Kreatív CV vagy Europass?

szerző: Kutasi Judit
2011 március 08.

Mennyire lehet kitűnni az önéletrajzzal a sok száz pályázat közül? Míg egy kreatív CV kifejezetten alkalmas az egyéniség kifejezésére, addig az Europass esetében erre nem sok az esély. Mikor, melyiket célszerű választani?

Kreatív önéletrajz

A kreatív önéletrajzot ötletes, rendhagyó forma és tartalom jellemzi. Lényege az egyedi stílus. Leggyakrabban a grafikai kreativitást igénylő, például marketinges vagy grafikus munkakörökben jellemző. Lehet játszani a papír minőségével, a színekkel, a formával, a képekkel vagy a szóhasználattal. Indokolt esetben a szleng kifejezések használata is elfogadott vagy elvárt. Fontos, hogy a kreatív CV tükrözze az álláskereső személyiségét, illetve a saját ötlete legyen. Itt érdemes megemlíteni a rövid, frappáns és testre szabott kísérőlevelet is, amelynek megírása szintén kreativitást igényel.

Mikor érdemes ezt választani?

Először is, nem mindenkinek „áll jól” az egyedi CV. Csak az válassza ezt a pályázati formát, aki a személyes beszélgetés alkalmával is „hozni tudja” a kreatív, laza stílust. Más tollával ékeskedni, azaz más ötletét az önéletrajz szerkesztésénél felhasználni nem szerencsés. Hamar kiderül ugyanis, ha a jelölt képességei, készségei köszönő viszonyban sincsenek az önéletrajzával. Fontos továbbá megjegyezni, hogy bár széles a paletta a kreativitás és az ízléstelen kitűnni akarás között, nem árt óvatosan bánni az alternatív önéletrajzírással! Nem tudhatja ugyanis a pályázó, ki olvassa először a CV-jét az adott vállalatnál.

Europass önéletrajz

Rugalmas formanyomtatvány. Legegyszerűbben így jellemezhető az unióban egységes Europass. A megszokott önéletrajzi formátumot követi, kiegészítve azt további információk lehetőségével. Az egyes pontok, vagy azok részei szükség szerint törölhetők vagy bővíthetők. Így be kell írni a személyes adatokat, meg kell jelölni a betölteni kívánt munkakört, foglalkozási területet. Ki kell térni a szakmai múltra, tapasztalatokra, a korábbi tanulmányokra, a nyelvtudásra, illetve a további egyéni készségekre és kompetenciákra. Lehetőség van a referenciák megjelölésére, valamint mellékletek csatolására is. Az egyes lépések kitöltése tetszőleges sorrendben történhet.

Milyen esetben szerencsés?

Az Európai Unióban egyértelműen az Europass típusú CV-t várják el a jelöltektől. Itthon azonban csak abban az esetben ajánlják a szakemberek, ha ezt az álláshirdetésben kifejezetten kérik. Az Europass célja egyébként megkönnyíteni az álláskeresők dolgát a sablon használatával. Azonban épp ez a sablon az oka annak, hogy nem igazán derül ki belőle a jelentkezők egyénisége.

Összességében, bármelyik – amerikai, funkcionális, kreatív vagy Europass – önéletrajz formát választja is valaki, ha elég ügyes, kitűnhet a többiek közül. Arra azonban vigyázni kell, ne legyen „túl színes” a CV, azaz ne használjon egyszerre több színt a pályázó. Fényképet is csak akkor tegyen bele, ha azt a hirdető kimondottan kéri, és akkor se túl régit. Érdemes igazolványképet használni, és persze nem szabad nyaralós, vagy épp színházba indulós képet választani. További jó tanács a jelölteknek, hogy ne keretezzék be az önéletrajzukat. Ez ugyanis azt sugallja, hogy az álláskereső rugalmatlan (ami szakemberek szerint az interjú alatt általában be is bizonyosodik). Ami még nagyon fontos: ne legyen két oldalnál hosszabb az anyag még akkor sem, ha sok évnyi tapasztalattal rendelkezik a jelölt. Érdemes a főbb pontokat kiemelni, vastagabb betűtípust használni. Ugyanakkor ne legyen az önéletrajz túl szellős sem. Ezt a hibát általában azok a pályakezdők követik el, akik a tapasztalat hiányát próbálják ezzel pótolni. Végül a legfontosabb tanács: célszerű mindig az igazat írni! Be sem hívják azt, akiről azonnal kiderül, hogy valótlant állít.

CV  •  önéletrajz  •  kreatív  •  jl_karrier  •  amerikai  •  funkcionális  •  Europass
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen