik, szabadidős tevékenységek. A tanulmányok és a munkahelyek sorrendjét természetesen fel lehet cserélni. Pályakezdőknél a munkatapasztalat helyett érdemes az iskolaévek alatti gyakorlatokról néhány szót ejteni. Ilyenkor ajánlott feltüntetni az intézmény/cég nevét, a kezdés és végdátumot (évszám is bőven elegendő). Iskolák esetében a képzettség fokát és típusát, milyen szakon/karon végzett a pályázó. Legalább ennyire fontos a célok meghatározása, néhány mondatos kifejtése is.

Mikor érdemes ezt választani?

Az amerikai típusú önéletrajzot szinte mindenhol szívesen fogadják a HR-esek és a fejvadászok, hiszen gyorsan, könnyen áttekinthető. A pályázók többsége azért preferálja, mert nem bonyolult, könnyen megírható. Hátránya lehet ugyanakkor, hogy a legtöbb jelentkező szintén ezt a fajta CV-t választja, így csekély az esély arra, hogy kitűnjön az álláskereső a több száz jelölt anyaga közül.

Funkcionális önéletrajz

A pályázó képességeit, készségeit, elért eredményeit állítja a középpontba. A funkcionális önéletrajz lényege, hogy a címszavak köré szerveződnek a különböző tapasztalatok és eredmények. Bár a klasszikus funkcionális önéletrajz műfaja nem követeli meg a munkáltatók adatainak, illetve a munkaviszony dátumainak feltüntetését, a HR-esek esetleges bizalmatlanságának elkerülése érdekében érdemes erre valamelyest kitérni.

Milyen esetben szerencsés?

A funkcionális önéletrajz kifejezetten ajánlott pályakezdők, pályamódosítók számára. Segíthet elfedni a tapasztalat hiányát, az önéletrajzi lyukakat, a hosszan tartó munkanélküliséget vagy éppen a gyakori munkahelyváltást. Persze a funkcionális CV ezen jellemzőit a kiválasztással foglalkozó szakemberek is jól ismerik. Előnye: a jelentkező nagy eséllyel „kilóg” a többi közül, hiszen a többség a kronologikus formát választja.

A folytatásban a KREATÍV CV-ről, illetve az EUROPASS önéletrajzról olvashat.

CV  •  önéletrajz  •  kreatív  •  jl_karrier  •  amerikai  •  funkcionális  •  Europass
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen